Νίκος Σοφιανός: "Η κυβέρνηση με τα μέτρα για τους πρόσφυγες εφαρμόζει απαρέγκλιτα τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας"

2019-11-20

Συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού στον τ/σ "Kontra" και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα για το Προσφυγικό εφαρμόζει απαρέγκλιτα τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και τους κανονισμούς Δουβλίνου, συνεχίζοντας τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα. Αυτό τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 20 Νοέμβρη στο κανάλι «Kontra», επισημαίνοντας πως ανάλογη πολιτική εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση, προσθέτοντας πως είναι απαράδεκτο να απαγορεύεται σε κυνηγημένους ανθρώπους, το κυνήγι των οποίων οφείλεται στους πολέμους, να καταθέτουν αίτηση ασύλου στη χώρα προορισμού και να αναγκάζονται να το κάνουν στην Ελλάδα.

Επισήμανε πως πρέπει να κλείσουν τα hot spots στα πέντε νησιά και πρόσθεσε πως ανεξάρτητα από την προσπάθεια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να παίξουν πολιτικό παιχνίδι πάνω στις πλάτες και το δράμα χιλιάδων ανθρώπων, η ουσία είναι πως οι πολιτικές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, οι πλάτες που κάνουν στην Τουρκία για τρίτη εισβολή σε μια ανεξάρτητη χώρα, όπως η Συρία, ευθύνονται για τον ξεριζωμό των χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό που πρέπει να κάνει ο κόσμος σήμερα είναι να στηρίξει τους πρόσφυγες να πάνε στις χώρες προορισμού τους, να επανενωθούν οικογένειες και να διαμορφωθούν ανθρώπινοι όροι προσωρινής διαβίωσης στη χώρα μας.

Ερωτηθείς για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τη ΔΕΗ, επισήμανε πως συνεχίζεται η πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας που επιτάσσει η πολιτική της ΕΕ και στον τομέα της παραγωγής και στον τομέα της διανομής. Ουσιαστικά σήμερα η κυβέρνηση έρχεται να αποτελειώσει ό,τι είχε απομείνει κι έφερε ως παράδειγμα την άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων, τις εργολαβίες των 600 ευρώ, τις προσλήψεις με όρους εργασιακού μεσαίωνα που διαμόρφωσαν τα τρία μνημόνια που πέρασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πρόσθεσε πως η συζήτηση για τον «ασύμφορο» λιγνίτη γίνεται στο πλαίσιο μιας οικονομίας της αγοράς που δεσμεύει την Ελλάδα να μην αξιοποιεί τα φθηνά κοιτάσματα που έχει στο όνομα των ρύπων και της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ, παρότι με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν οι επιπτώσεις από την καύση του λιγνίτη. Επισήμανε ακόμα ότι είναι απαράδεκτο να επιδοτεί ο λαός, μέσα από την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ, τους επιχειρηματίες που επενδύουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Όσον αφορά την καταστολή και τη λογική «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης επισήμανε πως δεν είναι αντιπερισπασμός όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βασικό στοιχείο της πολιτικής της για να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα και να χτυπήσει το λαϊκό και φοιτητικό κίνημα. Σε αυτό το πλαίσιο πρόσφατα δόθηκε μαζική απάντηση με την αντιαμερικανική πορεία του Πολυτεχνείου, αλλά θα δοθεί και συνέχεια στους νέους αγώνες των φοιτητών και σπουδαστών το επόμενο διάστημα.