ΚΚΕ: Για την κυβερνητική τροπολογία για την "Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε."

2023-12-19

Το ΚΚΕ καταψηφίζει την απαράδεκτη κυβερνητική τροπολογία για την "Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε", που πετάει έξω από τη διοίκηση την εκπροσώπηση του Δήμου Αθηναίων, προφανώς λόγω της αλλαγής της δημοτικής αρχής. Αντίστοιχα, το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει τη δημιουργία της συγκεκριμένης "αμαρτωλής" εταιρίας το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την τροποποίηση της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου από την κυβέρνηση ΝΔ το 2020.

Σκοπός ύπαρξης αυτής της εταιρίας ήταν και παραμένει -κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα τα προηγούμενα χρόνια- να αποτελεί ένα εργαλείο για την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων μεγάλων ομίλων του τουρισμού, του εμπορίου, της εστίασης στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές, μέσω αναπλάσεων και μεγάλων έργων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων έργων, είναι ο διαβόητος "Μεγάλος Περίπατος", ο οποίος πριν υλοποιηθεί από την "Ανάπλαση Α.Ε", είχε αποφασιστεί από κοινού από την παράταξη της ΝΔ του δημάρχου Μπακογιάννη, μαζί με τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Όλες οι κυβερνήσεις ήθελαν και θέλουν ένα εργαλείο που δεν θα λογοδοτεί καν σε αιρετά όργανα και σήμερα αυτό το επιχειρεί ακόμη πιο ωμά και απροκάλυπτα η κυβέρνηση της ΝΔ. Άλλωστε, 5 χρόνια από τη δημιουργία της, ποτέ δεν έχει έρθει στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας κάποιος απολογισμός, ούτε για τα έργα που προωθούνται, ούτε για τα κονδύλια -κοινοτικά ή κρατικά- που διαχειρίζεται, ούτε για τις προσλήψεις προσωπικού που έγιναν. Για αυτό, τεράστιες ευθύνες έχει πρωτίστως η απερχόμενη διοίκηση του δήμου, του δημάρχου της ΝΔ, αλλά και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο ΔΣ της "Ανάπλασης Α.Ε", οι οποίοι δεν έθεσαν κάποιο θέμα διαχείρισης, διευκολύνοντας ουσιαστικά τη διοίκηση Μπακογιάννη να προωθεί τα σχέδια αναπλάσεων και έργων που καμία σχέση δεν είχαν με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας.