Νίκος Σοφιανός: «Η αγωνιστική συμπόρευση στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης να εκφραστεί και στην κάλπη»

2023-09-21

Σε σύσκεψη στα Ιλίσια μίλησαν το απόγευμα της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας, και η Τζίνα Παλαιολόγου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθήνας. Στη σύσκεψη πήραν μέρος και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Ευάγγελος Κολιόπουλος, ο οποίος έκανε και σύντομη παρέμβαση στη συζήτηση, Νίκος Καραγεώργης και Χαρά Μαρούλη.

Στο κύμα συμπόρευσης που εκφράζεται και στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας αναφέρθηκε ο Νίκος Σοφιανός στην ομιλία του και μίλησε για «ένα ψηφοδέλτιο αγωνιστικής συνάντησης με συναγωνιστές που προέρχονται και από άλλους χώρους, με συναγωνιστές που συναντηθήκαμε αυτά τα χρόνια στα μέτωπα που άνοιξαν στο Δήμο, αλλά και στα μέτωπα που άνοιξαν στο εργατικό, στο λαϊκό και το νεολαιίστικο κίνημα, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτή η συμπόρευση θέλουμε να εκφραστεί δυναμικά και στην κάλπη, να εκφραστεί η διάθεση να αλλάξουν τα πράγματα στην Αθήνα, προτάσσοντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολλών απέναντι στα συμφέροντα των λίγων και στο αποτέλεσμα των εκλογών».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις συνέπειες από το νέο αντεργατικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση με το οποίο ξηλώνει το πενθήμερο και το 8ωρο, απογειώνει την «ευελιξία» και νομιμοποιεί με τις συμβάσεις μηδενικού χρόνου, να δουλεύει ο εργαζόμενος όταν, όποτε και όσο θα θέλει ο εργοδότης του. Και μίλησε για την ανάγκη οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους στην απεργία και τις συγκεντρώσεις στις 21 Σεπτέμβρη να δώσουν ηχηρή και ξεκάθαρη απάντηση στην κυβέρνηση και το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή.

«Αυτό το εχθρικό κράτος για τους πολλούς εκφράζεται με πολλούς τρόπους» τόνισε και αναφέρθηκε στις πρόσφατες καταστροφές από τις πυρκαγιές και την ανυπαρξία πρόληψης, στα 60.000 καμένα στρέμματα στην Πάρνηθα που «δεν αντισταθμίζονται με τα πολυδιαφημισμένα από τον απερχόμενο Δήμαρχο «πάρκα τσέπης» την ώρα που οι αναπλάσεις στην Αθήνα είναι αναπλάσεις «του μπετόν και του γκαζόν», όπως είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι είναι ψηλά στην ατζέντα της Λαϊκής Συσπείρωσης η ανάγκη διεκδίκησης κάθε τετραγωνικού μέτρου ελεύθερου χώρου στην Αθήνα.

Μιλώντας για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων και στην Αθήνα, εξήγησε ποια είναι η κατάσταση με τους αγωγούς ομβρίων υδάτων στην πόλη και την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισής τους, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν όταν βρέχει να μην κυκλοφορείς για να μη πνιγείς», ενώ στη συνέχεια έφερε το παράδειγμα της κατάστασης των σχολείων της Αθήνας αναφέροντας ένα ακόμα σχολείο, στα Εξάρχεια αυτή τη φορά, που την προηγούμενη εβδομάδα πλημμύρισε και σήμερα έπεσαν σοβάδες εν ώρα λειτουργίας του και της συρρίκνωσης του δικτύου των παιδικών σταθμών του Δήμου που δεν καλύπτουν τις ανάγκες.

Στη συνέχεια ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία πήραν μέρος και η Σοφία Τζιτζίκου, πρώην πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF και ο Joe Valencia, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Φιλιππινέζων Ελλάδας «KASAPI HELLAS» αναφερόμενοι στα προβλήματα των παιδιών, στις ελλείψεις κρατικών υποστηρικτικών δομών, στις ΜΚΟ και το ρόλο τους, στα προβλήματα των μεταναστών στην Ελλάδα.