Δήλωση του Νίκου Σοφιανού για τις εργολαβίες στα σχολεία της Αθήνας

2019-03-01

«Σήμερα συμμετέχοντας σε Επιτροπή προσωρινής παραλαβής έργου του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορούσε εργολαβίες του 2014 για εργασίες συντήρησης σε σχολεία του 1ου, 2ου και 3ου διαμερίσματος, διαπιστώσαμε ακόμα μια φορά τις συνέπειες που έχει στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων η συρρίκνωση των υπηρεσιών του δήμου της Αθήνας από την έλλειψη τεχνικού προσωπικού.

Έτσι, για εργολαβία που αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2014, οι εργασίες ξεκίνησαν να υλοποιούνται το 2016 -λόγω προσφυγών που γινόντουσαν μέχρι τότε- και παραδόθηκαν τελικά για έλεγχο στην επιτροπή το Μάρτη του 2019! Αυτές οι εργασίες θα μπορούσαν να είχαν γίνει με μικρότερο κόστος και πιο άμεσα, τέσσερα χρόνια πριν, αν ο δήμος είχε τεχνικά συνεργεία, ώστε με αυτεπιστασία να αντιμετωπίζει επί τόπου τα προβλήματα. Στα σχολεία που επισκεφτήκαμε, τα: 35ο Νηπιαγωγείο, Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο, Πειραματικό Δημοτικό και σχολεία στη Μαράσλειο έχουν ήδη προκύψει καινούργια προβλήματα υποδομής που θα λυθούν -με αυτές τις συνθήκες- την επόμενη πενταετία! Αυτές είναι οι συνέπειες της απογύμνωσης του δήμου από προσωπικό, αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολύμορφης ιδιωτικοποίησης στους δήμους και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειάζεται άμεσα επανασύσταση της Διεύθυνσης Σχολικών Κτιρίων του δήμου και συγκρότηση Σχολικών Επιτροπών ανά διαμέρισμα. Να λειτουργούν τεχνικά συνεργεία και στα επτά διαμερίσματα με το απαραίτητο προσωπικό, βάζοντας τέρμα στο σύστημα εργολαβιών για έργα συντήρησης των κτιριακών υποδομών του δήμου».