Νίκος Σοφιανός: "Μπορεί να μπει φραγμός στην πολιτική που υποβαθμίζει τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου"

2019-05-16

Συνέντευξη στην εκπομπή "Επί του Πιεστηρίου στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA

«Η μάχη είναι πολιτική, κρίνονται πρόσωπα που εκφράζουν πολιτικές και κόμματα, έχουν υπηρετήσει από διάφορες θέσεις, σαν υπουργοί, σαν βουλευτές, σαν περιφερειάρχες, δεν ήρθαν από το πουθενά». Αυτό επισήμανε ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι «Kontra», το βράδυ της Πέμπτης 16 Μάη.

Τα προβλήματα που ζουν καθημερινά οι κάτοικοι της Αθήνας, όπως συρρίκνωση, υποστελέχωση υπηρεσιών του δήμου, η προβληματική λειτουργία σχολείων, παιδικών σταθμών, είναι το αποτύπωμα της πολιτικής των μνημονίων που εφάρμοσαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων σε τοπική διοίκηση και κυβέρνηση.

Στην Αθήνα επισήμανε, και η απερχόμενη διοίκηση και οι νέοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για την βιομηχανία του τουρισμού, όμως η Αθήνα δεν είναι οι τουρίστες, είναι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή την πόλη. Υπογράμμισε ότι στο δήμο λειτουργούν πάνω από 270 ξενοδοχεία και δεν πληρώνουν τίποτα από το τέλος διαμονής που είναι μόλις 0,5% και μάλιστα ο πρόεδρος των ξενοδόχων ζητά από την κυβέρνηση να καταργηθεί εντελώς.

Κατήγγειλε επίσης, το υψηλό τέλος - 6,2% - που πληρώνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι αδιακρίτως στις πλούσιες και φτωχές γειτονιές της πόλης, έχοντας τραγικές επιπτώσεις για τους δεύτερους που παλεύουν για το μεροκάματο.

Αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο των εργαζομένων στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, οι οποίοι είναι μόλις 130 και καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες σε ολόκληρο το δήμο ενώ υπάρχουν και οι 8μηνίτες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση ομηρίας με ευθύνη των κυβερνώντων και των δημοτικών αρχών.

Κατήγγειλε ότι ο δήμος Αθηναίων εφαρμόζοντας την πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ και της κυβέρνησης, έχει μοιράσει αρμοδιότητές του σε δεκάδες ΜΚΟ που παίρνουν διάφορα προγράμματα από τα υπουργεία και την ΕΕ, προωθώντας έτσι την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου αλλά και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Για την κατάσταση στα Εξάρχεια, επισήμανε ότι είναι μία κατευθυνόμενη συζήτηση με τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και το στημένο σκηνικό ΜΑΤ - κουκουλοφόρων που μπορεί να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση, το κράτος και την αστυνομία. Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του στη χρήση των ναρκωτικών, των οποίων προωθείται η νομιμοποίηση μέσω των χώρων ελεγχόμενης χρήσης.