Νίκος Σοφιανός: "Δεν καλύπτονται οι κυβερνητικές ευθύνες για τους νεκρούς και την καταστροφή από τις φωτιές"

2023-08-23

Οι ευθύνες δεν καλύπτονται για το γεγονός ότι επί πέντε μέρες καίγεται η Αλεξανδρούπολη, δύο μέρες η Αττική, ενώ έχουν καεί 1 εκατομμύριο στρέμματα δασών και φυσικού περιβάλλοντος, τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με την «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας το πρωί της Τετάρτης 23 Αυγούστου στον τ/σ «ΣΚΑΪ».

Ο Ν. Σοφιανός κατέδειξε τις κυβερνητικές ευθύνες για την υποστελέχωση της Πυροσβεστικής και τα 4.500 κενά που υπάρχουν, την απουσία πολιτικής πρόληψης στα δάση, καθώς τα ελάχιστα χρήματα που δίνονται ανά δήμο δεν φτάνουν ούτε για καθαρισμό.

Επισήμανε ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή και δίνουν τη μάχη απέναντι στις φλόγες και ξεκαθάρισε ότι η πρακτική του "112" με το «φύγετε να σωθείτε», δεν είναι πολιτική προστασία. Αντίθετα, πολιτική προστασία, υπογράμμισε, σημαίνει ενεργοποίηση λαϊκών δυνάμεων, οργανωμένα μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δώσουν τη μάχη.

Ακόμα, αναφέρθηκε στα φασιστοειδή που παίζουν τον ρόλο των «σερίφηδων» και πρέπει να αντιμετωπιστούν, με αφορμή το αποτρόπαιο περιστατικό στον Έβρο, και κάλεσε να σταματήσει η προσπάθεια ενοχοποίησης των ξεριζωμένων. Όπως είπε, στη Δαδιά «συναντήθηκαν» η εγκληματική μεταναστευτική πολιτική και απουσία πρόληψης στο δάσος.

Επίσης, ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι στο κάδρο των ευθυνών μπαίνουν και οι περιφερειάρχες που έχουν χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά δεν τα προσανατολίζουν στην πρόληψη φυσικών καταστροφών και κάλεσε ενόψει και τοπικών και περιφερειακών εκλογών, να προτάξουμε τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις επενδύσεις για τα κέρδη.

Τέλος, σχολίασε ότι όσο ο πρωθυπουργός «τραπέζωνε» τον Ζελένσκι στην Αθήνα και κόμπαζε για τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης στο μακελειό ΝΑΤΟ - Πούτιν, αυτή καιγόταν.