Εκδήλωση στήριξης της "Λαϊκής Συσπείρωσης" με το «LEBENSRAUM Ζωτικός χώρος»

2019-05-14

Περισσότεροι από 300 άτομα παρακολούθησαν την παράσταση «LEBENSRAUM Ζωτικός χώρος» με τη θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου» στο πλαίσιο εκδήλωσης στήριξης της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Δήμο της Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στο STUDIO new star art cinema.

Μια εξαιρετική απόδοση από τους Σήφη Μανταδάκη - Αλέξανδρο Γεροκομή, ενός επίκαιρου έργου του Θανάση Τριαρίδη (γράφτηκε πριν 4 χρόνια και πρωτοπαίχτηκε στο Βερολίνο μεταφρασμένο στα γερμανικά). Πρόκειται για ένα έργο-πείραμα που καταργεί τα όρια ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό, στην αθωότητα και την ενοχή, στην κωμωδία και το θρίλερ, στην αλήθεια και το ψέμα. Το έργο έχει ως αφετηρία την ναζιστική επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου (Lebensraum) και την μεταγράφει εφιαλτικά στο σήμερα.

Την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η "Λαϊκή Συσπείρωση", η θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου» και το περιοδικό Ατέχνως, άνοιξε η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθήνας, οδοντίατρός, Δήμητρα Διαμαντοπούλου η οποία ζει και εργάζεται στα Πατήσια πάνω από 35 χρόνια.

«Επέλεξα να βγω με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" γιατί οι άνθρωποί της διακρίνονται  -θα συμφωνήσετε νομίζω μαζί μου- για την τιμιότητα το ήθος και τους αγώνες τους. Και όπου έχουν κερδίσει τους δήμους, έχουν αποδείξει και στην πράξη για ποιων το όφελος δουλεύουν. Νομίζω ότι επίσης θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι είναι διαχρονική αξία το να προτάσσει κάποιος την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο από την επιδίωξη του προσωπικού συμφέροντος. Επίσης ο Νίκος Σοφιανός, χρόνια στα δημοτικά πράγματα, έχει κερδίσει και δικαίως την αναγνώριση ακόμα και των αντιπάλων του. Επέλεξα λοιπόν τη "Λαϊκή Συσπείρωση" για όλα αυτά και για άλλα πολλά, και είναι τιμή μου που με επέλεξε και η "Λαϊκή Συσπείρωση" και ο Νίκος Σοφιανός.(...) Ζητώ τη συμμετοχή σας για να κάνουμε την πόλη μας ανθρώπινη. Γιατί για μας η Αθήνα δεν είναι βιτρίνα της τουριστικής βιομηχανίας. Πρώτα απ' όλα είναι οι άνθρωποι της που ζουν σε κάθε γωνιά της. Ζητώ τη στήριξη και τη συμμετοχή σας να ανατρέψουμε ότι χτίστηκε ως σήμερα πάνω σε σαθρά θεμέλια. Ζητώ τη στήριξη και τη συμμετοχή σας για να γίνουν οι γειτονιές αυτής της πόλης αγκαλιές για τους ανθρώπους της».

Αμέσως μετά η Χριστίνα Ράπτη που συντόνισε την εκδήλωση κάλεσε στο βήμα τον καρδιολόγο, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Ευαγγελισμός και υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Αττικής με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", Ηλία Σιώρα.

Ο Ηλίας Σιώρας αναφέρθηκε στα έργα και ημέρες τόσο της περιφέρειας όσο και της κυβέρνησης, αλλά και στην αντίληψη που έχουν οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων για το ρόλο της τοπικής διοίκησης, η οποία θα στηρίζεται στην αφαίμαξη των δημοτών που θα πληρώνουν υψηλά δημοτικά τέλη, όπως επίσης θα πληρώνουν για κάθε υπηρεσία που τους παρέχει ο Δήμος, όπως για παράδειγμα Παιδικοί Σταθμοί, υπηρεσίες πολιτισμού και αθλητισμού κλπ. Το ίδιο θέλουν και στις υπηρεσίες Υγείας οι υποψήφιοι αλλά και οι νυν περιφερειακές και δημοτικές αρχές ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ. Θέλουν την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας να επιβαρύνει τους Δήμους και τα νοσοκομεία να τα χρηματοδοτούν οι περιφέρειες, που σημαίνει αύξηση δημοτικών τελών, οικονομική συμμετοχή των ασθενών στα νοσήλια.

