Μήνυμα αγώνα, ελπίδας και αισιοδοξίας από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Χίο με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό

2024-06-02

Σε προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Χίο, με συμμετοχή κόσμου όλων των ηλικιών, μίλησε την Παρασκευή 31 Μαΐου ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.

Στην ομιλία του ο Νίκος Σοφιανός τόνισε ότι δεν υπάρχει πτυχή της ζωής της λαϊκής οικογένειας, που να μην αφορά την ΕΕ, την πολιτική που συνδιαμορφώνουν τα αστικά Κόμματα στην ΕΕ και ψηφίζουν και εφαρμόζουν και στην Ελλάδα. Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά, το ΠΑΣΟΚ αλλά και η «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλου, από κοινού ψηφίζουν τη μεγάλη πλειοψηφία των αντεργατικών – αντιλαϊκών ρυθμίσεων στην ΕΕ και εφαρμόζουν στην Ελλάδα. Ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση στην Υγεία με το νέο μέτρο των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων, στην Παιδεία με τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, την υποβάθμιση και υποστελέχωση γενικότερα της Εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε στα λόμπι που ως «στοιχείο της δημοκρατίας της ΕΕ», όλοι τους ψήφισαν αλλά και το έγκλημα στα Τέμπη ως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης του σιδηροδρόμου που είναι καθεστώς σε όλη την ΕΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ενίσχυση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που επιδιώκει τη μετατροπή των νησιών σε αποθήκες ψυχών, με τη Χίο να πρωτοστατεί στην ακύρωση αυτών των σχεδίων και τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή.

Ειδική μνεία έκανε στην επικίνδυνη πολεμική εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο τόσο στην Ουκρανία που οδήγησε στη μεταφορά αρμάτων από την άμυνα των νησιών στο πολεμικό μέτωπο, αλλά και στη Μέση Ανατολή για τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Τόνισε ότι το ζήτημα του πολέμου πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου με δυνάμωμα του ΚΚΕ, που καταδικάζει και αντιπαλεύει αυτή την εμπλοκή, όταν όλοι οι υπόλοιποι συμφωνούν, βαφτίζοντας τη γενοκτονία των Παλαιστινίων «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» του κατοχικού κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ.

Σημείωσε πως για να εκφραστεί με γνήσιο και αξιόπιστο τρόπο το μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού που στέκεται επιφυλακτικά ή αντίθετα στην ΕΕ όπως δηλώνουν οι δημοσκοπήσεις, υπάρχει μια επιλογή: Η στήριξη του ΚΚΕ, που από την εποχή της ΕΟΚ ακόμα είπε την αλήθεια και δεν έταζε ότι «θα φάμε με χρυσά κουτάλια» στην ΕΕ. Όλο και περισσότερος κόσμος είδε ότι η πρόσφατη εκλογική ενίσχυση του Κόμματος κατατέθηκε σε πολύ μεγάλους αγώνες, όπως οι απεργίες με εμβληματική εκείνη στις 28 Φλεβάρη.

Οι πρόσφατες εκλογικές μάχες στους φοιτητές με πρώτη την ΠΚΣ, στους μηχανικούς, τη ΔΟΕ πανελλαδικά δείχνουν ότι μπορεί να γίνει μεγάλο βήμα ενίσχυσης των αγώνων με ισχυρό ΚΚΕ. Παρά τις επιφυλάξεις που κανείς μπορεί να έχει και τις γνωρίζουμε, ανέφερε, αναγνωρίζεται στο ΚΚΕ ότι δεν έχει δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, είναι η δύναμη που μπορεί να ηγηθεί στον αγώνα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Μπορούμε μαζί να μπούμε μπροστά. Να κάνουν το βήμα όσοι σήμερα νιώθουν απογοητευμένοι και προδομένοι από τα κόμματα που στήριζαν μέχρι τώρα, όσοι είχαν αυταπάτες ότι αυτά τα κόμματα θα έκοβαν τη φόρα της ΝΔ, αλλά τελικά ψήφιζαν μαζί της καθετί αντιλαϊκό.

Αναφερόμενος στην αποχή από τις εκλογές, τόνισε ότι δεν στέλνει κανένα μήνυμα καταδίκης της κυβέρνησης και της ΕΕ, ίσα – ίσα αποτελεί ανοχή σε αυτή την πολιτική. Γι' αυτό ποτέ δεν "ίδρωσε το αυτί" καμίας κυβέρνησης, πουθενά στον κόσμο, από το υψηλό ποσοστό της αποχής.

Στο ερώτημα που τίθεται για το τι θα αλλάξει αν ενισχυθεί κι άλλο το ΚΚΕ, αν εκλέξει δύο, τρεις ή και περισσότερους ευρωβουλευτές, είπε ότι θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ένα ανατρεπτικό μήνυμα που δείχνει την προοπτική, τη μοναδική και ρεαλιστική απάντηση στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Ο Νίκος Σοφιανός τόνισε, ότι η επόμενη ημέρα των εκλογών, αυτά με τα οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι, δεν επιτρέπουν επανάπαυση.

«Γι' αυτό, τώρα ΚΚΕ! Στις μέρες που έμειναν να φέρουμε τα πάνω – κάτω. Να φτάσει παντού το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και τελικά αυτό να γεμίσει τις κάλπες» είπε και κατέληξε: «Πιο δυνατό ΚΚΕ θα σημαίνει αποκάλυψη και δύναμη εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα. Πάμε, λοιπόν, να σηκώνουμε το Κόμμα μας ακόμα πιο ψηλά, για να σταλεί από την Ελλάδα πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και ενδυνάμωσης των αγώνων».