Νίκος Σοφιανός: "Μένουμε δυνατοί - δεν πληρώνουμε τις συνέπειες και αυτής της κρίσης"

2020-05-08

Συνέντευξη του Ν. Σοφιανού στο ρ/σ «Αθήνα 9,84»

Στις επιπτώσεις από την πανδημία και τα μέτρα της κυβέρνησης με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο της Αθήνας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».

Ο Νίκος Σοφιανός ρωτήθηκε σχετικά με τη χορήγηση επιπλέον τετραγωνικών στις επιχειρήσεις της εστίασης και δήλωσε ότι «αυτό είναι ένα μέτρο που μπορεί να δώσει μια ανάσα, όμως η εφαρμογή του και το πώς θα λυθεί η εξίσωση: "επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων και ελεύθεροι χώροι προσβάσιμοι στον κόσμο" δεν είναι εύκολο θέμα. Πρέπει να τη δούμε με διαφορετικούς όρους σε πλατείες, σε πάρκα, σε χώρους αναψυχής και με διαφορετικούς σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους. Και φυσικά μια τέτοια απόφαση είναι αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου και απαιτεί συζήτηση και ψήφιση από το Δημοτικό συμβούλιο, παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης. Το δικό μας ενδιαφέρον», τόνισε, «είναι ιδιαίτερο για τους μικροεπαγγελματίες και όχι για τις αλυσίδες στο χώρο της εστίασης», ενώ τοποθετήθηκε και υπέρ της μείωσης τελών και της μη καταβολής τελών στο Δήμο για τους μήνες που δεν λειτουργούσαν τα καταστήματα.

Όπως τόνισε, παρότι μπήκαμε σε περίοδο άρσης, δεν αίρονται οι ΠΝΠ που πέρασε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και έκαναν ακόμα πιο ελαστικούς τους όρους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η εργοδοσία έχει την πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης για να εφαρμόζει μία σειρά αντεργατικά μέτρα, όπως απολύσεις, αλλαγή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία κ.ά. Και η συμβολική εκδήλωση της Πρωτομαγιάς, πρόσθεσε, έστειλε το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν μπορούν να πληρώσουν τα σπασμένα και αυτής της κρίσης. Αυτό το μήνυμα έστειλαν και χθες καλλιτέχνες, άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού με την κινητοποίηση που έκαναν στο Σύνταγμα.

Ο Νίκος Σοφιανός αναφέρθηκε επίσης στη δομή αστέγων στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι παρότι γίνεται σημαντική δουλειά, αυτές οι δομές δεν μπορούν να λειτουργούν με χορηγίες, με την εμπλοκή των ΜΚΟ και με συμβασιούχους εργαζόμενους. Μπορούν να λειτουργήσουν υπό την ευθύνη των δήμων και του κράτους με μόνιμο προσωπικό.

Τέλος, ερωτηθείς για την αυριανή εκδήλωση στη Μαρφίν, ο Νίκος Σοφιανός επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει αυτό το τραγικό γεγονός, που είχε και έντονα στοιχεία προβοκάτσιας και υπογράμμισε τις ευθύνες όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ, που τιμούν τους νεκρούς, αλλά δεν λένε τίποτα γιατί εδώ και δέκα χρόνια μένουν ασύλληπτοι οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί, ενώ στο απυρόβλητο παραμένουν και οι ευθύνες της τράπεζας.