Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (05/09/2021) - "Απαράδεκτη η απόφαση να αποκλειστούν από τη συνεδρίαση οι ανεμβολίαστοι Δημοτικοί Σύμβουλοι που έχουν κάνει τεστ"

2021-09-05

Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 με σκοπό την εκλογή νέου Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών δεν είχαν δικαίωμα δια ζώσης συμμετοχής στη Συνεδρίαση οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, δήλωσε ως προς τη διαδικασία τα εξής:

«Θεωρούμε ότι ο Δήμαρχος έπρεπε να θίξει το θέμα της απαράδεκτης απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη δια ζώσης λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων. Απαράδεκτη από την πλευρά ότι αποκλείονται οι δημοτικοί σύμβουλοι που βεβαιώνουν ότι δεν νοσούν με μοριακό ή rapid τεστ. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να ζητήσει από την κυβέρνηση να αλλάξει αυτή την Υπουργική Απόφαση και τα Δημοτικά Συμβούλια να γίνονται δια ζώσης με πιστοποιητικό ή βεβαίωση νόσησης και με rapid ή μοριακό τεστ, τόσο για τους συμβούλους όσο και για τους κατοίκους που θέλουν να βάλουν ζητήματα στη συνεδρίαση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα σύστημα συνεδριάσεων και ψηφοφοριών ταυτόχρονα μέσω τηλεδιάσκεψης και δια ζώσης, αφήνοντας στον αέρα τη νομιμότητα ψηφοφοριών και αποφάσεων».

Στη συνέχεια, η "Λαϊκή Συσπείρωση" Αθήνας εξέφρασε τη διαφωνία της ως προς τη διαδικασία εκλογής Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου με την αποχή των δημοτικών συμβούλων της από την ψηφοφορία. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Νίκος Σοφιανός δήλωσε τα εξής:

«Είναι θέση αρχής του δικού μας συνδυασμού και δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα απέναντι στο πρόσωπο του κυρίου Σκιαδά. Θεωρούμε ότι ο συμβολικός και όχι ουσιαστικός χαρακτήρας που έχει το προεδρείο είναι αντίθετος με τη δική μας άποψη, τόσο για τη θέση του Προέδρου όσο και για τις θέσεις που δικαιούται η δεύτερη κι η τρίτη παράταξη».

Στην ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει τον Μίκη Θεοδωράκη, εγκρίνοντας να φιλοξενηθεί δωρεάν η σωρός του στο Α' Νεκροταφείο μέχρι τον τελικό της προορισμό, να γίνει καλλιτεχνικός διαγωνισμός για την προτομή του, να δοθεί το όνομά του σε οδό της Αθήνας και να παραβρεθεί αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στην κηδεία του.

Υπερψηφίζοντας εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Νίκος Σοφιανός δήλωσε τα εξής:
«Ο Μίκης έζησε σε αυτή την πόλη, διαδήλωνε στους δρόμους αυτής της πόλης, τραγούδαγε στις πλατείες και στα στάδια αυτής της πόλης, υπερασπίστηκε με το όπλο στο χέρι αυτή την πόλη τόσο στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής όσο και το Δεκέμβρη. Συμφωνούμε με αυτή την τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για να εκφράσει συλλυπητήρια και να τιμήσει με συγκεκριμένες ενέργειες τον μεγάλο μας απόντα».