Νίκος Σοφιανός: "Εμείς θα επιμένουμε η συζήτηση να γίνεται πάνω στα προβλήματα του λαού της Αθήνας και στη σχέση που έχουν με την κεντρική πολιτική. Να αντιμετωπιστεί πολιτικά η Χρυσή Αυγή και από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο"

2019-09-01

Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα 1η Σεπτέμβρη 2019, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, στην τοποθέτηση του έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ξεκινάμε μια νέα περίοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρούμε ότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται μόνο με καλή διάθεση και καλή πρόθεση. Είτε μας αρέσει είτε όχι είμαστε αντιμέτωποι με μια πολιτική υποχρηματοδότησης, βαριάς δημοτικής φορολογίας και υποστελέχωσης του Δήμου. Ο Δήμος Αθηναίων οδηγείται, υλοποιώντας αυτό το θεσμικό πλαίσιο, στο να εκχωρεί αρμοδιότητες και να δουλεύει κυριολεκτικά για εργολάβους, ΜΚΟ και ΣΔΙΤ. Όλα αυτά τα εισπράττουν οι Αθηναίοι με τα σοβαρά προβλήματα εγκατάλειψης, τα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές.

Θεωρούμε λοιπόν ότι άμεσα η νέα δημοτική Αρχή πρέπει να έρθει με θέμα συζήτησης για την κατάσταση των σχολείων της Αθήνας, η προβληματική υποδομή των οποίων επιδεινώθηκε από το σεισμό που είχαμε τον Ιούλιο, αλλά και για την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς, το δίκτυο των οποίων μειώνεται ακόμα περισσότερο έπειτα από το κλείσιμο άλλων δύο σταθμών.

Όσο καλά κι αν λέτε ότι ξεκινάμε, αντιμετωπίζουμε ένα αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που και η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση διατηρούν. Στα πλαίσια αυτά χρειάζεται, πέρα από την επισήμανση και την καλή πρόθεση, να ανέβει η διεκδίκηση και η αγωνιστική πίεση. Όπως έχουμε κάνει πράξη και στις προηγούμενες θητείες, εμείς θα επιμένουμε η συζήτηση να γίνεται πάνω στα προβλήματα του λαού της Αθήνας και φυσικά στη σχέση που έχουν αυτά με την κεντρική πολιτική.

Καταδικάζουμε τις αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, τις οποίες καταψηφίσαμε στη Βουλή, που οδηγούν κυριολεκτικά τα όργανα διοίκησης του Δήμου ξανά υπό την απόλυτη αυτοδυναμία της νέας δημοτικής Αρχής.

Επίσης, έχει ευθύνη η κυβέρνηση και για το γεγονός ότι στις Επιτροπές του Δήμου της Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής δίνεται υποχρεωτικά θέση στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η οποία καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό βγάζοντάς την εκτός Βουλής. Θεωρούμε ότι είναι θετική η στάση και του νέου Δημάρχου να απουσιάζει από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του εκπροσώπου της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Στην πρώτη συνεδρίαση εκλέχτηκε το Προεδρείο του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και ακολούθησε η εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας ψήφισαν ΛΕΥΚΟ στην εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη συγκρότηση ενός Προεδρείου χωρίς αρμοδιότητες, οι οποίες συγκεντρώνονται αποκλειστικά στον Πρόεδρο.

Στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων από τη Λαϊκή Συσπείρωση εκλέχτηκαν ως τακτικό μέλος ο Στέλιος Λάμπρου και ως αναπληρωματικό μέλος ο Χάρης Βουρδουμπάς.

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων από τη Λαϊκή Συσπείρωση εκλέχτηκαν ως τακτικό μέλος η Βούλα Παναγή και ως αναπληρωματικό μέλος ο Χάρης Βουρδουμπάς.