Νίκος Σοφιανός: "Μια ολοκληρωμένη πολιτική Ενέργειας, προϋποθέτει ρήξη με την πολιτική της ΕΕ"

2022-07-14

Παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού στον τ/σ ΑΝΤ1 & την εκπομπή "Καλοκαίρι μαζί"

Την ίδια ώρα που ο λαός ζει έναν Γολγοθά και πληρώνει πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού τη μονιμοποίηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ενέργεια. Αυτό κατήγγειλε ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης 14 Ιουλίου.

Καταδεικνύοντας την ταξική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, τόνισε πως την ίδια ώρα που παρουσιάζονται προβλήματα στις ακτοπλοϊκές γραμμές, οι εφοπλιστές με την ψήφο των αστικών κομμάτων παίρνουν ως δώρο, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές και απολαμβάνουν το αφορολόγητο στα καύσιμα ενώ δρομολογούν πλοία - σαπάκια στα νησιά.

Σημείωσε πως δεν μπορεί από τη μία να ψηφίζεις τη μονιμοποίηση των φόρων στην Ενέργεια και από την άλλη να δίνεις κάποια ψίχουλα για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με αφορμή τα power pass.

Υπογράμμισε πως μία ολοκληρωμένη πολιτική Ενέργειας, προϋποθέτει να φύγουμε από το χρηματιστήριο ενέργειας και ρύπων, να σταματήσει η πολιτική απολιγνιτοποίησης που έχει καταστήσει πανάκριβο τον λιγνίτη και μας αναγκάζει να εισάγουμε το φθηνό, έως τώρα,  ρωσικό φυσικό αέριο, και τώρα το πανάκριβο αμερικάνικο LNG. Σημαίνει να φύγουμε από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, γιατί δεν ισχύει ότι είναι το τίμημα της δημοκρατίας, να πληρώνει ο εργαζόμενος πανάκριβα τη βενζίνη, το super market, την ενέργεια.

«Προϋποθέτει ρήξη με την πολιτική της ΕΕ» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ένα άμεσο μέτρο που μπορεί να εφαρμόσει τώρα η κυβέρνηση για την ανακούφιση του κόσμου, είναι η κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια και τα καύσιμα.

Ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε και στην απόφαση του δικαστηρίου για την αποφυλάκιση του Δ. Λιγνάδη σημειώνοντας πως δεν συνάδει με την απόφαση για την 12ετή φυλάκισή του.