Δελτίο Tύπου για την κατάρρευση τμήματος διατηρητέου κτιρίου στην οδό Αιόλου

2019-11-11

Το χώρο του διατηρητέου κτιρίου ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Χατζηκώνστα (Αιόλου 38 & πλατείας Αγ. Ειρήνης) επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής 8 Νοέμβρη κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας. Στις 6 Νοέμβρη κατέρρευσε τμήμα στο κέντρο του κτιρίου, ενώ το δεξιό και αριστερό τμήμα του παραμένουν άθικτα.

Το κτίριο αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και για περισσότερα από 100 χρόνια στέγαζε πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας του 19ου αιώνα. Το κτίριο με την υπουργική απόφαση Γ1225/46105/02-08-1980 (ΦΕΚ.796/80) έχει χαρακτηρισθεί ως έργο τέχνης και ως ιστορικό οικοδόμημα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα όμως με τον νέο οικοδομικό κανονισμό του 2012 (Ν.Ο.Κ., Ν.4067/12, άρθρα 6α & 6β) τα διατηρητέα κτίρια «ανακατασκευάζονται στην αρχική τους μορφή».

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας καταγγέλλει τη μεθόδευση της καταστροφής του συγκεκριμένου διατηρητέου κτιρίου & έργου τέχνης, αρχικά με την εγκατάλειψη και ελλιπή συντήρησή του, έπειτα με την τοποθέτηση "φαραωνικής" περίφραξης και το κλείσιμο της Αιόλου χωρίς καμία προοπτική ανακατασκευής του κτιρίου και στη συνέχεια με την ταχύτατη κήρυξή του ως «επικινδύνως ετοιμόρροπο», προφανώς λόγω της κατάρρευσης μέσου τοίχου από μπαγδατί.

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Χατζηκώνστα και οφείλει να παρέμβει για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.