Κλιμάκιο με επικεφαλής τον Ν. Σοφιανό περιόδευσε στο Νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ»

2019-02-22

Στα χειρουργεία, στην Καρδιολογική Κλινική, στη ΜΕΘ και τα Εξωτερικά Ιατρεία, στην Αιμοδοσία και τους τραυματιοφορείς, στο Ουρολογικό Τμήμα, στις Τεχνικές και τις Διοικητικές Υπηρεσίες του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» πραγματοποίησε, την Παρασκευή το πρωί, περιοδεία ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Μαζί του ήταν και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Βάσω Μουντάκη, διευθύντρια της Καρδιολογικής Κλινικής και αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΓΝΑ «Η ΕΛΠΙΣ», Δημήτρης Μαντζουράτος, καρδιολόγος - διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Τόνια Κατσάνου, ψυχοθεραπεύτρια.

Κοινή συνισταμένη όλων των τμημάτων που επισκέφτηκε το κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ήταν η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου, ενώ η συζήτηση με τους εργαζόμενους επεκτάθηκε στα οξυμένα, καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εντός κι εκτός εργασίας. «Η πίεση είναι καθημερινή και αυξανόμενη σε κάθε πτυχή της ζωής μας», «όταν είσαι φτωχός και ψηφίζεις τον εφοπλιστή, μετά νιώθεις κοψοχέρης», «όλη μέρα μιλούν για σκάνδαλα των Πολάκηδων και των Γεωργιάδων, ενώ ο λαός υποφέρει», είναι μερικά απ' όσα ανέφεραν οι εργαζόμενοι.

Από τη μεριά του, ο Ν. Σοφιανός τούς κάλεσε να σκεφτούν με ποιο κριτήριο θα επιλέξουν μπροστά στις κάλπες: «Όταν επιλέγουμε με το κριτήριο του μικρότερου κακού, σίγουρα δεν το αποτρέπουμε, το βρίσκουμε μπροστά μας. Είναι σημαντικό να μην κατεβάσουμε άλλο τον πήχη των απαιτήσεων και των δικαιωμάτων μας επειδή τάχα "δεν αντέχει η οικονομία". Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που δεν αντέχουν άλλο!

Οι εκλογικές αναμετρήσεις του επόμενου διαστήματος είναι πολλές. Εμείς δεν τις ξεχωρίζουμε και ούτε αλλάζουμε τις θέσεις μας. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα γυρίσει στο λαό προς όφελός του την επόμενη μέρα, στο δήμο, στην Περιφέρεια, στην Ευρωβουλή, στη Βουλή. Οι αυταπάτες έχουν ξεφτίσει πια. Εμείς υποσχόμαστε αγώνες για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας».

Στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο Νίκος Σοφιανός και το κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επισκέφτηκε και τη μονάδα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ, που λειτουργεί στο «ΕΛΠΙΣ». Η μονάδα εξυπηρετεί περίπου 200 ανθρώπους, στους οποίους χορηγούνται υποκατάστατα και το κύριο πρόβλημα, όπως αναφέρθηκε από τους εργαζόμενους, είναι η έλλειψη προσωπικού. «Ένας γιατρός, ένας ψυχολόγος και δύο κοινωνικοί λειτουργοί για 200 ανθρώπους. Γύρω - γύρω μας έχουν περιφράξει με κοτετσόσυρμα, γιατί έχει και ο χώρος τον συμβολισμό του. Αν όντως γινόταν "μείωση της βλάβης", αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έκαναν παράλληλη χρήση, ούτε θα έκαναν χρήση ηρωίνης. Δεν υπάρχουν αντιδραστήρια, ενώ ουροληψίες γίνονται μια φορά στο τόσο. Μιλάμε για παρεχόμενες υπηρεσίες που έχουν ξεφτίσει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού. Η ανησυχία μας είναι η πιθανή ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού». Τα παραπάνω είναι μερικά από όσα κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, ενώ αναπόφευκτα εκφράστηκαν ανησυχίες και για το προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους «Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης» (ΧΕΧ), αλλά και για το ενδεχόμενο να γίνονται συνταγογραφήσεις υποκατάστατων από ιδιώτες.

«Το ζήτημα των ναρκωτικών για εμάς είναι καθοριστικής σημασίας. Το κέντρο βάρους πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και τη θεραπεία. Όταν νομιμοποιείς τα άνθη κάνναβης -τη στιγμή μάλιστα που το 99,9% των χρηστών είχε ως ουσία έναρξης χρήσης την κάνναβη- όταν επικεντρώνεσαι στη "μείωση της βλάβης", πώς θα κάνεις πρόληψη; Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής "μείωσης της βλάβης" που εφαρμόζεται εδώ και 20 χρόνια; Αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα "τρέχουν" προγράμματα τουριστικής ανάπτυξης και βιτρίνας. Εκεί κολλάνε και οι ΧΕΧ. Μιλούν για το πιλοτικό πρόγραμμα ΧΕΧ "Οδυσσέας". Ποια θα είναι η αποτελεσματικότητά του; Πού είναι η αξιολόγησή του; Ανοίγουν την πόρτα νομιμοποίησης της χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά δεν είναι επικίνδυνα γιατί είναι παράνομα, είναι παράνομα επειδή είναι επικίνδυνα. Το ΚΚΕ και οι υποψήφιοί του στους δήμους, στις Περιφέρειες, παντού, αγωνίζονται για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά», είπε μεταξύ άλλων ο Ν. Σοφιανός.