Νίκος Σοφιανός: "Μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» μπορεί στον δεύτερο γύρο να εκφράσει το «όχι άλλο Μπακογιάννης»"

2023-10-04

Μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» και στον δεύτερο γύρο μπορεί να εκφράσει τη διάθεση του κόσμου που λέει «όχι άλλο Μπακογιάννης», γιατί δεν συνεργάστηκε μαζί του, αλλά στάθηκε απέναντί του, τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης, στον «Αθήνα 9,84», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς είμαστε η λύση απέναντι σε μια εχθρική πολιτική».

Όπως είπε, είναι επιλογή να είναι «βουβές» οι εκλογές επειδή δεν μπορούν να πείσουν για την πολιτική τους. Έτσι από τη μία οι Αθηναίοι βλέπουν μια επικοινωνιακή καταιγίδα Μπακογιάννη που παρουσιάζει μια μαγική πόλη και από την άλλη υπάρχει προσπάθεια να σπρώξουν κόσμο στην αποχή.

Κι αυτό γιατί έχουν μεσολαβήσει πολλά από τις εθνικές εκλογές και οι εργαζόμενοι είδαν ότι τα κέρδη κοστίζουν ζωές. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί να πλημμυρίζει η Αθήνα όταν ο δήμαρχος έλεγε ότι είναι θωρακισμένη, σημείωσε ο Ν. Σοφιανός, εξηγώντας ότι δεν απέκτησε καμία γειτονιά αγωγούς ομβρίων αυτά τα χρόνια και όπου υπάρχουν είναι της δεκαετίας του '60.

Ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε ότι αυτά τα έργα δεν γίνονται γιατί κοστίζουν, αλλά αντίθετα γίνεται η ανάπλαση στον Βοτανικό, το επενδυτικό πάρκο τσιμέντου των τραπεζών και το γήπεδο που θα χτιστεί με λεφτά του λαού αλλά θα παραχωρηθεί τζάμπα για 100 χρόνια σε Ανώνυμη Εταιρεία.

Όσο για τον αν έχει αλλάξει η Αθήνα τα τελευταία χρόνια, απάντησε καταφατικά, τονίζοντας ότι έχει μετατραπεί σε τουριστικό προϊόν, καθώς όλα γίνονται για τις ανάγκες του τουριστικού και ξενοδοχειακού κεφαλαίου, της βραχυχρόνιας μίσθωσης και του real estate, με τον δήμο να πρωτοπορεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Η Στοά του Βιβλίου, ανέφερε, γίνεται mall «μεσογειακής διατροφής», σκορπίστηκαν 13 εκατ. ευρώ στον «Μεγάλο Περίπατο» με 3 χρόνια ταλαιπωρίας για να διπλασιαστούν τα μεγαλύτερα πεζοδρόμια της Αθήνας. Ο Ν. Σοφιανός επισήμανε ότι αυτά τα έκανε ο Κ. Μπακογιάννης χάρη στην πλειοψηφία που πήρε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τις ψήφους των συνδυασμών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έδωσε μάχες, ενημερώνοντας τους κατοίκους και τους επαγγελματίες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές.

Ο δήμος χρειάζεται άλλη ιεράρχηση, «να βάλουμε μπροστά τα συμφέροντα των πολλών», είπε ο Ν. Σοφιανός. Δεν γίνεται, ανέφερε, να μην μπορούν να επισκευαστούν τα σχολεία της πόλης και οι εργολαβίες που έχουν αναλάβει να καλύπτουν μόνο το 1/3 των σχολείων.

Η πρακτική αυτή, εξήγησε, είναι πάγια, μιας και ο δήμος λειτουργεί με εργολαβίες και συμβάσεις και όχι με τις υπηρεσίες του. Είναι πολιτική επιλογή να μη στελεχωθούν οι υπηρεσίες του δήμου, καθώς τα κέρδη των εργολάβων είναι πολλά εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, δόθηκαν 53,5 εκατ. ευρώ για να αλλάξει ο ηλεκτροφωτισμός και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ενώ στην Πάτρα έγινε με 4 εκατ. ευρώ. Το 70% του πρασίνου το έχει εταιρεία, τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων άλλη εταιρεία και τα τεχνικά έργα άλλη εργολαβία.

Ο Ν. Σοφιανός ξεκαθάρισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει σχέδιο για την Αθήνα και δεν παρουσιάζει εκθέσεις ιδεών. Έχει προτάσεις για δραστική μείωση των συντελεστών για να μείνουν λεφτά στην τσέπη των νοικοκυριών, για να αφήνει χρήματα και ο τουρισμός στον δήμο. Δεν γίνεται είπε από τα έσοδα που αφήνουν 6,5 εκατ. τουρίστες τον χρόνο, ο δήμος να εισπράττει μόνο το 0,5% και την ίδια ώρα να μην βρίσκει ο Αθηναίος να νοικιάσει σπίτι εξαιτίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχει 12.500 διαμερίσματα. Γι' αυτό πρότεινε βαριά μέτρα φορολογίας για τη βραχυχρόνια μίσθωση, με επαγγελματικό συντελεστή.

«Συγκρουόμαστε με συμφέροντα και δεν αρέσει η φωνή μας», είπε ο Ν. Σοφιανός, αλλά ξεκαθάρισε ότι αν δεν συγκρουστούμε, δεν θα αλλάξει κάτι που μπορεί να αλλάξει. Και πρόσθεσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τον κόσμο της Αθήνας, έχει διευρυνθεί η εμπιστοσύνη γιατί οι Αθηναίοι γνωρίζουν ότι «δεν είμαστε προσωρινοί».