Νίκος Σοφιανός: "Αυτός που διαπιστώνει την ανάγκη να τιμωρηθεί αυτή η πολιτική πρέπει να κάνει το βήμα, να στηρίξει το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες"

2019-05-16

Συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Αικατερίνης στα Πετράλωνα

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στη συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων του 3ου διαμερίσματος της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία Αγ. Αικατερίνης στα Πετράλωνα, με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση επίσης μίλησαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Στάθης Δρογώσης και Γιώργος Παλιούρας, και η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κωνσταντίνα Τσιουπρά.

«Είναι βασικό μπροστά στις κάλπες οι εργαζόμενοι να πάνε με κριτήριο τις δικές τους ανάγκες, τη ζωή τους και έχοντας καθαρό ποιόν έχουν απέναντι» τόνισε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παλιούρας, επισημαίνοντας επίσης:

«Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ, έστω και αν έχετε ενστάσεις και δεν συμφωνείτε σε όλα μαζί του. Μην πέσετε στην παγίδα του μικρότερου κακού.

Δυνατό ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, σημαίνει αγώνας ενάντια στην εποπτεία και τα μνημόνια διαρκείας, σημαίνει αγώνας ενάντια στο ρατσισμό, στο φασισμό και την ακροδεξιά, σημαίνει αλληλεγγύη με τους λαούς της Ευρώπης.

Ισχυρή Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια σημαίνει σύγκρουση με τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, με τα κέρδη των λίγων, σημαίνει πιο δυνατή αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα.

Ισχυρή Λαϊκή Συσπείρωση στο δήμο της Αθήνας σημαίνει διεκδίκηση μέτρων στήριξης και ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, σημαίνει απομόνωση της Χρυσής Αυγής και των φασιστών σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε γειτονιά».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Στάθης Δρογώσης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας που τόνισε ότι ο ίδιος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΚΚΕ "για να πάνε μπροστά, ένα βήμα παραπέρα, οι υποθέσεις του λαού για τα πολιτικά και τα δημοτικά ζητήματα", προσθέτοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η ζωή μας στην Αθήνα έχει καταντήσει αφόρητη. Η Αθήνα είναι μια πόλη σκοτεινή, μια πόλη χωρίς ελπίδα αυτή τη στιγμή. Ενώ έχουν γίνει συνταξιοδοτήσεις τα τελευταία χρόνια και υπάρχει αιμορραγία των εργαζόμενων σε διάφορους κρίσιμους τομείς του δήμου, τα δημοτικά τέλη παραμένουν υψηλά, πληρώνουμε τα ίδια δημοτικά τέλη με πριν την κρίση και με πολύ χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες για τη ζωή μας.

Αν ένας Δήμαρχος εφαρμόσει αυστηρά το πλαίσιο του Κλεισθένη και του Καλλικράτη δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Έχουμε όμως ως παράδειγμα κομμουνιστές δημάρχους στην Πάτρα, το Χαϊδάρι, την Πετρούπολη οι οποίοι πήγαν κόντρα σε αυτό το ζουρλομανδύα της κεντρικής διοίκησης και έκαναν έργα για τους δημότες τους. Φυσικά αυτό είχε κόστος. Ο Κ. Πελετίδης στην Πάτρα έχει αντιμετωπίσει πολλαπλά δικαστήρια επειδή έφτιαξε ένα δημόσιο χώρο για τους δημότες του και επειδή δεν έδωσε χώρο στη χρυσή αυγή. Ένας δήμαρχος πρέπει να είναι μαζί με τον κόσμο και αν χρειαστεί να συγκρουστεί με ένα νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να το κάνει. Αυτό το στηρίζει απόλυτα η Λαϊκή Συσπείρωση».

«Κάθε γενιά να ζει καλύτερα από την προηγούμενη και όχι χειρότερα. Αυτό είναι το προοδευτικό. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να σκεφτούμε μίζερα ποιος φέρνει το λιγότερο κακό»επισήμανε η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης και της αποκάλυψης. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Δεν τσιμπάμε από τις κοκορομαχίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μαζί στα ίδια κότερα. Μαζί στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το 74% δεν εμπιστεύεται την ΕΕ γιατί η πραγματικότητα δεν είναι έτσι όπως την παρουσιάζουν. Η πολιτική της ΕΕ οδηγεί τους νέους να πιάνουν δεύτερη δουλειά, να αγχώνονται για το αβέβαιο μέλλον, να μην έχουν χρόνο για άλλες δραστηριότητες. Η πολιτική της ΕΕ άνοιξε την ιδιωτικοποίηση σε τομείς της άθλησης και του πολιτισμού, η ίδια πολιτική σπρώχνει τους νέους που δεν έχουν διέξοδο με αυτόν τον τρόπο στα ναρκωτικά. Είναι η πολιτική που έχει 16,6 εκατομμύρια ανέργους, 4,1 εκατομμύρια αστέγους, εκατομμύρια κάτω από το όριο της φτώχειας και το 10,2 % των μαθητών εγκαταλείπουν το σχολείο.

