Λ.Σ. Αθήνας: Καταψήφισε την προγραμματική σύμβαση για τον πολιτισμό που σηματοδοτεί την επιχειρηματική λογική του δήμου

2020-06-30

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας στο ΔΣ της "Τεχνόπολης" για την Προγραμματική Σύμβαση "Για την Ενοποίηση, τον Εμπλουτισμό και την Ανάδειξη του Πολιτιστικού Ιστού της Αθήνας"


Την προγραμματική σύμβαση ύψους 15 εκατ. ευρώ για την Ενοποίηση, τον Εμπλουτισμό και την Ανάδειξη του Πολιτιστικού Ιστού της Αθήνας, καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας στο ΔΣ της «Τεχνόπολης» τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως υποβαθμίζει το ρόλο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), του βασικού φορέα πολιτιστικής πολιτικής του δήμου και σηματοδοτεί την επιχειρηματική λογική που έχει η δημοτική αρχή για τον Πολιτισμό.

Σημειώνεται πως η πρόταση υπερψηφίστηκε από την παράταξη του δημάρχου, ενώ οι εκπρόσωποι της «Ανοιχτής Πόλης» (ΣΥΡΙΖΑ) και της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» (ΚΙΝΑΛ) ψήφισαν λευκό.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:

«Με αυτή την προγραμματική σύμβαση ύψους 15 εκατ. ευρώ, μέσα στην περίοδο 2020-2023, η "Τεχνόπολη" θα εισπράξει από 4,5 μέχρι 10 εκατομμύρια (+ ΦΠΑ). Ο ΟΠΑΝΔΑ και η "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ" θα εισπράξουν συνολικά περίπου άλλα 5 εκατ. ευρώ (+ ΦΠΑ) για μελέτες και τεχνικά έργα.

Αυτή η προγραμματική σύμβαση υποβαθμίζει το ρόλο του ΟΠΑΝΔΑ, του βασικού φορέα πολιτιστικής πολιτικής του δήμου και σηματοδοτεί την επιχειρηματική λογική που έχει η δημοτική αρχή για τον Πολιτισμό.

Υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος του τμήματος πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Αθηναίων, αφού αποκτά καθαρά τεχνικό ρόλο και ουδέποτε προβλέφθηκε η συμμετοχή του σε δράσεις όπως το πρόγραμμα "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" που με βάση τον ΟΕΥ του δήμου αποτελεί αρμοδιότητά του.

Στα έργα που θα υλοποιηθούν συμπεριλαμβάνονται και τεχνικά έργα που αποτελούν χρόνιες διεκδικήσεις των κατοίκων, όπως η λειτουργία του Μουσείου "Λ. Γεωργαντή" στο Μετς και του κινηματογράφου Α-Β στα Πατήσια, με τα οποία συμφωνούμε αν η λειτουργία τους έχει κοινωνικό και όχι εμπορικό χαρακτήρα.

Όμως, οι δραστηριότητες της "Τεχνόπολης" με εξαίρεση κάποιες δραστηριότητες του Μουσείου, το πρόγραμμα "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" και ίσως κάποιες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, θα παραμείνουν ανταποδοτικές και απρόσιτες στο ευρύ κοινό. Το ίδιο συμβαίνει και με το θέατρο "ΟΛΥΜΠΙΑ" για το οποίο η νέα τιμολογιακή πολιτική που παρουσιάστηκε το Μάρτη, αλλά δεν έχει ακόμα ψηφιστεί, δεν προτάσσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτιστικής πολιτικής του δήμου.

Δεν προβλέπεται η ανάπτυξη του δικτύου των πολιτιστικών κέντρων του δήμου στις γειτονιές (κέντρα δημιουργικής μάθησης ΟΠΑΝΔΑ), η ανάπτυξη εξωσχολικών και μετασχολικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, η ενίσχυση ερασιτεχνικών καλλιτεχνικών σχημάτων, η συνεργασία με εξωραϊστικούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Αντίθετα όλες οι δομές πολιτισμού του δήμου, συμπεριλαμβανομένων και των θεάτρων (παλαιών και νέων), θα συνεχίσουν να νοικιάζονται σε ιδιώτες, με τσουχτερό εισιτήριο για τη λαϊκή οικογένεια, με σκοπό να αυξηθούν τα ίδια έσοδα του ΟΠΑΝΔΑ και της "Τεχνόπολης".

Για τους παραπάνω λόγους, η "Λαϊκή Συσπείρωση" Αθήνας καταψηφίζει τη σύναψη της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης».