Νίκος Σοφιανός: "Να δοθεί ενιαία απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά"

2021-05-26

Συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ & το δημοσιογράφο Χ. Μιχαηλίδη

Το πώς η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να περάσει την αντεργατική πολιτική της με αιχμή το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ.

Τόνισε ότι χρειάζεται να δοθεί ενιαία απεργιακή απάντηση από το λαό με στόχο να μην κατατεθεί αυτό το έκτρωμα, όπως χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται να διαλύσει κάθε συγκροτημένο δικαίωμα των εργαζομένων όσον αφορά στον εργάσιμο χρόνο.

Σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, σημείωσε ότι έχει ενεργήσει όχι με γνώμονα την προστασία της υγείας του λαού, γι' αυτό και σήμερα τα κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι τεράστια, τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μίας νόσου, τα σχολεία ανοιγοκλείνουν διαρκώς και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πρόταξε το αίτημα για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων σε ΜΜΜ, χώρους δουλειάς και χώρους εκπαίδευσης, αλλά η κυβέρνηση κώφευε συνειδητά, ρίχνοντας το φταίξιμο στην ατομική ευθύνη του λαού και προσπαθώντας να ποινικοποιήσει την οργανωμένη αντίδραση.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, ο Ν. Σοφιανός επισήμανε ότι η απαράδεκτη ενέργεια της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους στο Μινσκ δεν μπορεί να κρύψει τον σχεδιασμό των ΗΠΑ, ΕΕ να παρέμβουν στα εσωτερικά της χώρας και να την απομακρύνουν από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Τόνισε ότι η ανθρωπιστική και δημοκρατική ευαισθησία τόσο των ΗΠΑ-ΕΕ όσο και της ελληνικής κυβέρνησης είναι υποκριτική, καθώς την ώρα που σκοτώνονταν παιδιά στη Γάζα, οι ίδιοι μιλούσαν για «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Τέλος, κάλεσε το λαό να προσπαθεί να βλέπει πίσω από τις εξελίξεις ώστε να μη στρατεύεται κάτω από ξένα συμφέροντα.