Νίκος Σοφιανός: «Δήμος - φιλοεπενδυτικό περιβάλλον για μεγαλοξενοδόχους, real estate και εργολάβους ή Δήμος για τις ανάγκες των πολλών;»

2023-10-04

Σε συγκέντρωση στην πλατεία Μερκούρη, στα Πετράλωνα μίλησε το απόγευμα της Τρίτης 3 Οκτωβρίου ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν η Κατερίνα Γεράκη, υποψήφια σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Περιφέρειας Αττικής και ο Χρήστος Κρεμαστάς, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.

«Πάνε να μας πείσουν», ανέφερε ο Νίκος Σοφιανός, «πως ό,τι και να γίνει την Κυριακή το βράδυ, ο Μπακογιάννης θα είναι δήμαρχος και ο Χαρδαλιάς περιφερειάρχης! Πάνε να μας πείσουν δηλαδή ότι δεν έχει σημασία ότι ο κόσμος βράζει από προβλήματα. Υπάρχει έκδηλη αγανάκτηση. Όλα αυτά που έγιναν αυτά τα τέσσερα χρόνια στην πόλη έχουν κοστίσει σε αυτή τη δημοτική Αρχή, έχουν κοστίσει σε αυτή την περιφερειακή Αρχή.

Πρέπει και μπορούμε να τους χαλάσουμε αυτό το σενάριο. Είναι στις δυνατότητες που έχει σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι του λαού μας, που καταλαβαίνει ότι είναι και δική του υπόθεση, όχι μόνο η συμμετοχή στις εκλογές, αλλά να πάρει θέση: Ποια πολιτική θα συγκρουστεί με την πολιτική του Μπακογιάννη, ποια πολιτική μπορεί να συγκρουστεί με τα έργα και τις ημέρες της Περιφέρειας του Πατούλη και του Χαρδαλιά.

Γι αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις μέρες που απομένουν, να μπουν τα πραγματικά διλήμματα. Γιατί έχει λόγους ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο νέος, ο συνταξιούχος που πιέζεται καθημερινά στη ζωή του, που αντιμετωπίζει τα αδιέξοδα που του φορτώνει αυτή η πολιτική, και να ψηφίσει και να τους καταδικάσει, αλλά και να στηρίξει την άλλη πολιτική πρόταση σε συγκεκριμένα προβλήματα αυτής της Περιφέρειας και αυτού του Δήμου».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους δήμους και τις περιφέρειες, ο Νίκος Σοφιανός σημείωσε:

«Λίγες μέρες πριν τις εκλογές η κυβέρνηση, εκτός από το να πηγαίνει ο πρωθυπουργός βόλτα χεράκι - χεράκι με τους εκλεκτούς του υποψηφίους περιφερειάρχες και δημάρχους, φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο για τους δήμους και τις περιφέρειες, κάνοντας ακόμα πιο υπερσυγκεντρωτικά τα όργανα διοίκησης, μειώνοντας τις δυνατότητες ελέγχου της αντιπολίτευσης, καταργώντας νομικά πρόσωπα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και τις κοινωνικές υπηρεσίες, καταργώντας τις σχολικές επιτροπές που έχουν σχέση με τη λειτουργία των σχολείων και ταυτόχρονα λέει στο νομοσχέδιό του ότι πρέπει οι δήμοι να διαμορφώνουν ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον. Πρέπει οι δήμοι να ιδιωτικοποιούν λειτουργίες για να γίνονται πιο αποτελεσματικές, πρέπει να αξιοποιούν τους ελεύθερους χώρους, τους αιγιαλούς, τα δάση ώστε να επιταχυνθεί η "πράσινη μετάβαση" και η "πράσινη ανάπτυξη". Και πρέπει οι δήμοι να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον Κρατικό προϋπολογισμό και να αυξήσουν τα δικά τους έσοδα» και σχολίασε ότι αυτό το φιλοεπενδυτικό περιβάλλον θεσμοθέτησε η δημοτική αρχή Μπακογιάννη με τη στήριξη και τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο δημοτικό συμβούλιο.

Και κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε για να αναδείξουμε το πώς στην πράξη συγκρούονται και στην Αθήνα, όπως και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο δύο πολιτικές.

Για να αλλάξει η κατάσταση στη χώρα χρειάζεται να αλλάξει η τάξη που κυβερνά. Χρειάζεται να διαμορφωθεί μία πλειοψηφία που θα διεκδικεί τον πλούτο που παράγει αυτή η χώρα.

Για να αλλάξει η διοίκηση σε ένα δήμο χρειάζεται αποφασιστικότητα ενός κόσμου που λέει "μπορούμε και αλλιώς". Μπορούμε με μία άλλη διαχείριση εντός αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος, όχι να το αλλάξουμε, αλλά να πάρει ανάσες η ζωή μας, η καθημερινότητά μας, να προταθούν οι δικές μας ανάγκες και να συγκρουστούμε, έτσι, με μία κυβέρνηση εχθρική, είτε διοικώντας είτε αντιπολιτευόμενοι.

Αυτό είναι η υλοποίηση του συνθήματος που βάλαμε προεκλογικά "100% μαχητική αντιπολίτευση" σε αυτήν την κυβέρνηση και αυτό το σύνθημα εμείς τρεις μήνες μετά τις εκλογές το κάνουμε πράξη. Δεν φάγαμε εμείς μήνες ολόκληρους με την "κασσελακιάδα", να συζητάμε αυτόν ή εκείνον. Οι αγωνιστές που βρίσκονταν στους δήμους και τις περιφέρειες, μαζί με νέους αγωνιστές που παίρνουν τη σκυτάλη, δίνουν τη μάχη και από αυτό το χώρο για να συγκρουστούμε με την κυβερνητική πολιτική, για να συγκρουστούμε με την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης είναι στο χέρι του καθενός και της καθεμιάς.

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πέντε μέρες που μένουν, γιατί πραγματικά υπάρχει κόσμος που θέλει και μπορεί να ακούσει, να πιάσει τόπο η πολιτική μας, τα επιχειρήματα μας, οι θέσεις μας, η συνέπεια λόγων και έργων και αυτό πρέπει να το κάνουμε ιδιαίτερα απευθυνόμενοι και σε ένα κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα, ή θεωρεί εαυτόν ΣΥΡΙΖΑ. Που βλέπει αυτά που γίνονται και νιώθει ότι είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, που πρέπει να πει ένα "ως εδώ". Αυτός ο κόσμος πρέπει και μπορεί να παλέψει μαζί μας. Μπορεί να διαφωνούμε σε πολλά, μπορεί να συμφωνούμε όμως στο κύριο: Ότι δεν μπορεί να υπάρχει ηττοπάθεια, παραίτηση, αποχή. Τώρα είμαστε χρήσιμοι, τώρα χρειαζόμαστε όλοι, σε μία μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε τα πράγματα και στο Δήμο. Σε μία μεγάλη προσπάθεια να συγκρουστούμε με τους υποψηφίους της κυβέρνησης στην περιφέρεια, στο δήμο. Γιατί μπορούμε να έχουμε νίκες απαραίτητες, αναγκαίες στο μεγάλο και όμορφο αγώνα που δίνουμε».