Δελτίο Τύπου: Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων για τη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση των επαγγελματιών της Αθήνας

2021-01-28

Το θέμα θα τεθεί προ ημερήσιας διάταξης από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη 2021.

Τα μέτρα που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας το Μάρτιο και το Δεκέμβριο, για την ελάφρυνση επαγγελματιών από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών -τα οποία ως Λαϊκή Συσπείρωση στηρίξαμε με την ψήφο μας- είναι ανεπαρκή. Και είναι ανεπαρκή γιατί τα περιοριστικά μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας συνεχίζονται, η αναστολή λειτουργίας δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων κράτησε για πάνω από το ένα τρίτο των ημερών του 2020 (σχεδόν 4,5 μήνες) και συνεχίζονται και στις αρχές του 2021. Ακόμα και τους μήνες που επιτρεπόταν η λειτουργία των επιχειρήσεων, οι περιορισμοί που ίσχυαν -και ακόμα ισχύουν- δημιουργούν εκ των πραγμάτων απώλειες στα εισοδήματα των επαγγελματιών.

Η πολιτική της κυβέρνησης σε περίοδο οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που επιταχύνθηκε από την πανδημία, είναι αυτή που έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες μικρούς εμπόρους, επαγγελματίες στην εστίαση, σε θέατρα/κινηματογράφους, γυμναστήρια και άλλους κλάδους, κυριολεκτικά σε απόγνωση, λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων τους και την τεράστια συσσώρευση χρεών προς την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Τράπεζες.

Για το διάστημα του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν χορηγήθηκε καν το -ούτως ή άλλως χαμηλό- επίδομα ειδικού σκοπού που δόθηκε την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2020. Οι αναστολές πληρωμών οφειλών συσσωρεύουν τεράστια ποσά και μετατρέπονται σε χρέη τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν και η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε απόφαση για διαγραφές τους ενώ αντίθετα προαναγγέλλει ένταξη των χρεών στη δαμόκλεια σπάθη του νέου πτωχευτικού κώδικα. Το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, είναι σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεων των χαμηλότερων στρωμάτων των αυτοαπασχολούμενων και δεν έφτασε ούτε για τις βασικές ανάγκες διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους -για όσους το έλαβαν.

Τα δημοτικά τέλη που καλείται να πληρώσει ένας επαγγελματίας στην Αθήνα, αποτελούν ένα σημαντικό επιπλέον βραχνά για τους μικρούς επαγγελματίες. Είναι άλλωστε, με ευθύνη όλων των τελευταίων διοικήσεων του δήμου, από τα υψηλότερα στην Ελλάδα. Ως Λαϊκή Συσπείρωση, έχουμε καταψηφίσει όλες εκείνες τις αποφάσεις οι οποίες έχουν μετατρέψει το δήμο σε έναν τεράστιο φοροεισπρακτικό μηχανισμό που επιβαρύνει τόσο τους κατοίκους όσο και τους επαγγελματίες και έχουμε προτείνει γενναία μείωσή τους. Έχουμε καταγγείλει ότι στο σύνολο των πραγματικών εσόδων του Δήμου Αθηναίων μόλις το 26,33% είναι κρατική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 73,67% προέρχεται από τους δημότες και από τους διάφορους φόρους, τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις κλπ, ενώ τα έσοδα από τα μεγάλα ξενοδοχεία, τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τις μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες εξακολουθούν να είναι ελάχιστα.

Επαναφέρουμε, για να ληφθεί απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, σειρά μέτρων για την ελάφρυνση των επαγγελματιών της πόλης, με κριτήριο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και με προτεραιότητα τους επαγγελματίες με χαμηλότερα εισοδήματα, που προσδιορίζουμε στα 12.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2019, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, ακριβώς γιατί αυτά τα τμήματα των επαγγελματιών έχουν ακόμα μικρότερες δυνατότητες να κρατήσουν την επιχείρησή τους και να τα βγάλουν πέρα αυτοί και οι οικογένειές τους.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

-Απαλλαγή από το 85% των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για όλες τις επιχειρήσεις όλων των πληττόμενων ΚΑΔ για το 2020 (αφού χωρίς μέτρα περιορισμού λειτούργησαν μόνο για τους 2 πρώτους μήνες) και συνέχιση της απαλλαγής για όσο διάστημα διατηρούνται περιοριστικά μέτρα το 2021.

