Νίκος Σοφιανός: «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να κλείσουν άλλοι παιδικοί σταθμοί στο δήμο της Αθήνας»

2019-05-09

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας επισκέφτηκε σήμερα ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", συνοδευόμενος από την Ελένη Καλλιανιώτη, υποψήφια δημοτική σύμβουλο και τη Μαρία Λόκα, εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΔΣ του ΔΒΑ, διαμερισματική σύμβουλο του 4ου Διαμερίσματος και υποψήφια σύμβουλο 4ης δημοτικής κοινότητας.

«Ανησυχούμε για το θέμα της πιστοποίησης των 32 παιδικών σταθμών και χτυπάμε το καμπανάκι γιατί δεν θέλουμε να βρεθούμε προ τετελεσμένων. Το χρονικό περιθώριο που έχει απομείνει είναι μικρό. Ξέρουμε με τι ρυθμούς υλοποιούνται οι εργολαβίες στο δήμο. Υπάρχει η εμπειρία από τα σχολεία που παραδίδονται με πολύμηνες καθυστερήσεις και μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις. Κι εδώ έχουμε άλλο ένα θέμα, ότι οι παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν για τις πιστοποιήσεις δεν μπορεί να προχωρήσουν με τους παιδικούς σταθμούς σε λειτουργία.

Έχουμε εμπειρία, από τους παιδικούς σταθμούς που έκλεισαν, οι τρεις από αυτούς την προηγούμενη χρονιά και δεν άνοιξαν άλλοι στη θέση τους. Την τελευταία δεκαετία από τους 98 παιδικούς σταθμούς του δικτύου του ΔΒΑ, σήμερα λειτουργούν οι 72. Οι υπόλοιποι 26 έκλεισαν και η δυναμικότητα του ΔΒΑ που πριν δύο χρόνια ήταν 5.500 νήπια και βρέφη, σήμερα μειώθηκε στις 4.761 θέσεις.

Η συρρίκνωση των υπηρεσιών του δήμου υπάρχει και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο. Είναι πολιτική επιλογή, της κεντροαριστεράς που διοικούσε το δήμο, των προηγούμενων διοικήσεών του, των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν που αντί του δικαιώματος για δωρεάν σύγχρονους και ασφαλής παιδικούς σταθμούς επιλέγουν την ανταποδοτικότητα, τα τροφεία, τα voucher για τους γονείς, τα 8μηνα και τα 11μηνα για τους εργαζόμενους - παιδαγωγούς και βοηθητικό προσωπικό. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" στο δημοτικό συμβούλιο και στο ΔΣ του ΔΒΑ έχει προτείνει συγκεκριμένους χώρους για την ανέγερση νέων παιδικών σταθμών, για να καλυφθούν τόσο τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από το κλείσιμο των παιδικών σταθμών τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στο δήμο.

Η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να κλείσει κανένας σταθμός αν δεν φτιαχτεί καινούργιος στην ίδια περιοχή. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να κλείσουν άλλοι παιδικοί σταθμοί στο δήμο της Αθήνας».