Νίκος Σοφιανός: «Να αλλάξουν τα πράγματα στην πόλη»

2023-10-04

Συνέντευξη του Ν. Σοφιανού στο "iefimerida.gr" & το δημοσιογράφο Σωτήρη Μπολάκη

- Τι σας κάνει να πιστεύεται ότι αυτή τη φορά οι πολίτες του πρώτου Δήμου της χώρας θα κάνουν τη διαφορά και θα στηρίξουν πιο μαζικά τη Λαϊκή Συσπείρωση;

Ζούμε, κινούμαστε, δουλεύουμε μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σ αυτή την πόλη. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες και τα προβλήματα όλων των γειτονιών της Αθήνας. Υπάρχει ένα γενικευμένο κλίμα δυσαρέσκειας ακόμα και από ψηφοφόρους της ΝΔ που συμπυκνώνεται στην έκφραση «όχι άλλο Μπακογιάννη". Ο λαός της Αθήνας όσο βιώνει αυτή την εχθρική πολιτική από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο έρχεται πιο κοντά, συναντιέται με τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης. Το εισπράττουμε στην επαφή μας με τον κόσμο στις περιοδείες μας, στις συζητήσεις στις γειτονιές.

Αυτή την φορά οι δημότες τις Αθήνας έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα Διοίκησης από μια παράταξη που δεν τους υπολογίζει. Που όταν βρέχει στην Ακαδημία Πλάτωνος και στα Σεπόλια βγαίνουν οι βάρκες, που σοβάδες τραυματίζουν μικρούς μαθητές στα Πετράλωνα, γιατί τα αντιπλημμυρικά και η συντήρηση των σχολείων δεν είναι στις προτεραιότητες.
Η ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ο βασικός παράγοντας για να αλλάξουν τα πράγματα στην πόλη. Είμαστε σίγουροι ότι θα βγούμε ενισχυμένοι. Είμαστε η διαφορετική φωνή όλα αυτά τα χρόνια στο Δημοτικό συμβούλιο της σύμπλευσης, της ταυτοφωνίας.

- Η επόμενη δημοτική αρχή τι παραλαμβάνει από τον νυν Δήμαρχο της πόλης στα οικονομικά και σε υποδομές;

Έκτος από την σκληρή καθημερινότητα που αναφέραμε παραπάνω, παραλαμβάνει ένα πλέγμα αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και ευνοϊκών συμβάσεων με εργολάβους, επενδυτές του real estate, επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου.

Παραλαμβάνει το σχολικό δίκτυο γερασμένο και ασυντήρητο για δεκαετίες. Στο ίδιο πλαίσιο παραλαμβάνει νηπιαγωγεία σε κοντέινερ, εννέα δημοτικούς παιδικούς λιγότερους και εκατοντάδες βρέφη εκτός βρεφικών σταθμών.
Παραλαμβάνει ελάχιστα τετραγωνικά σε ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου, αναντίστοιχα με τον πληθυσμό και τις ανάγκες κάθε γειτονιάς. Παραλαμβάνει τις πιο κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες υποστελεχωμένες, παροπλισμένες από τους ιδιώτες που έχουν αναλάβει τις παρεχόμενες υπηρεσίες με το αζημίωτο. Παραλαμβάνει ταμπέλες που αναγράφουν «Δημοτικά Ιατρεία» γιατί μόνο ταμπέλες είναι, όσο και αν τρέχει τον τελευταίο μήνα να εγκαινιάζει το ένα μετά το άλλο Δημοτικό Ιατρείο.
Παραλαμβάνει γειτονιές αφημένες στο έλεος από τις πιάτσες διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών.
Τελικά παραλαμβάνει το αποτέλεσμα της πολιτικής τους που συνοψίζεται στην πρακτική, ότι όλοι οι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι στην υπηρεσία του κέρδους των μεγαλοεπιχειρηματιών που κερδίζουν από την Αθήνα ως πρότυπο τουριστικό προορισμό.

- Ποιος είναι ο πήχης για τη Λαϊκή Συσπείρωση αυτή τη φορά;

Ο δικός μας πήχης είναι πολύ ψηλά και είναι η συνολική ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών να «φτιάξουμε ένα κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων». Αυτό φυσικά χρειάζεται συνολική πολιτική αλλαγή, ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.
Βέβαια, την άλλη Κυριακή δεν κρίνεται αυτή η υπόθεση. Θα κριθεί, ποιος θα ασκήσει διοίκηση σε Δήμους και Περιφέρειες. Ξέρουμε ότι ο Δήμος, δεν μπορεί να τα λύσει όλα, αλλά γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι μπορεί να δώσει ανάσες στον εργαζόμενο, στον μικροεπαγγελματία, στον άνεργο, στον φοιτητή, στα νέα ζευγάρια. Όλοι αυτοί που βάζουν τον πήχη της ζωής τους χαμηλότερα απ' ότι τον φαντάστηκαν επειδή τους αναγκάζουν. Όλοι αυτοί που προσπαθούν να τους πείσουν ότι ο Μπακογιάννης είναι ανίκητος. Όλοι αυτοί που αν δουν καθαρά αυτή την μάχη και βάλουν σε πρώτο πλάνο το συμφέρον τους, θα διαπιστώσουν πως είναι ψευδαίσθηση ο πήχης που μας έχουν αναγκάσει να βάζουμε στα πάντα στην ζωή μας. Είμαστε η πλειοψηφία αυτής της πόλης και δεν βάζουμε κανένα πήχη στις ανάγκες μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

- Πόσο επηρεάζει την μάχη της αυτοδιοίκησης η αλλαγή ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογή ενός προσώπου όπως ο κ. Κασσελάκης στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ευνοείται η Λαϊκή Συσπείρωση από τις διεργασίες που παρατηρούνται στο χώρο της Αριστεράς;

Για πολλούς οι πρόσφατες αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μάλλον το τελικό στάδιο, η πιο ακραία εκδοχή της λογικής του δήθεν «μικρότερου κακού» που πιστά ακολουθεί αυτός ο χώρος. Όμως αυτή η απογοήτευση δεν πρέπει να σημαίνει αποστράτευση αλλά συστράτευση με το ΚΚΕ και τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμους και Περιφέρειες, διατηρώντας τις όποιες διαφωνίες και επιφυλάξεις. Είναι στο χέρι αυτού του κόσμου να συναντηθεί μαζί μας και να είναι σίγουροι πως δεν θα τον απογοητεύσουμε.

- Αν είστε εσείς που θα περάσει στο δεύτερο γύρο θα απευθυνθείτε στους άλλους συνυποψηφίους σας από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ; Θα τους καλέσετε να σας στηρίξουν απέναντι στον γαλάζιο Δήμαρχο;

Εμείς απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους ασχέτως των κομματικών τους καταβολών ή επιλογών να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμους και Περιφέρειες και στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο, για να εκφραστεί στην κάλπη η οργή και η αγανάκτηση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ για την ακρίβεια, για την εργασιακή ζούγκλα, για το «πάμε και όπου βγει», για τις πυρκαγιές, για τις πλημμύρες, για το έγκλημα στα Τέμπη, για τον Αντώνη.

Να εκφραστεί λοιπόν η οργή απέναντι στους εκλεκτούς της ΝΔ και στον Δήμο της Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής.

Για να μπουν στο επίκεντρο οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες, για να πάρουμε μία ανάσα.
Μπορούμε να το κάνουμε, έχουμε την γνώση, την εμπειρία και την αξιοπιστία.


Τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε και εδώ.