Δελτίο Τύπου: "Η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας χαιρετίζει τη θαρραλέα στάση των μουσικών και χορωδών του Δήμου Αθηναίων"

2022-03-05

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας χαιρετίζει τη θαρραλέα στάση των μουσικών και χορωδών του Δήμου Αθηναίων. Η προσπάθεια της κυβέρνησης και της δημοτικής Αρχής, μετά την έναρξη του πολέμου, να επιβάλλει στο χώρο του Πολιτισμού ποιά έργα θα παίζονται και ποιά όχι, δεν έγινε δεκτή από τους μουσικούς του Δήμου Αθηναίων.  Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους του ΟΠΑΝΔΑ ενάντια στην προσπάθεια συκοφάντησής τους από μηχανισμούς της Δημοτικής Αρχής και όχι μόνο.

Επισυνάπτεται η σχετική δημοσίευση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου:

"𝝬𝝖𝝞𝝦𝝚𝝩𝝞𝝛𝝤𝝪𝝡𝝚 𝝩𝝜 𝝝𝝖𝝦𝝦𝝖𝝠𝝚𝝖 𝝨𝝩𝝖𝝨𝝜 𝝩𝝮𝝢 𝝡𝝤𝝪𝝨𝝞𝝟𝝮𝝢 𝝟𝝖𝝞 𝝬𝝤𝝦𝝮𝝙𝝮𝝢 𝝩𝝤𝝪 𝝙𝝜𝝡𝝤𝝪 𝝖𝝝𝝜𝝢𝝖𝝞𝝮𝝢

Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους ενάντια στην προσπάθεια συκοφάντησής τους από μηχανισμούς της Δημοτικής Αρχής και όχι μόνο. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος κ. Μπακογιάννης έδωσε εντολή να παιχτεί ο Εθνικός Ύμνος της Ουκρανίας στην έναρξη της προγραμματισμένης συναυλίας της συμφωνικής ορχήστρας και της χορωδίας την Παρασκευή 4/3, χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των ιδίων των μουσικών.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, μετά την έναρξη του πολέμου, να επιβάλλει στο χώρο του Πολιτισμού ποια έργα θα παίζονται και ποια όχι δεν έγινε δεκτή από τους μουσικούς του Δ.Α. Σε συνέλευση τους μετά από πρόβα, δημοκρατικά τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση του Δημάρχου και η πρόταση μουσικών, για μια διαφορετική μορφή έκφρασης της αλληλεγγύης τους στα θύματα του πολέμου.

Η πρόταση του Δημάρχου ψηφίστηκε μόνο από δύο μουσικούς μέλη της Ορχήστρας απέναντι στην άλλη πρόταση που ψηφίστηκε από 100 περίπου συντελεστές. Το πρώτο βιολί (στην περίπτωση μας τσέλο) στην προσπάθεια συκοφάντησης, έχει αναλάβει μουσικός της ορχήστρας. Οι συκοφαντίες δεν θα περάσουν.

Οι καλλιτέχνες δεν είμαστε εκτελεστικά όργανα της Πολιτιστικής διπλωματίας. Έχουμε άποψη πάνω στο έργο μας, παλεύουμε αυτό να ενώνει και όχι να διχάζει τους λαούς. Οι εργαζόμενοι έχουμε δικαίωμα να αποφασίζουμε δημοκρατικά. Φασισμός είναι να παρακάμπτεται η βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας , για να επικρατήσει η βούληση του ενός."