Η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει. Ένας είναι ο προοδευτικός και μοναδικά εφικτός δρόμος, η πάλη για την κοινωνία του Σοσιαλισμού. Σε αυτές τις εκλογές κάνουμε τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ. Να μην αξιοποιηθεί η αποχή από τις κάλπες ως λευκή επιταγή σε αυτούς που μας έφεραν ως εδώ. Κάνουμε την οργή μας δύναμη ανατροπής με το ΚΚΕ».

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Νίκος Σοφιανός. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του.

«Σε αυτές τις εκλογές ο καθένας από μας θα πάρει θέση απέναντι σε αυτούς που κυβέρνησαν αυτή χώρα, που έχουν γονατίσει την πλειοψηφία του λαού μας, που έχουν τσακίσει μισθούς και συντάξεις, που έχουν μετατρέψει πάνω από 4 εκατομμύρια Έλληνες σε ληξιπρόθεσμους οφειλέτες. Θα πάρει θέση γιατί το δίλημμα είναι: Θα συνεχίσουμε στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, ο ένας να κόβει, ο άλλος να ράβει και ο λογαριασμός να είναι βαρύς και να τον πληρώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού; Θα συνεχίσουμε να μετράμε θυσίες με κριτήριο να αποτρέψουμε τα χειρότερα, επιλέγοντας το μικρότερο κακό; Θα τους ανεχτούμε ή θα δώσουμε αποφασιστικό χτύπημα σε αυτή την πολιτική στηρίζοντας ΚΚΕ, χωρίς καμία έκπτωση και στις 4 κάλπες;

Υπάρχει ανάγκη ο καθένας μας να πάρει θέση σε αυτό το σκηνικό που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, στην προσπάθεια να μειώσουν τις διαφορές για να εξαγοράσουν την ψήφο του λαού. Μιλάμε για τους νέους "Μαυρογιαλούρους", οι οποίοι δέκα μέρες πριν τις κάλπες μοιράζουν επιδόματα, μοιράζουν φτώχεια. Είναι οι ίδιοι που τσάκισαν δικαιώματα, που τσάκισαν επιδόματα και μισθούς. Είναι οι ίδιοι που μιλούν για 13η σύνταξη την ώρα που έχουν καταργήσει το ΕΚΑΣ.

Η μεταμνημονιακή εποχή, στην οποία όλοι οι μνημονιακοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ, επιβάλει οι δήμοι να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις. Επιβάλει τη δημοτική φορολογία κάθε μορφής, για να καλυφθεί το κενό από τη σφαγή των κρατικών πόρων προς τους δήμους, που έχει μειωθεί πάνω από 50%. Επιβάλλει να έχουμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Έχουν καθορίσει για την επόμενη τετραετία τον ετήσιο συντελεστή με τον οποίο θα αυξάνεται η φορολογία σε κάθε κωδικό. Έχουν διαμορφώσει με αυτό το πλαίσιο ένα καθεστώς που ο δημότης πρέπει να συνηθίσει να πληρώνει οτιδήποτε παίρνει απ' το δήμο. Διαφημίζουν τα πλεονάσματα την ώρα που σκοντάφτει καθένας και καθεμία σε κάθε λογής προβλήματα.

Γι αυτά τα ζητήματα οι υποψήφιοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ τηρούν σιγή ιχθύος. Έχουν ταυτιστεί. Έχουν συμφωνήσει στη φορομπηξία και γι αυτό πάνε τη συζήτηση αλλού.

Χρειάζεται σύγκρουση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μειώσεις στη δημοτική φορολογία για να πάρει ανάσα η λαϊκή οικογένεια, γιατί πάνω από το 1/6 του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια των 4.500 ευρώ ετησίως. Πρέπει να συγκρουστούμε με αυτό το καθεστώς για να στηρίξουμε τους επαγγελματίες του δήμου, για να καταργήσουμε την ελεγχόμενη στάθμευση, για να προσανατολίσουμε τις υπηρεσίες του δήμου να εισπράττουν από τη βιομηχανία του τουρισμού.