Ο Ηλ. Σιώρας έφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ρόλο της Περιφέρειας που νοιάζεται για την αποτελεσματική στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων και αδιαφορεί για τις λαϊκές ανάγκες. Τη στιγμή που δίνει τεράστια ποσά σε μεγαλοεπιχειρηματίες για την «ανάπτυξη» - εκμετάλλευση του παραλιακού μετώπου από Σκαραμαγκά μέχρι Ελληνικό, ή σε ΠΑΕ για ιδιόκτητα γήπεδα, θρηνούμε δεκάδες νεκρούς στη Μάνδρα και στο Μάτι. Ένα μικρό ποσό, σε σχέση με αυτά που έδωσαν για την καπιταλιστική ανάπτυξη που υπηρετούν, αν διέθεταν π.χ. για αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα δε θα θρηνούσαμε τους δεκάδες νεκρούς.

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σχολίασε τον εμπαιγμό των λαϊκών στρωμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενώ τσάκισε μισθούς, συντάξεις και συνεχίζοντας τη βρώμικη δουλειά των προηγούμενων έχει τραβήξει προς τα κάτω τα δικαιώματα, έχει ξεγράψει κατακτήσει της εργατικής τάξης, έρχεται τώρα και μοιράζει ψίχουλα. Όπως για παράδειγμα με την αποκαλούμενη 13η σύνταξη που επιστρέφει 500 ευρώ όταν στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ μόνο από την κατάργηση του ΕΚΑΣ οι συνταξιούχοι είχαν απώλειες 7.500 ευρώ.

Αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης να στήσουν τις γνωστές αποπροσανατολιστικές «διαχωριστικές γραμμές», οι «προοδευτικοί» και οι νεοφιλελεύθεροι, τη στιγμή που ακολουθούν την ίδια πολιτική. Τάχα θέλουν να τα βάλουν με την ακροδεξιά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη οι συγκυβερνήτες του Καμμένου, αυτοί οι οποίοι ακόμα προχτές προσπάθησαν να ανατρέψουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας να μη δοθεί χώρος στους ναζιστές της Χρυσής Αυγής. Κυβερνητικό στέλεχος είπε «Εγώ θα τους δώσω χώρους». Αυτοί που μας καλούν σε μέτωπα ενάντια στο φασισμό είναι οι ίδιοι που με δηλώσεις τους και φωτογραφιζόμενοι με τους χρυσαυγίτες τους ξεπλένουν. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τις φωτογραφίες με τον Κασιδιάρη, τον Αμβρόσιο, το βίντεο με τον Μεταξά και την υπογραφή του κατάπτυστου ψηφίσματος της ΕΕ ανήμερα της αντιφασιστικής νίκης;

Προσπαθούν να στήσουν αποπροσανατολιστικές διαχωριστικές γραμμές για να κρύψουν την ταύτισή τους σε όλα τα μεγάλα τα κεφαλαιώδη. Από την άλλη το ΚΚΕ βράχος στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα από το έργο των κομμουνιστών δημάρχων.

Το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει σε αυτές τις εκλογές, τόνισε ο Ηλίας Σιώρας, είναι: θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, θα συνεχίσουμε να μετράμε θυσίες, να νομίζουμε ότι αποτρέπουμε τα χειρότερα διαλέγοντας το μικρότερο κακό και το χειρότερο να το βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας; Ή αντίθετα θα περάσουμε στην αντεπίθεση, θα μπούμε σφήνα στα σχέδιά τους, να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε, να γίνουμε οι ίδιοι αφεντικά στην οικονομία, η οποία πρέπει να υπηρετεί τη λαϊκή ευημερία και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών. Και στους Δήμους και στις περιφέρειες χρειαζόμαστε πολιτική που θα συγκρούεται με όσα ΕΕ και κυβέρνηση επιτάσσουν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε, επίσης, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ  και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.