Επίσκεψη στο Γυμνάσιο-Λύκειο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»

2019-03-29

Επίσκεψη στο Γυμνάσιο-Λύκειο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» (που καλύπτει τις ανάγκες και του «Π. & Α. Κυριακού») πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ και υποψήφιο Δήμαρχο Αθήνας και τις υποψήφιες δημ. σύμβουλους με τη Λαϊκή Συσπείρωση Βαγγελιώ Βουρλόκα, εκπαιδευτικό και Τόνια Κατσάνου, ψυχολόγο, καθώς και τη διαμερισματική σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Γεωργία Δασκαλάκη.

Ο Νίκος Σοφιανός εισηγητικά αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ενιαίο κριτήριο ψήφου σε όλες τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις που να αποτυπώνει την ανάγκη σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και του πολιτικού τους προσωπικού και την απαίτηση για αλλαγή πλεύσης. Στη συνέχεια, ενημερώθηκε για το έργο των εκπαιδευτικών στο χώρο και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με τη διευθύντρια και το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου. Παραβρέθηκε, επίσης, εκπαιδευτικός του Δημοτικού που επίσης λειτουργεί στο χώρο του νοσοκομείου.

Το Γυμνάσιο-Λύκειο ιδρύθηκε το έτος 2001, προκειμένου να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των νοσηλευομένων παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων που χρειάζονται μακρόχρονη νοσηλεία. Οι εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν στη μάχη που δίνουν καθημερινά στους θαλάμους νοσηλείας για την εκπαίδευση των μαθητών, καλύπτοντας πάνω από 350 παιδιά μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (αριθμός που είναι μεταβάλλεται ανάλογα με το χρόνο νοσηλείας των παιδιών), στην εξατομικευμένη στήριξη που προσφέρουν, στη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που αισθάνονται, στο πρόγραμμα και στα ωράρια που μεταβάλλονται καθημερινά προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσηλευομένων παιδιών. Παρά ταύτα, το Υπουργείο Παιδείας απάντησε αρνητικά σε αίτημα που κατατέθηκε για οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών του σχολείου. Η μόνη «επιπλέον» απολαβή που παίρνουν, όπως τόνισαν, είναι η ευγνωμοσύνη στα μάτια των παιδιών, οι ευχαριστήριες κάρτες που λαβαίνουν, το εγκάρδιο «ευχαριστώ» από τους γονείς τους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι εκείνο των δεκάδων παιδιών που βρίσκονται εκεί με εισαγγελική εντολή. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για υγιή παιδιά, που έχουν υποστεί κακοποίηση ή και παιδιά οικογενειών με μεγάλα προβλήματα, για τα οποία έχει παρέμβει η εισαγγελία ανηλίκων και τα έχει απομακρύνει από την οικογένειά τους. Για την πλειονότητα των περιπτώσεων, τουλάχιστον, απαιτούνται ολιγοήμερες εξετάσεις και στη συνέχεια μεταφορά τους σε κοινωνικές και προνοιακές δομές που έχουν την αρμοδιότητα ή σε ανάδοχες οικογένειες. Αντί αυτού, οι έφηβοι φιλοξενούνται στο χώρο του νοσοκομείου, ακόμη και για μήνες, λόγω έλλειψης ή υποβάθμισης των δομών αυτών ή λόγω των καθυστερήσεων στις διαδικασίες υιοθεσίας και αναδοχής. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας για τα ανήλικα αυτά παιδιά, που όταν δεν κάνουν μάθημα δεν έχουν κανενός είδους εποπτεία και ιδιαίτερα για τις ώρες που εγκαταλείπουν το χώρο του νοσοκομείου. Οι φιλοξενούμενοι ανήλικοι σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης, ενώ έχουν σημειωθεί μέχρι και περιστατικά αυτοτραυματισμού ή επιθετικής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα και με την ασφάλεια των νοσηλευόμενων - ασθενών παιδιών, του ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού και των εκπαιδευτικών. Αναφέρθηκαν σχετικά παραδείγματα, ενώ, όπως ειπώθηκε, «η πολιτεία τα αφήνει στο νοσοκομείο για να έχουν ένα πιάτο φαγητό και ένα κρεβάτι».

Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα άρρωστα παιδιά να μην μπορούν να εισαχθούν για θεραπεία, αφού ο αριθμός των παιδιών που παραμένουν με «εισαγγελική παραγγελία» ισοδυναμεί με δυο κλινικές οι οποίες παραμένουν ουσιαστικά κλειστές! Τόνισαν ότι τα δεδομένα αυτά για την επί μακρόν εγκατάλειψη ανηλίκων κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, που διαμαρτύρονται για τη μετατροπή των Νοσοκομείων σε «αποθήκες ψυχών». Επίσης, οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν θέσει ζήτημα για την υποστελέχωση ιδρυμάτων, όπως το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» όπου νοσηλεύονται και παιδιά μικρότερων ηλικιών, που έχουν συστηματικά αποψιλωθεί και έχουν δημιουργηθεί τεράστιες λίστες αναμονής.

Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν την παρέμβαση του κόμματος, προκειμένου να δρομολογηθεί λύση, μιας και οι, προ λίγων μηνών, δεσμεύσεις της κας Θ. Φωτίου για άμεση δημιουργία σχετικής προνοιακής δομής εκτός νοσοκομείου με προσλήψεις για τη στελέχωσή της δεν έχουν υλοποιηθεί. Το πρόβλημα, είπαν, που έχει γιγαντωθεί από το 2014, μετά από μια μικρή κάμψη που ήλθε ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έχει επανέλθει δριμύτερο.

Ο Νίκος Σοφιανός τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται εκεί «για να προσφέρουν υπηρεσίες στα άρρωστα παιδιά και έχει ευθύνη το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση συνολικά για την αλλοίωση αυτού του ρόλου, μιας και επωμίζονται - αγόγγυστα μεν, αλλά αναγκαστικά - ένα έργο που δεν τους αναλογεί.

Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια έχει αναδείξει το πρόβλημα των εγκαταλειμμένων παιδιών, την ανάγκη στήριξης μιας σειράς κρατικών δομών και δημιουργίας νέων για να καλυφθούν οι ανάγκες, τη λήψη μέτρων στήριξης των οικογενειών που έχουν προβλήματα για να παραμένει το παιδί στο περιβάλλον του όταν δεν κινδυνεύει, αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στην αναδοχή και στις υιοθεσίες. Τα παιδιά των «εισαγγελικών παραγγελιών», όσα δεν έχουν ανάγκη παραμονής για ψυχολογικούς ή άλλους ιατρικούς λόγους, πρέπει να είναι εκτός νοσοκομείου. Οι ανάγκες τους πρέπει να αντιμετωπιστούν σε δομές που στην πλειοψηφία τους δεν απαιτούν εξατομικευμένη μάθηση και μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα στο σχολείο της γειτονιάς. Αν για κάποια από αυτά υπάρχει ανάγκη μιας ειδικής εκπαιδευτικής παρέμβασης είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας να το δει και να θεσμοθετήσει σχετική εκπαιδευτική δομή. Πάντως αυτό δεν πρέπει να αφορά τα σχολεία του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία» και το προσωπικό τους, που πρέπει να στηριχθεί οικονομικά και επιστημονικά στο συγκεκριμένο έργο που έχει. Έχει σημασία να ασκηθεί συντονισμένη πίεση στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και σε αυτήν την κατεύθυνση ως ΚΚΕ θα πάρουμε σχετικές πρωτοβουλίες».