Νίκος Σοφιανός: "Ελλείψεις και παραλείψεις του σχεδίου Μπακογιάννη"

2020-05-18

Άρθρο του Νίκου Σοφιανού στην ΕΦ.ΣΥΝ. για τις παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας

Δύο μέρες μετά τη βεβιασμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας για παρεμβάσεις στο ευρύτερο κέντρο της πόλης με στόχο «λιγότερα Ι.Χ.» ο εκπρόσωπος της υγειονομικής επιτροπής του Υπ. Υγείας καλούσε τους κατοίκους -και της Αθήνας- να αποφεύγουν τα ΜΜΜ και να επιλέγουν το Ι.Χ. για τις μετακινήσεις τους. Τις ίδιες μέρες πολλά δημοσιεύματα αφορούσαν στο συνωστισμό σε τρόλεϊ και λεωφορεία, μιλούσαν για τεράστια κενά, για γερασμένο στόλο, για την απαξίωση των ΜΜΜ την προηγούμενη δεκαετία απ' όλες τις κυβερνήσεις.

Μαζί με τον κ. Μπακογιάννη οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ αποφάσισαν, άμεσα, από τον Ιούνιο να προχωρήσουν εν μέσω πανδημίας και των συνεπειών της, σε αυτές τις μόνιμες και όχι «προσωρινές» όπως ονοματίστηκαν, σοβαρότατες παρεμβάσεις στη ζωή της πόλης και των κατοίκων της.

Το λέμε ευθέως, δεν είμαστε καταρχήν αντίθετοι στην ανάγκη να στηριχθούν τα ΜΜΜ, να περιοριστούν τα διερχόμενα Ι.Χ. από τον κέντρο, να δοθεί χώρος στους πεζούς, να στηριχθεί το ποδήλατο με όρους κυκλοφοριακής αγωγής για τους ποδηλάτες.

Θεωρούμε δικαίωμα όλων των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης την πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σημειώνοντας όμως ότι η γνώση και η γνωριμία με την ιστορία της Αθήνας, δεν μπορεί να είναι τουριστικό προϊόν με διατίμηση, απλησίαστο για τη μέση οικογένεια.

Η αντίθεσή μας στο σχέδιο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ που αποφασίστηκε εκφράστηκε με την αποχή μας από τη λήψη μιας απόφασης βιαστικής, βεβιασμένης που αφορά μια μόνιμη μεγάλης κλίμακας αλλαγή στη λειτουργία της πόλης, στη ζωή, την καθημερινότητα, την εργασία χιλιάδων εργαζόμενων και επαγγελματιών.

Για να προλάβουμε αυτούς που λένε ότι παραπέμπουμε την αντιμετώπιση αναγκαίων παρεμβάσεων στις καλένδες απαντάμε:

- Δεν μπορείς σε δύο μέρες να παίρνεις θέση βασισμένος σε μία μελέτη που παρουσιάζεται χωρίς τον αναγκαίο επιστημονικό αντίλογο.

- Δεν μπορείς να αποφασίζεις χωρίς να παίρνεις γνώμη από επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, από συλλογικότητες των κατοίκων αυτών των περιοχών και των γειτονικών συνοικιών, των σωματείων των εργαζομένων που δουλεύουν στο ευρύτερο κέντρο.

- Δεν μπορείς να αξιοποιείς την πανδημία όπως σε συμφέρει. Εδώ υπάρχουν αντικρουόμενες συστάσεις και μέτρα: Ο Δήμος να προκρίνει τη χρήση των ΜΜΜ για να στηρίξει την πρότασή του και η κυβέρνηση την αποφυγή τους γιατί η κατάσταση στα ΜΜΜ είναι αυτή που περιγράφηκε πιο πάνω.

- Δεν μπορεί λες ότι θα δημιουργηθούν «νέες συνήθειες», όπως αναφέρει η μελέτη των ειδικών και να παραγνωρίζεις ότι αυτές οι αλλαγές που θα αποσυμφορήσουν τους δρόμους του κέντρου, θα οδηγήσουν σε επιπλέον μποτιλιάρισμα παράπλευρους δρόμους όπως η Πειραιώς, η Βασ. Σοφίας, η Αλεξάνδρας, η Γ' Σεπτεμβρίου κ.ά.

Το διάστημα της πανδημίας μπορεί να αξιοποιηθεί για να γίνουν όλα αυτά που δεν έκανε η διοίκηση Μπακογιάννη. Η νέα χρονιά μπορεί να σηματοδοτήσει τις μελετημένες - αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κέντρο με την απαίτηση των όρων που τις προϋποθέτουν, όπως: στήριξη των ΜΜΜ με προσωπικό και στόλο, πύκνωση και χάραξη νέων δρομολογίων. Αυτές οι παρεμβάσεις θα πρέπει να υπηρετούν τις ανάγκες και τους όρους ζωής των εργαζόμενων, των κατοίκων, των επαγγελματιών του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας και όχι όσων αγόραζαν τα προηγούμενα χρόνια τα μεγάλα ακίνητα της περιοχής επενδύοντας στις ανεβασμένες αξίες χρήσεων, και τα ξενοδοχειακά γκρουπ που θέλουν να μετατρέψουν το κέντρο σε ξενοδοχειακό «Ελ Ντοράντο» και κλαμπ βραχυχρόνιων μισθώσεων.