Είμαστε οι μόνοι που έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ώστε να μπορούν να βρουν σπίτι τα νέα ζευγάρια. Για να εισπράξει ο δήμος από τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται την Αθήνα κάθε χρόνο και να ελαφρύνει και με αυτά τους ανθρώπους αυτής της πόλης.

Για τη συνέχιση των προβλημάτων στα σχολικά κτίρια φταίει η συρρίκνωση των υπηρεσιών. Εργολάβοι έχουν αναλάβει αυτές τις εργασίες και κοστίζουν τρεις φορές περισσότερα στους Αθηναίους. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, αν είναι ο ιδιώτης ή ο δήμος που καθαρίζει την πόλη. Την ανακύκλωση την έχει μια ιδιωτική εταιρεία και ο δήμος κυριολεκτικά δουλεύει για τους ιδιώτες. Η συντήρηση των οδοστρωμάτων, των πεζοδρομίων, των σχολείων, των παιδικών σταθμών γίνεται από εργολάβους και αυτές οι εργολαβίες είναι χρονοβόρες και παραλαμβάνονται μετά από 2 ή 3 χρόνια. Αυτά δεν είναι αποτελέσματα ενός ανίκανου ή μη ευαίσθητου δημάρχου. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που φέρνει το θεσμικό πλαίσιο του "Κλεισθένη" στους δήμους.

Είναι επικίνδυνη κλιμάκωση η προσπάθεια που κάνουν να φτιάξουν Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών στις γειτονιές της Αθήνας. Είναι η πολιτική ανοχής που θέλει να νομιμοποιήσει τις πιάτσες. Την ίδια ώρα είναι υποστελεχωμένα τα προγράμματα δρόμου που μπορούν να οδηγήσουν στο δρόμο της απεξάρτησης. Ο δήμος της Αθήνας διαφημίζει την κάνναβη και έχει παραχωρήσει την Τεχνόπολη και τη Δημοτική αγορά Κυψέλης για να γίνουν φεστιβάλ και bazaar κάνναβης. Είναι επικίνδυνοι. Θέλουν τη συνείδηση της νεολαίας ναρκωμένη, να της δώσουν ψεύτικους παραδείσους, γιατί αυτό το σύστημα της δίνει κόλαση. Αυτή την προσπάθεια πρέπει να την αναχαιτίσουμε με ορμή, γιατί αυτοί οι χώροι στις γειτονιές της Αθήνας είναι αιτία πολέμου.

Είναι απαράδεκτο το καθεστώς του εγκλωβισμού των προσφύγων με τη συμφωνία ΕΕ - Ελλάδας - Τουρκίας. Τους έχουν αφήσει κυριολεκτικά στην τύχη τους στο τι θα κάνουν σε αυτήν την πόλη, τους λένε "θα μείνετε εδώ και κόψτε το λαιμό σας". Στη δομή του Ελαιώνα, στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες διαμονής για 2-3 χρόνια σε κοντέινερ 1x2. Σε αυτό το καθεστώς κάνουν παιχνίδι ΜΚΟ και διάφοροι "αλληλέγγυοι". Αυτό το καθεστώς πρεπε να αλλάξει. Εμείς λέμε ότι αυτός ο κόσμος πρέπει να φιλοξενηθεί προσωρινά σε αξιοπρεπείς συνθήκες, να μπορεί να στείλει τα παιδιά του στα σχολεία. Αυτά είναι ζητήματα για τα οποία παλέψαμε τα προηγούμενα χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο και θα συνεχίσουμε την πάλη μας.

Στην καθημερινή επαφή με τον κόσμο συναντάμε να λένε πολλοί ότι "ο κόσμος δεν αλλάζει". Να προσπεράσουμε τη λογική της παραίτησης. Αυτός που διαπιστώνει την ανάγκη να τιμωρηθεί αυτή η πολιτική πρέπει να κάνει το βήμα, να στηρίξει το ΚΚΕ, να δημιουργήσει μια άλλη δυναμική με τα ποσοστά του ΚΚΕ στην ευρωβουλή, με την ανάδειξη του ΚΚΕ σε τρίτο κόμμα στην Ελλάδα. Με ένα ισχυρό ΚΚΕ στην περιφέρεια και το δήμο της Αθήνας, για να βάλουμε φρένο, να τους κόψουμε τη φόρα, για να μπορέσουμε από άλλες θέσεις ευθύνης να υπηρετήσουμε αυτή τη σκληρή καθημερινότητα».