Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας - Νέο ατύχημα σε Παιδική Χαρά του Δήμου Αθηναίων

2023-09-03

Ένα ακόμα ατύχημα συνέβη την Παρασκευή 25 Αυγούστου σε Παιδική Χαρά, αυτή τη φορά στα Σεπόλια, με σοβαρό τραυματισμό παιδιού όταν ένα μικρό αγόρι χτύπησε σε χαλασμένο μεταλλικό πλέγμα πόρτας ενώ έπαιζε στην παιδική χαρά που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μανιτάκη & Δυρραχίου. Χρειάστηκε νοσηλεία πέντε (!) ημερών και προσπάθεια των γιατρών για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του τραυματισμού του.

Ευχόμαστε ολόθερμα περαστικά και γρήγορη ανάρρωση στο παιδί και τους γονείς του!

Γονείς που επισκέπτονται με τα παιδιά τους την Παιδική Χαρά και το όμορο Αθλητικό Κέντρο, κάτοικοι της περιοχής, καθώς και ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», καταγγέλλουν ότι αυτή η πόρτα με το ξηλωμένο μεταλλικό πλέγμα που προκάλεσε τον τραυματισμό του παιδιού, είναι έτσι εδώ και σχεδόν δύο μήνες!

Και όλα αυτά συνέβησαν σε ένα Αθλητικό Κέντρο και μία Παιδική Χαρά πολυδιαφημισμένα από τον ίδιο τον Δήμαρχο και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής που φωτογραφίζονταν εκεί προβάλλοντας τους δύο χώρους, περίπου ως τουριστική ατραξιόν (!) και με εμφανή την παρουσία επιχειρηματικών ομίλων ως χορηγών. Η πραγματικότητα αποδεικνύει τελικά ότι όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα για την πρόληψη και την προστασία από ατυχήματα και δεν εξασφαλίζουν με κανένα τρόπο αυτό που έχουν πραγματικά ανάγκη τα παιδιά, οι οικογένειες και οι κάτοικοι της περιοχής!

Ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι σε αυτή την Παιδική Χαρά και το γειτονικό Αθλητικό Κέντρο συγκεντρώνεται πάρα πολύς κόσμος (οικογένειες με μικρά παιδιά, γονείς με βρέφη, μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, παιδιά με ποδήλατα, κάτοικοι της περιοχής), αφού οι αθλητικοί χώροι και οι Παιδικές Χαρές στην περιοχή είναι ελάχιστοι και ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ, με αποτέλεσμα να είναι «ο ένας πάνω στον άλλον».

Η Παιδική Χαρά και το Αθλητικό Κέντρο ΔΕΝ έχουν μόνιμο φύλακα, όπως και το σύνολο σχεδόν των χώρων του ΟΠΑΝΔΑ. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες και η Δημοτική Αρχή δεν έχει δείξει καμία διάθεση να το αλλάξει αυτό, ενώ συμπληρώνει ήδη τέσσερα χρόνια στη διοίκηση του Δήμου.

Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, κατάλληλα εκπαιδευμένου αλλά και των απαραίτητων μέσων, οδηγούν να μην υπάρχει ουσιαστικά καθημερινός έλεγχος και συντήρηση/επισκευές και αυτών των υποδομών του Δήμου.

Είναι επιλογή της Δημοτικής Αρχής να μοιράζει εκατομμύρια ΕΥΡΩ σε εργολαβίες και σε έργα που εξυπηρετούν το μοντέλο της Αθήνας ως «πόλη - πρότυπος τουριστικός προορισμός» την ίδια ώρα που έχει αφήσει τις Παιδικές Χαρές και τους αθλητικούς χώρους χωρίς προσωπικό να λειτουργούν περίπου στον... αυτόματο!

Αυτές οι προτεραιότητες και αυτές οι επιλογές της Δημοτικής Αρχής Μπακογιάννη είναι που πρέπει να καταδικαστούν από τους κατοίκους και τους εργαζομένους της Αθήνας, με αγωνιστική διεκδίκηση αλλά και διεκδικητική ψήφο στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Εξάλλου πρόκειται για τον τέταρτο σοβαρό τραυματισμό μικρού παιδιού σε Παιδική Χαρά του Δήμου Αθηναίων και είναι προκλητικό το γεγονός ότι εξακολουθούν να μην παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα για να είναι ασφαλείς οι αθλητικοί χώροι και οι Παιδικές Χαρές.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας έχει παρέμβει πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΝΔΑ, αναδεικνύοντας τις αιτίες και στηρίζοντας τα αιτήματα και τις καταγγελίες φορέων & κατοίκων.

Είναι χαρακτηριστικό πως εκκρεμεί από τον περασμένο Μάϊο αίτημα των εκπροσώπων μας στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ (η σχετική επιστολή επισυνάπτεται) για παροχή στοιχείων σχετικά με το υπάρχον προσωπικό και συνολικά την κατάσταση στις Παιδικές Χαρές του Δήμου, με σκοπό να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση, να αναδειχθούν οι αιτίες των προβλημάτων και να δρομολογηθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα ελέγχου και τακτικής συντήρησης όλων των χώρων ευθύνης του ΟΠΑΝΔΑ. Πρόκειται για ένα αίτημα που η Διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ αποφεύγει να ικανοποιήσει εδώ και τρεις μήνες! Καταγγέλλουμε την στάση της Δημοτικής Αρχής!

Απαιτούμε εδώ και τώρα να ελεγχθεί, να εντοπιστεί και να επιδιορθωθεί κάθε παράγοντας επικινδυνότητας στις παιδικές χαρές και στους αθλητικούς χώρους του Δήμου.

Να καλυφθούν οι σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού έτσι ώστε να έχουμε μόνιμο και με πλήρη δικαιώματα, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στις παιδικές χαρές και τους αθλητικούς χώρους για φύλαξη και εποπτεία σε καθημερινή βάση και τακτική συντήρηση.

Να διατεθούν πόροι και να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα σε έργα στις γειτονιές που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της πόλης και στις απαλλοτριώσεις που έχουν «βαλτώσει» έτσι ώστε να αυξηθούν οι χώροι άθλησης, οι Παιδικές Χαρές και οι χώροι πρασίνου και αναψυχής σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΏΝ & ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ!