Νίκος Σοφιανός: "Η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και οι ανταγωνισμοί ο ένοχος για την ακρίβεια"

2022-09-15

Παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του τ/σ ΑΝΤ1

Μείωση τώρα και πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου - πετρελαίου, κατάργηση των φόρων στην ενέργεια, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για την προστασία του εισοδήματος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 15 Σεπτέμβρη σε εκπομπή του Antenna.

Σε ερώτηση για το ποια είναι κατά τη γνώμη του ΚΚΕ τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, σημείωσε ότι είναι η έκρηξη της ακρίβειας, ο αχαλίνωτος πληθωρισμός, οι μειωμένοι μισθοί, η άγρια φορολογία, για τα οποία, όπως είπε, δεν απάντησε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και τα οποία δείχνουν τον ένοχο, που είναι η πολιτική που στο όνομα της «πράσινης μετάβασης» έκανε κυριολεκτικά «χρηματιστηριακό προϊόν» την ενέργεια και οδήγησε σε αυτή την κατάσταση σε συνδυασμό με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που έχουν οι δύο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αυτή είναι η πηγή του προβλήματος, τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, ο Ν. Σοφιανός εξήγησε πως όταν το εισόδημα είναι το βασικό πρόβλημα για τον εργαζόμενο και τον αυτοαπασχολούμενο, το να λέμε ότι τον Μάιο που έρχεται θα γίνει αύξηση στον βασικό μισθό, και όταν η αύξηση που έγινε το προηγούμενο διάστημα έχει τελειώσει με ένα πληθωρισμό 10% και 11%, καταλαβαίνουμε ότι αυτά που ανακοινώθηκαν δεν αγγίζουν την μέση εργατική, λαϊκή οικογένεια. Γιατί, όπως πρόσθεσε ο Ν. Σοφιανός, όλα αυτά που ανακοινώθηκαν, πέρα από νούμερα δεν αποτυπώνονται στην πραγματικότητα του νοικοκυριού, δεν αποτυπώνονται όταν πάει να πληρώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, γι, αυτό και λέμε μείωση τώρα και πλαφόν στην τιμή αερίου και πετρελαίου, κατάργηση φόρων στην ενέργεια γιατί όλα αυτά είναι που κυριολεκτικά εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα μαζί με τον περίφημο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που πρέπει να καταργηθεί.

Σε σχέση με τα περί «τερατογένεσης» που είπε ο πρωθυπουργόw, ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε ότι, αν θεωρούμε ότι αυτή η άγρια πολιτική που υλοποιείται σήμερα περνά μέσα από νομοσχέδια, τότε δεν πρέπει να φύγει από την προσοχή μας ότι το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ τα έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το 80% των νομοσχεδίων της ΝΔ τα έχει ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ. Άρα υπάρχει κοινή πολιτική βάση, γι' αυτά τα κόμματα να ψηφίζουν μαζί νομοσχέδια και φυσικά να κάνουν στρατηγικές επιλογές, κατέληξε.