Νίκος Σοφιανός: "Η θεωρία των «δύο άκρων» που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ενισχύει τη δράση των φασιστικών ομάδων"

2021-10-04

Συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού στο Α' πρόγραμμα της ΕΡΑ & το δημοσιογράφο Θ. Σιαφάκα

Την κλιμάκωση της απροκάλυπτης δράσης φασιστικών ομάδων χθες στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, «ομάδων που δεν είναι άγνωστες, είναι γνωστή η δράση τους και οι πυρήνες που αναπτύσσουν», κατήγγειλε ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, μιλώντας στο Α' πρόγραμμα της ΕΡΑ το πρωί της Δευτέρας 4 Οκτώβρη.

Υπογράμμισε ότι η χθεσινή επίθεση ήταν σχεδιασμένη, ενώ η κλιμάκωση της δράσης των φασιστοειδών ενισχύεται από την ανοχή της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την ανοχή από την πλευρά της κυβέρνησης και την προσπάθεια της να ξαναφέρει τη συζήτηση στη θεωρία των «δύο άκρων» όπως οι απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας και βουλευτών της ΝΔ (Κ. Μπογδάνος, κ.α.), η σχετική αρθρογραφία που αναπτύσσεται, η από κοινού γιορτή κυβερνητικών στελεχών και χρυσαυγιτών στον Γράμμο. Αυτή η λογική οπλίζει τα χέρια των φασιστών και πυροδοτεί τη δράση τους, η οποία έχει και την ανοχή των κρατικών μηχανισμών, επισήμανε, στηλιτεύοντας την προσπάθεια να εξισωθεί η δράση του λαϊκού κινήματος με τη δράση αυτών των ομάδων.

Αποδεικνύεται ότι ο φασισμός, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής χρυσής αυγής, παραμένει ένα χρήσιμο όπλο και πολυεργαλείο του συστήματος που το χρησιμοποιεί σε βάρος των κομμουνιστών, των αγωνιστών, του λαϊκού εργατικού κινήματος που διεκδικεί τα δικαιώματά του, που αντιστέκεται σε μια πολιτική που αφαιρεί βίαια, εισόδημα, εργατικά δικαιώματα, προοπτική και μέλλον, όπως είπε.

Η μαζική λαϊκή δράση θα απομονώσει και θα τσακίσει τα φασιστικά στοιχεία, σημείωσε, και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα καταστολής αυτού του χώρου, τον οποίο και γνωρίζουν και ανέχονται. Ειδικά για το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, υπογράμμισε πως υπήρξε ανοχή από τη Διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη δράση ενός θύλακα ναζιστικών οργανώσεων.

Η δράση τους ενθαρρύνεται όταν την ώρα που γίνεται συζήτηση για τα προβλήματα στα σχολεία, η κυβέρνηση προχωρά στην ποινικοποίηση του αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στο νέο σχολείο της λιγότερης μάθησης και κατηγοριοποίησης, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τη δράση των φασιστικών πυρήνων ειδικά στη Θεσσαλονίκη, το τελευταίο διάστημα, ο Ν. Σοφιανός τόνισε πως είναι γνωστά τα συγκοινωνούντα δοχεία κράτους και παρακράτους αλλά δεν είναι τυχαία και η πολύ μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όπου καταγράφηκε ρεκόρ συμμετοχής των τελευταίων 30 χρόνων. Επισήμανε ακόμα ότι η δράση των φασιστοειδών έχει στρατευμένη στόχευση να επενδύσουν στα ΕΠΑΛ, σε μια προσπάθεια το σύστημα να εγκλωβίσει σε ανώδυνα για αυτό κανάλια, τμήματα της νεολαίας.

Η απάντηση είναι η οργανωμένη πάλη απέναντι στα ογκώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία, να σπουδάζει σε ΕΠΑΛ χωρίς προοπτική, να πηγαίνει σε σχολεία που μετατρέπονται σε εξεταστικά κέντρα και στη δουλειά χωρίς εργατικά δικαιώματα. Το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα και οργανωμένη δράση ενάντια σε αυτή την πολιτική, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που αφαιρεί το μέλλον και την προοπτική από τη ζωή του λαού και της νεολαίας, τόνισε.