Οι μειώσεις που αποφασίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, πέρα από ανεπαρκείς, έχουν εφαρμοστεί σε ελάχιστες περιπτώσεις, είτε γιατί ο δήμος δεν έχει ενημερώσει επαρκώς τους επαγγελματίες είτε γιατί δεν έχει πάρει όλα εκείνα τα μέτρα προς τους παρόχους ρεύματος για να εφαρμοστεί η μείωση στην πράξη. Το γεγονός ότι, με βάση την ενημέρωση του αρμόδιου αντιδημάρχου, είχαν κάνει αίτηση μόνο 8.500 επιχειρήσεις ενώ οι επαγγελματικές παροχές στο δήμο της Αθήνας, σύμφωνα με το ΔΕΔΔΗΕ, είναι 122.159, είναι χαρακτηριστικό του ελλείμματος ενημέρωσης με ευθύνη της δημοτικής αρχής.

-Απαλλαγή από το 85% των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για τις επιχειρήσεις εστίασης και για μικροπωλητές και περίπτερα, για εμπορεύματα, προθήκες κλπ.

Επειδή ένα σημαντικό τμήμα επαγγελματιών έχει ήδη πληρώσει τα τέλη αυτά χωρίς ούτε καν τις απαλλαγές του 2ου λοκντάουν, χρειάζεται να επανυπολογιστεί η χρέωση με βάση τη μείωση του 85% και να επιστραφούν άμεσα τα ποσά σε αυτούς τους επαγγελματίες.

Παράλληλα, χρειάζεται να επανεξεταστούν και να διορθωθούν εμφανείς αδικίες στον καθορισμό των συντελεστών καθορισμού των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (όπως για παράδειγμα αυτή που αναφέρεται σε κείμενο επαγγελματιών στην πλατεία Αγ.Αντρέα στη Λαμπρινή που σας έχουν καταθέσει)

-Απαλλαγή από το 85% του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων (0,5%) των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων & συναφών καταστημάτων.

Επίσης ένα σημαντικό τμήμα επαγγελματιών έχει ήδη πληρώσει τα τέλη αυτά με βάση τα χαρτιά που τους στάλθηκαν μέχρι και για το γ' τρίμηνο του 2020, οπότε απαιτείται επανυπολογισμός της χρέωσης με βάση τη μείωση του 85% και άμεση επιστροφή των ποσών σε αυτούς τους επαγγελματίες.

-Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι και τις 30/6/2021 (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κουλούρια, κάστανα, άνθη κ.λπ.). Διαγραφή των χρεών τους για τους μήνες του 2020 που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους

-Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης-κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς το δήμους μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνη του 2021. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες. Διαγραφή όλων των προστίμων και προσαυξήσεων που έχουν ήδη επιβληθεί για τους επαγγελματίες με 12.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2019.

-Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να αυξάνουν τις δόσεις για οφειλές ή να διαγράφουν τμήμα ή το σύνολό τους, με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια

-Μεγάλη μείωση στα ειδικά πρόστιμα που επιβάλλονται στους επαγγελματίες σε περίπτωση αφαίρεσης και κατάσχεσης αντικειμένων, τα οποία φτάνουν τα 450 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Να προσδιοριστούν μέχρι τα 150 ευρώ ανά κ.μ.

-Πλήρης απαλλαγή από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως έδρες, αθλητικών σωματείων, εξωραϊστικών συλλόγων, συνδικάτων κλπ, διότι και αυτές οι κατηγορίες έχουν πληγεί με δεδομένο ότι τα ποσά που πληρώνουν μέχρι σήμερα ως επαγγελματική στέγη είναι τεράστια.