Επίσκεψη του Ν. Σοφιανού στο ΚΕΘΕΑ

2019-02-25

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ

"Το ΚΕΘΕΑ θα έπρεπε να είναι ο βασικός συνομιλητής του Δήμου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών"

Την ανησυχία τους για το νέο επικίνδυνο βήμα στη λογική της «διαχείρισης - μείωσης της βλάβης», αυτό της θεσμοθέτησης των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ναρκωτικών, αλλά και για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των προγραμμάτων πρόληψης, απεξάρτησης κι επανένταξης μετέφεραν σήμερα, οι εργαζόμενοι του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Ν. Σοφιανός περιόδευσε στις υπηρεσίες του Κέντρου στο Μετς, συνοδευόμενος από τις υποψήφιες δημοτικές συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τόνια Κατσάνου και Ελπίδα Νασιοπούλου.

Σε συνάντηση που είχε με τον διευθυντή του Κέντρου, Βασίλη Γκιτάκο, ενημερώθηκε για τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και του μετέφερε τις θέσεις του Κόμματος γύρω από το νομοσχέδιο για τους ΧΕΧ, το οποίο στηρίζουν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αποτελεί εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ για το πρόβλημα των ναρκωτικών και ανέδειξε ότι δίνεται άλλο ένα χτύπημα στην απεξάρτηση, ενώ νομιμοποιείται ουσιαστικά όλο το κύκλωμα. Ταυτόχρονα, «εντείνεται η προώθηση της "ψυχαγωγικής χρήσης" της κάνναβης. Κάνουν εκδηλώσεις, έχουν ανοίξει καταστήματα, διαφημίζουν τον "ανθό της κάνναβης", κάνουν φεστιβάλ κ.ο.κ. Οι ίδιοι λένε μάλιστα ότι επόμενο βήμα είναι η αύξηση της περιεκτικότητας», ανέφερε ο Ν. Σοφιανός.

Τονίζοντας ότι το ΚΕΘΕΑ κάνει μια μεγάλη προσπάθεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος, υπογράμμισε ότι αυτή η προσπάθεια πρακτικά υπονομεύεται από την πολιτική των κυβερνήσεων, όπως της σημερινής, αφού «δεν γίνεται πρόληψη όταν αθωώνεται το χασίς».

Αμέσως μετά, ο υποψήφιος δήμαρχος μίλησε σε συγκέντρωση του προσωπικού αναδεικνύοντας τη διαχρονική στήριξη του ΚΚΕ στο έργο του ΚΕΘΕΑ, που, όπως είπε, βασίζεται σε μια συναντίληψη γύρω από το πώς πρέπει να σταθούμε απέναντι στο πρόβλημα, στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με επίκεντρο την πρόληψη και τη θεραπεία, την προσπάθεια στήριξης και επανένταξης.

Αναφέρθηκε στην «πολιτική μείωσης της βλάβης» από τα ναρκωτικά, που εφαρμόζεται εδώ και 20 χρόνια, και περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες, τις οποίες προωθεί και η Δημοτική Αρχή της Αθήνας. Σε αυτήν την πολιτική εντάσσεται και η θεσμοθέτηση των ΧΕΧ, σημείωσε, προσθέτοντας ότι συνδέεται και με τη συζήτηση γύρω από τη «βελτίωση του "τουριστικού προϊόντος", με τη λογική αντί να "τρυπιέται" ο εξαρτημένος, να μπει σε χώρους, όπου θα "εποπτεύεται" η χρήση».

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με αυτές τις λογικές αναδεικνύοντας ότι «το επόμενο βήμα είναι η ιδιωτική συνταγογράφηση, η γενίκευση της παροχής υπηρεσιών απεξάρτησης από ιδιωτικές εταιρείες, δηλαδή η γενίκευση μιας πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος και υπονόμευσης της πρόληψης. Μέρος αυτής της πολιτικής είναι και η υποστελέχωση των δομών θεραπείας, όπως το ΚΕΘΕΑ, η υποχρηματοδότηση, η δυσκολία να ανοίξουν νέες μονάδες εκεί που υπάρχουν ανάγκες».

«Φυσικά και ο Δήμος της Αθήνας, η "κεντροαριστερά", που βρίσκεται στο τιμόνι του, λειτουργεί με την κυρίαρχη πολιτική της "μείωσης της βλάβης". Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, είναι χαρακτηριστική η υποστελέχωση των 7 Κέντρων Πρόληψης που έχει ο δήμος, με αποτέλεσμα να μη γίνονται προγράμματα, να μη φτάνει αυτή η προσπάθεια στις γειτονιές», ανέφερε.

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, τόνισε ότι η στάση της δημοτικής αρχής και των κυβερνήσεων ουσιαστικά εχθρεύεται την πρόληψη και τη θεραπεία, κι αυτό φάνηκε π.χ. όσες φορές η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο να δημιουργηθούν τέτοια προγράμματα, που να αξιοποιούν τις συλλογικότητες της πόλης, όπως το ΚΕΘΕΑ, με τη δεδομένη γνώση και πείρα που έχει. «Όλα αυτά αντιμετωπίζονται με αδιαφορία, γιατί κύριο μέλημά τους είναι να εξαφανιστούν απλά οι εξαρτημένοι από το δρόμο...».

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους αποτυπώθηκε ότι την ίδια στιγμή που ο δήμος υπονομεύει έναν τέτοιο σχεδιασμό είναι ιδιαίτερα «απλόχερος» με διάφορες ΜΚΟ, που βεβαίως κινούνται στην ίδια λογική, αυτή της «μείωσης της βλάβης». Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, έχει συγκροτηθεί ένα «λόμπι» από τέτοιες οργανώσεις, που προωθούν την ατζέντα διαχείρισης της εξάρτησης και όχι αντιμετώπισής της.

Σχολιάζοντας αυτήν την πραγματικότητα, ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε ότι οι ΜΚΟ βρίσκονται σχεδόν παντού, σε κάθε υπηρεσία του δήμου. Κι επανέλαβε ότι ο δήμος θα έπρεπε να έχει ως βασικούς συνομιλητές του το ΚΕΘΕΑ και φορείς, όπως τους συλλόγους γονέων, και όχι τις κάθε λογής ΜΚΟ. Και μαζί με τα Κέντρα Πρόληψης να κινητοποιεί ένα ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να φτιάχνει ένα συντονισμένο πρόγραμμα παρέμβασης, να γίνεται γνωστό στις γειτονιές αυτό το έργο. «Αυτό προσπαθούν να κάνουν οι κομμουνιστές εκεί που ασκούν διοίκηση στους πέντε δήμους της χώρας. Στον αντίποδα, η δημοτική αρχή της Αθήνας στέκεται εχθρικά στην προσπάθεια να ανοίξει αυτό το θέμα ολοκληρωμένα. Και την ίδια στιγμή που δίνονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ΜΚΟ, το ΚΕΘΕΑ υποχρηματοδοτείται», είπε μεταξύ άλλων.

Κλείνοντας ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα πάρουν πρωτοβουλίες, «θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για να μην εθιστεί η νεολαία στη λογική ότι υπάρχουν και καλές ουσίες». Κάλεσε, μπροστά στις εκλογικές αναμετρήσεις, οι εργαζόμενοι να πάνε στις κάλπες «όχι με κριτήριο τις μειωμένες απαιτήσεις και το "μικρότερο κακό", αλλά με βάση τις ανάγκες του λαού, και στο θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών».