Νίκος Σοφιανός: "«Λαϊκή Συσπείρωση», η μαχητική επιλογή!"

2023-08-14

Άρθρο στην εφημερίδα "DOCUMENTO" της Κυριακής 13/8/2023

Η προγραμματική σύγκλιση που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή, γίνεται κυριολεκτικά ταύτιση στους Δήμους και τις Περιφέρειες, γιατί η εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής από δημοτικές και περιφερειακές αρχές, απορρέει από τις συνεχόμενες θεσμικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την τοπική διοίκηση. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις συνοψίζονται:

 • στη χρηματοδότηση των δήμων με ιδία έσοδα, δηλαδή με επιπλέον φορολεηλασία του δημότη με ταυτόχρονη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ),

 • στην ανταποδοτικότητα, δηλαδή παρεχόμενες υπηρεσίες επί πληρωμή,

 • στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και προσωπικό και ταυτόχρονα με ιδιωτικοποίηση λειτουργιών, υπηρεσιών, τομέων που είναι στην ευθύνη των Δήμων, αφήνοντας πεδίο επιχειρηματικής δράσης σε ιδιωτικές εταιρείες,

 • στη στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων, όπως αυτά διαμορφώνονται σε κάθε περιοχή μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στο Δήμο της Αθήνας, βρεθήκαμε απέναντι σε βασικές επιλογές που έκανε η δημοτική αρχή, έχοντας την στήριξη των συνδυασμών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και μικρότερων παρατάξεων "δεξιάς" προέλευσης, που συμφωνούν με τη στρατηγική για μια Αθήνα αναβαθμισμένο τουριστικό - επιχειρηματικό κέντρο, με υποδομές και αναπλάσεις που ενισχύουν τις επενδύσεις κεφαλαίων στην εστίαση, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό, την αξιοποίηση αρχαιοτήτων για την υποστήριξη και διεύρυνση της πελατείας των ξενοδόχων, των αλυσίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης, του real estate.

Η συναίνεσή τους, που καταδεικνύει τις κοινές τους προτεραιότητες και ιεραρχήσεις, εκφράστηκε σε εμβληματικές αποφάσεις που ψήφισαν μαζί στο δημοτικό συμβούλιο και κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ, όπως:

 • Η λεγόμενη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό, δηλ. η κατασκευή ενός γηπέδου με χρήματα του δήμου και του δημοσίου και τη δωρεάν παραχώρησή του για έναν αιώνα στην ΠΑΕ ΠΑΟ και η αξιοποίηση των ακινήτων που έχουν οι συστημικές τράπεζες (κτίρια Βωβού) για την κατασκευή επιχειρηματικού – εμπορικού πάρκου 55.000. τ.μ. τσιμέντου!

 • Ο Μεγάλος Περίπατος (και μάλιστα στην ακόμη χειρότερη, αρχική του εκδοχή), που μετέτρεψε μια βασική αρτηρία της πόλης σε εργοτάξιο και σκουπιδότοπο για τρία χρόνια.

 • Ο χαρακτηρισμός της Αθήνας ως πόλης "πρότυπου τουριστικού προορισμού", για να εξασφαλίσουν πολλαπλά προνόμια οι επενδυτές του τουριστικού τομέα.

Απάντηση σ' αυτήν την κοινή πολιτική, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, είναι η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που έχει γνώση, εμπειρία, δουλεμένες θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις:

 • Για να μπει φρένο στη φορολεηλασία και στο κυνήγι των προστίμων, να πάρουν ανάσες εργαζόμενοι και μικρο-επαγγελματίες με μεγάλη μείωση των τελών σε κατοικία και επαγγελματική στέγη, με κατάργηση του χαρατσιού της ελεγχόμενης στάθμευσης. Δίνοντας τέλος στην ασυλία μεγάλων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων και της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

 • Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απέναντι στην υποστελέχωση, που οδηγεί σε κλείσιμο υπηρεσιών Δήμου. Για τη στελέχωση κοινωνικών υπηρεσιών, όπως για την προστασία των παιδιών, για τη στήριξη των συμβασιούχων του Δήμου που διεκδικούν μόνιμη δουλειά. Για να μπει φρένο στις ιδιωτικές εταιρείες που καταβροχθίζουν εκατομμύρια ευρώ.

 • Για να είναι προτεραιότητα η σχολική στέγη, η προσχολική και η ειδική αγωγή.

 • Για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές διεκδικήσεις για ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας είναι η μόνη ρεαλιστική - μαχητική - αξιόπιστη επιλογή για να εκφραστεί μια ευρύτερη διάθεση που υπάρχει στο λαό της Αθήνας ενάντια στην προοπτική μιας ακόμη θητείας του κυβερνητικού δημάρχου.

Γιατί οι εκλεγμένοι με το συνδυασμό που στηρίζει το ΚΚΕ βρεθήκαμε σταθερά απέναντι, καταγγέλλοντας και καταψηφίζοντας τις πολιτικές επιλογές της διοίκησης Μπακογιάννη που είναι εχθρικές στις καθημερινές ανάγκες και τις διεκδικήσεις της πλειονότητας του λαού της Αθήνας, από θέσεις μαχητικής αντιπολίτευσης με προτάσεις, παρεμβάσεις στήριξης των αιτημάτων κατοίκων, φορέων, σωματείων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, προβάλλοντας τις διαφορετικές ιεραρχήσεις για τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.

Το ίδιο θα κάνουν οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στις εκλογές του Οκτώβρη, αποτελώντας τη δύναμη της 100% μαχητικής λαϊκής αντιπολίτευσης και συνεπούς υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων σε τοπικό επίπεδο.