Νίκος Σοφιανός:"Να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας για φθηνό ρεύμα"

2022-05-02

Παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού στην εκπομπή "Ώρα Ελλάδος" του τ/σ OPEN

Την επικίνδυνη πολιτική που εφαρμόζεται με την απολιγνιτοποίηση, την «πράσινη μετάβαση» και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, κατήγγειλε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & δημοτικός σύμβουλος Αθήνας μιλώντας στον τ/σ «Open» το πρωί της Δευτέρας 2 Μάη.

Εξήγησε πως η πολιτική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», που εφαρμόζουν και η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, καθιστά τον λιγνίτη ακριβό με το εμπόριο ρύπων. Κατήγγειλε ακόμα την κούφια αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων στη χώρα μας, καθώς τσακώνονται πάνω σε ένα πλαίσιο που συμφωνούν κι έχουν φτιάξει οι ελληνικές κυβερνήσεις με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση, το χρηματιστήριο ενέργειας, το εμπόριο ρύπων και την ρήτρα αναπροσαρμογής που έχουν θεσμοθετήσει.

Υπογράμμισε πως ο λιγνίτης είναι ένα φθηνό καύσιμο αν φύγουμε από το εμπόριο ρύπων που αύξησε τεχνητά την τιμή του, το οποίο μπορεί να προσφέρει αυτάρκεια στη χώρα. «Εμείς λέμε όλες οι δυνατότητες που έχουμε, πρέπει να αξιοποιηθούν, για φθηνά τιμολόγια, για ενέργεια που είναι κοινωνικό αγαθό και δεν είναι πανάκριβο εμπόρευμα στο χρηματιστήριο ρύπων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρέπει να παγώσουν οι λογαριασμοί, να σβηστούν τα χρέη, να μη μείνει κανένα λαϊκό νοικοκυριό χωρίς ρεύμα.

Σημείωσε πως στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία - με τις οποίες συμφωνούν όλοι - γίνεται συζήτηση για την αντικατάσταση του φθηνού ρωσικού αερίου με το πανάκριβο LNG των ΗΠΑ. Ρωσία και ΗΠΑ σφάζονται στην Ουκρανία για τις πηγές ενέργειας και οι ελληνικές κυβερνήσεις με την πολιτική τους έχουν καταστήσει συνένοχη και συμμέτοχη τη χώρα σε αυτό τον πόλεμο, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις δυνάμεις Frontex στο Αιγαίο, επισήμανε ότι αυτές οι δυνάμεις δεν έχουν καμία δουλειά στα σύνορά μας, που είναι διάτρητα στο πλαίσιο των Nατοικών σχεδιασμών, αφού το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο.