Λ.Σ. Αθήνας: "Στο πλευρό των εργαζομένων στον ΟΠΑΝΔΑ ενάντια στην απαξίωση από τη δημοτική αρχή

2020-06-28

Συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) πραγματοποίησε την Παρασκευή 26 Ιουνίου ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, μαζί με τον Χάρη Βουρδουμπά, δημοτικό σύμβουλο, τον Θεοδόση Μπενάτο και την Ελπίδα Νασιοπούλου, εκπροσώπους στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ και τον Μιχαήλ-Άγγελο Καρακαξίδη, εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της «Τεχνόπολης».

Η συνάντηση είχε ως θέμα τα προβλήματα των εργαζομένων στις δομές Πολιτισμού και Άθλησης του δήμου και ήταν παρόντες ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ και εκπρόσωποι από τον Σύλλογο Μουσικών της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, το Σωματείο των Εργαζομένων της Συμφωνικής Ορχήστρας, το Σωματείο Εργαζομένων Μουσικών του Δήμου Αθηναίων, τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΠΑΝΔΑ και το Ανεξάρτητο Σωματείο Εργαζομένων ΟΠΑΝΔΑ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρθηκαν στη σταδιακή απαξίωση των εργαζομένων του ΟΠΑΝΔΑ τα τελευταία χρόνια, με αναθέσεις υπηρεσιών σε ιδιώτες και με στοχοθεσία για την εξυπηρέτηση της πολιτικής που υλοποιεί η δημοτική αρχή. Πρόκειται για μια διαχειριστική πολιτική εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού, συνέχεια της πολιτικής που ακολούθησαν και οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου, που αντιλαμβάνεται τον Πολιτισμό ως συμπλήρωμα της τουριστικής βιομηχανίας.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι ο δήμαρχος αδιαφόρησε για τις θέσεις τους αναφορικά με τη νέα προγραμματική σύμβαση (ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ) για τον πολιτιστικό ιστό της Αθήνας και δρομολογεί ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση του ρόλου του ΟΠΑΝΔΑ. Η δημοτική αρχή απέφυγε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση απευθείας από την Οικονομική Επιτροπή, στην οποία έχει την πλειοψηφία.

Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την προγραμματική σύμβαση και ενημέρωσαν ότι είχαν καταγγείλει το θέμα και προεκλογικά, αφού η στάση του Κ. Μπακογιάννη για την επιχειρηματική λογική και τις ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι κάτι που προέκυψε ξαφνικά, ήταν ξεκάθαρη και πριν από τις εκλογές.

Ο ΟΠΑΝΔΑ θα πρέπει να αγκαλιάσει τη δύσκολη καθημερινότητα της λαϊκής οικογένειας, να ενισχύσει υποδομές όπως τα αθλητικά κέντρα, τις παιδικές χαρές, τους χώρους Πολιτισμού που πρέπει να είναι προσβάσιμοι στους δημότες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα στηρίξει το κοινό αίτημα των εργαζομένων για άμεση συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την προγραμματική σύμβαση για τον πολιτιστικό ιστό της Αθήνας.