Δελτίο Τύπου: "Να πάρει θέση η δημοτική Αρχή απέναντι στις συγχωνεύσεις τμημάτων που δρομολογεί η κυβέρνηση για τα σχολεία της Αθήνας "

2021-10-14

Καταγγέλλουμε το σχέδιο της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας για ένα σαρωτικό κύμα συγχωνεύσεων εκατοντάδων τμημάτων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να αποφύγει τις αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών και να κρύψει τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία της χώρας.

Στο δήμο της Αθήνας, μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σχεδιάζουν να προχωρήσουν μέσα στον Οκτώβρη σε συγχωνεύσεις τμημάτων σε 46 γυμνάσια και λύκεια, κόβοντας 63 τμήματα από όσα έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν.

Αντίστοιχη προσπάθεια έγινε και πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όμως σε πολλές περιπτώσεις αποτράπηκε (όπως για παράδειγμα στο 39ο λύκειο) από την κινητοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών.
Το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί πρόκληση. Θέλουν να στοιβάζουν τα παιδιά σε 27αρια και 28αρια τμήματα. Είναι επικίνδυνο για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, ακόμα περισσότερο σε μια περίοδο που όλοι μιλάνε για έξαρση της πανδημίας στα σχολεία. Είναι άλλη μια απόδειξη της εγκληματικής κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας.

Είναι βαθιά αντιεκπαιδευτικό, γιατί υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το μάθημα με τέτοιο αριθμό παιδιών. Και μάλιστα σε μια περίοδο που φαίνονται με πολύ οξυμένο τρόπο οι επιπτώσεις (μορφωτικά κενά, ψυχοκοινωνικά ζητήματα στα παιδιά) από το σχεδόν 1,5 χρόνο κλειστά σχολεία). Και ακόμα πιο αντιπαιδαγωγικό να γίνεται αυτό μέσα στη χρονιά...

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας δε μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Οφείλει να πάρει καθαρή θέση και να μεγαλώσει την πίεση προς την κυβέρνηση ώστε: Να μην κλείσει ούτε 1 τμήμα! Να εγκριθούν όλα τα τμήματα με βάση τις ανάγκες των μαθητών. Να καθοριστεί όριο 15 μαθητών ανά τάξη.

Προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά. Η δημοτική αρχή να αναλάβει τις πολύ σοβαρές ευθύνες που έχει, για να εξασφαλιστούν εδώ και τώρα κατάλληλες αίθουσες για να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις.

Καλούμε όλους τους γονείς και τους μαθητές, μαζί με τους εκπαιδευτικούς -οι αγώνες και η απεργία των οποίων έχουν στριμώξει την κυβέρνηση- να εμποδίσουν με τις κινητοποιήσεις τους αυτό τον άθλιο σχεδιασμό.

Ακολουθεί η λίστα με τα γυμνασία και λυκεία της Αθήνας στα οποία το Υπουργείο Παιδείας απαιτεί να προχωρήσουν συγχωνεύσεις τμημάτων:

13ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

14ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

23ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

24ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

39ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

40ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

43ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

46ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

4ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

50ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

52ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

54ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

56ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

57ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

59ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

5ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

62ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

65ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

67ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

6ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

72ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

7ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

8ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

10ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

3ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

4ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

6ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

12ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

13ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

14ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

17ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

18ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

24ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

27ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

38ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

39ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

40ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

43ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

49ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

4ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

50ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

57ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

6ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

7ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

9ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