Δελτίο Τύπου: Η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας καταγγέλει τον απαράδεκτο αντιπροσφυγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης στον Ελαιώνα

2022-08-22

«Η επέμβαση της αστυνομίας που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή είναι άλλο ένα απαράδεκτο επεισόδιο της αντιπροσφυγικής - αντιμεταναστευτικής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη και τη συμβολή της δημοτικής αρχής», τόνισε ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Αυγούστου έξω από το camp του Ελαιώνα όπου εξελίσσεται σχεδιασμός για το κλείσιμο της δομής προσφύγων.

Ο Χ. Βουρδουμπάς κατήγγειλε «την καταστολή που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, που είναι μέρος αυτής της πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και πάει μαζί με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς της ντροπής, με τους εγκλωβισμένους σε νησίδες του Έβρου, με τα "πλεούμενα" πτώματα στο Αιγαίο, με τις επαναπροωθήσεις και τους εκβιασμούς».

Εξέφρασε την αλληλεγγύη στους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στη δομή του Ελαιώνα, που έχοντας περάσει τόσα από τους πολέμους, τις επεμβάσεις, τη φτώχεια που τους έδιωξαν από τη χώρα τους, τώρα έρχονται αντιμέτωποι με την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που τους κάνουν το βίο αβίωτο.

Επισήμανε ότι το κύριο σε αυτή τη φάση, είναι με ευθύνη της κυβέρνησης: «Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου στους πρόσφυγες, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα έγγραφα για τη μετάβασή τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να συνοδευτεί αυτόματα το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα με την εξασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσής τους σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα στην ευρύτερη περιοχή, για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα. Να μην υπάρξει καμία επαναπροώθηση, απέλαση ή εγκλεισμός στις υπερδομές - φυλακές. Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στα σχολεία όπου φοιτούσαν έως τώρα.

Και παράλληλα, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων της δομής, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα και να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια που εργάστηκαν στη δομή του Ελαιώνα».

Στην συνέντευξη τον λόγο πήραν δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αθηναίων και εκπρόσωποι άλλων φορέων.