Νίκος Σοφιανός: "Για πτυχία με αξία και όχι πτυχία με τιμή διαδηλώνουν οι φοιτητές"

2024-01-11

Αντιδραστική τομή που θα μετατρέψει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε πανεπιστημιακή αγορά χαρακτήρισε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Real FM» το πρωί της Πέμπτης 11 Γενάρη.

Σημείωσε ότι σε αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση αξιοποιεί τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι μόνο το ΚΚΕ είναι αντίθετο με όρους υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου. Ανέφερε ότι οι φοιτητές διαδηλώνουν για πτυχία με αξία και όχι για πτυχία με τιμή, προσθέτοντας ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα υποβαθμιστούν τα πτυχία, θα κλείσουν σχολεία στην επαρχία.

Τόνισε πως θα καταργηθεί ο ενιαίος χαρακτήρας εισόδου στα πανεπιστήμια, διότι για χιλιάδες μαθητές θα υπάρχει ένας μαραθώνιος και κάποιοι θα μπαίνουν με την τσέπη των γονιών τους. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Κύπρο, το πτυχίο Ιατρικής κοστίζει συνολικά 120.000 ευρώ! Σημείωσε ακόμα ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα αναβαθμίσουν τα δημόσια -όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση- καθώς τα ιδιωτικά σχολεία και τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν αναβάθμισαν τα αντίστοιχα δημόσια.

Για την ακρίβεια, υπογράμμισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και καταργηθούν ο ΦΠΑ σε βασικά είδη και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης λέγοντας ότι το 1/4 των τιμών στα σούπερ μάρκετ και το 65% της τιμής στα καύσιμα είναι έμμεσοι φόροι, ενώ χαρακτήρισε κοροϊδία τα μέτρα της κυβέρνησης.

Για το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών σημείωσε ότι ανοίγουν πόρτες για την υπονόμευση των όρων της μητρότητας και της πατρότητας υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε κανονισμό για πιστοποιητικό γονικής σχέσης με γονέα 1,2 και 3 και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο είναι να δούμε τα δικαιώματα του παιδιού. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ είναι απέναντι σε ομοφοβικές και ακροδεξιές θέσεις, σε θέσεις που θεωρούν τη γυναίκα αναπαραγωγική μηχανή.

Για τα Ελληνοτουρκικά, τόνισε πως ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ επιδιώκουν να μπουν στο τραπέζι του παζαριού θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας της Ελλάδας, για να εξασφαλίσουν την ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή.