Νίκος Σοφιανός: «Να προβληματίσουμε για το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να δώσει ο κόσμος με την ψήφο του, γιατί έχουμε πολλά παραδείγματα του τι σημαίνει τα "κέρδη τους ή οι ζωές μας"»

2023-09-29

Στα Εξάρχεια μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας μίλησε σε σύσκεψη στον Άγιο Γεώργιο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, στα Εξάρχεια, ο Δημήτρης Μάρης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής, ο Δημήτρης Κάτσαρος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και η Λυδία Βέρα κοινοτική σύμβουλος στην 1η ΔΚ και εκ νέου υποψήφια, ενώ στην Ακαδημία Πλάτωνος μίλησαν επίσης, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Ευάγγελος Κολιόπουλος, Τζίνα Παλαιολόγου και Νίκος Λούβρος, καθώς και η Μαρία Λόκα, κοινοτική σύμβουλος στην 4η ΔΚ και εκ νέου υποψήφια.

Ο Νίκος Σοφιανός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πολιτική επιλογή είναι να δίνουν τα πάντα σε εργολάβους και να συρρικνώνουν όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, στερώντας έργα που μπορούν να καλυτερεύσουν την καθημερινότητα σ' αυτή την πόλη. Γιατί με εργολαβία προχώρησε για τα οδοστρώματα και φτιάχθηκε μόνο το 30% των δρόμων. Με εργολαβία προχώρησε τα τελευταία τρία χρόνια τις εργασίες -και όχι όλες όσες χρειάζονταν- μόνο για το 1/3 των σχολείων, σε σύνολο 396 που έχει ο Δήμος. Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει 3-4 τετραετίες για να φτιαχθούν οι λακκούβες, τα οδοστρώματα, τα σχολεία. Πολιτική επιλογή είναι να κατευθύνεις εκατομμύρια ευρώ σε έργα που εξυπηρετούν τους μεγαλοξενοδόχους και τις εταιρίες που επενδύουν στο real estate και τη βραχυχρόνια μίσθωση και να στερείς πόρους από έργα που έχουν ανάγκη η λαϊκή οικογένεια και οι γειτονιές».

Έφερε μια σειρά από παραδείγματα, όπως: το Λόφο του Στρέφη που μια ιδιωτική εταιρία κάνει μπίζνες υπό την φρούρηση των ΜΑΤ ή τα 14.000 τ.μ. για κατασκευή μουσείου μέσα (!) στο αρχαιολογικό πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνος, ενώ υπάρχει δίπλα χώρος που μπορεί να αξιοποιηθεί και τόνισε: «Αυτό το μοντέλο δουλεύουν με κοινές τους αποφάσεις, ο κυβερνητικός δήμαρχος μαζί με τους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό συμβούλιο και με αυτή τη προοπτική πρέπει να συγκρουστούμε. Το 2022 αποφάσισαν όλοι μαζί την προώθηση της Αθήνας σαν τουριστικό προϊόν. Τα ξενοδοχεία από 400 το 2022, θα φτάσουν τα 500. Κάθε μέρα η πολεοδομία εγκρίνει νέες άδειες για βραχυχρόνια μίσθωση. Γι αυτούς δουλεύουν. Μόνο στη Σταδίου θα ανοίξουν 5 νέα ξενοδοχεία και η "Στοά του Βιβλίου" από χώρος πολιτισμού θα μετατραπεί σε mall μεσογειακής διατροφής. Αυτά τα έκαναν μαζί. Έχουν φτάσει οι σουίτες του "Μ. Βρετανία" πληρώνουν τα ίδια με το διαμέρισμα στην Κυψέλη. Την ανάπτυξη των λίγων την πληρώνουν οι πολλοί και με φόβο για το τι θα μας ξημερώσει».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αγωνία που υπάρχει για το ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων στην Αθήνα και στην Αττική και ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Το καινούργιο που ακούμε είναι "όταν βρέχει πολύ, μην κυκλοφορείτε"! Γιατί είναι κυνικοί όταν υπερασπίζονται αυτή την πολιτική που στο λαό κοστίζει ακριβά. Στο Λόφο του Στρέφη τα νερά έπεφταν σαν καταρράκτης στο σχολείο και το νηπιαγωγείο της περιοχής. Στην Ακαδημία Πλάτωνος χρειάζεσαι πιρόγα για να βγεις από το σπίτι σου όταν βρέχει. Και η απάντησή που δίνουν είναι να μεταφέρουν την ευθύνη στον κόσμο για την προστασία της περιουσίας του, ανοίγοντας το δρόμο για υποχρεωτική ασφάλιση των σπιτιών για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων. Και έχουν ευθύνη, γιατί υπάρχει απουσία συνολικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στην Περιφέρεια και στους Δήμους. Έχουν ευθύνη, γιατί υπάρχουν ολόκληρες περιοχές της Αθήνας που δεν έχουν αγωγούς ομβρίων υδάτων και το δίκτυο που υπάρχει είναι της δεκαετίας του '60 και δεν καλύπτει τα σημερινά δεδομένα».

Αναφερόμενος στο Μεγάλο Περίπατο υπενθύμισε ότι «Αν δεν παρεμβαίναμε εμείς, οι κάτοικοι της Πλάκας και οι επαγγελματίες της Αθηνάς, θα είχαμε χειρότερα με τον Μεγάλο Περίπατο», καθώς η αρχική του μορφή προέβλεπε κι άλλα σημεία του κέντρου, και μίλησε αναλυτικά για το πρόγραμμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, ένα συνεκτικό σύνολο υλοποιήσιμων προτάσεων και διεκδικήσεων.

Τέλος κάλεσε «Να προβληματιστεί ένας κόσμος για το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να δώσει σε αυτή την εκλογική μάχη. Τρεις μήνες μετά το 41% που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ, έχουμε πολλά παραδείγματα του τι σημαίνει τα "κέρδη τους ή οι ανάγκες μας, οι ζωές μας". Έχει σημασία να μην αναδειχτούν κυβερνητικοί Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι. Έχει σημασία να μην πάνε στο β' γύρο οι άλλες δυνάμεις που τους στήριξαν σε κρίσιμες επιλογές, με τη στάση και την ψήφο τους, στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Να βρεθούν απέναντί τους οι συνδυασμοί της "Λαϊκής Συσπείρωσης"».