Νίκος Σοφιανός: «Να συγκρουστούμε μαζί τους για τα συμφέροντα των πολλών και για να πάρουν το μήνυμα αυτοί που κυβερνάνε»

2023-09-30

Στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών μίλησε το πρωί του Σαββάτου 30 Σεπτέμβρη ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας. Σύντομη παρέμβαση έκανε η Νέλλη Σκουλούδη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος, ενώ παραβρέθηκαν ο Αντώνης Αντανασιώτης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και οι υποψήφιοι σύμβουλοι 6ης Δημοτικής Κοινότητας: Μαρίνος Αδαμόπουλος, Θανάσης Μίζιος, Έλσα Παπαγγελή και Χρήστος Χρήστου.

«Έχουν μαζευτεί πραγματικά πολλά και ο καθένας πρέπει να πάρει θέση. Δεν πρέπει να λέει "τι να κάνουμε, έτσι είναι η κατάσταση δεν αλλάζει, ό,τι και να γίνει στην Αθήνα δήμαρχος θα είναι ο Μπακογιάννης", ή "όσο κι αν κάνει καεί η Πάρνηθα, περιφερειάρχης θα είναι ο εκλεκτός του πρωθυπουργού", άρα "γιατί να πάμε να ψηφίσουμε". Είναι υπόθεση του καθενός και της καθεμιάς να πάρει θέση.

Πριν από τρεις μήνες έγιναν εκλογές, και πολύς κόσμος είπε "ας ψηφίσουμε αυτούς, τουλάχιστον, για να έχουμε αυτά που έχουμε, για να μη χάσουμε κι άλλα. Και μέσα σε τρεις μήνες είδαμε να χάνονται ζωές, περιουσίες, να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον, γιατί έχεις μία κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, η οποία δουλεύει για τα συμφέροντα των λίγων.

Κι ο Δήμος δουλεύει για τους λίγους. Μαζί, ο κ. Μπακογιάννης με τους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δουλεύουν για το ξενοδοχειακό κεφάλαιο, για το κεφάλαιο που επενδύει στη βραχυχρόνια μίσθωση, για το κεφάλαιο που έχει μετατρέψει γειτονιές ολόκληρες σε διασκεδαστήρια. Δουλεύουν γι αυτούς που έχουν αγοράσει φθηνά ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, ρίχνοντας πρώτα τις τιμές και μετά κάνουν χρυσές δουλειές. Αυτή είναι η κατάσταση.

Αυτός ο δήμος συνδυάζει υποστελέχωση, υπολειτουργία, κλείσιμο των υπηρεσιών του και ταυτόχρονα ένα χορό δεκάδων εκατομμυρίων με αναθέσεις σε εργολάβους και σε εταιρείες που κερδίζουν εκατομμύρια από δουλειές που κάνουνε με το δήμο της Αθήνας. Δεν γίνονται προσλήψεις. Τέσσερα χρόνια οι μόνες προσλήψεις που έγιναν στο δήμο της Αθήνας ήταν για 135 δημοτικούς αστυνομικούς και αυτές όχι για να φυλάνε τα κτίρια, τα πάρκα, αλλά για να κόβουν κλήσεις. Έχουν υπολογίσει μέσα στο 2023 να εισπράξουν 7εκ. από κλήσεις.

Σιγοβράζει η οργή του κόσμου, από παντού ακούς προβλήματα. Υπάρχει οργή και στους νεοδημοκράτες. Και η απάντηση απέναντι σε αυτόν τον δήμαρχο που στηρίζει τα συμφέροντα των πολλών μπορεί να δοθεί από εμάς, γιατί εμείς είμαστε απέναντι του, εμείς δεν ψηφίζαμε μαζί του όλα αυτά τα οποία στερούν την άμεση παρέμβαση στην καθημερινότητα, στις ανάσες που πρέπει και μπορεί να πάρει ο Αθηναίος εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο άνεργος, ο νέος. Να συγκρουστούμε, λοιπόν, μαζί τους για τα συμφέροντα των πολλών και για να πάρουν το μήνυμα αυτοί που κυβερνάνε».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης και στις πιάτσες των ναρκωτικών: «Από την Ομόνοια και κάτω, οι πιάτσες λύνουν και δένουν δίπλα στα Αστυνομικά τμήματα, στην Ακομινάτου, στην πλατεία Λαού στα Σεπόλια, πίσω από το Εθνικό Θέατρο. Έλεγαν πριν από τέσσερα χρόνια μαζί με τον κ. Μπακογιάννη και οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θα φτιάξουμε χώρους εποπτευόμενης χρήσης (ΧΕΧ) για τους εξαρτημένους και θα φύγουν οι πιάτσες. Έφτιαξα τον ΧΕΧ στην Καποδιστρίου και καμία πιάτσα δεν έφυγε. Το ναρκωεμπόριο ζει και βασιλεύει γιατί έχει χρήμα και γιατί είναι μπλεγμένοι πολλοί με αυτό.

Δεν είναι κανονικότητα οι πιάτσες. Πρέπει να χτυπηθεί το εμπόριο, πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, στηρίζοντας τους εξαρτημένους και όχι διατηρώντας τους στην φθορά. Γιατί όλοι μαζί διαφήμιζαν το 2019 τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης (ΧΕΧ), εκεί δηλαδή που ο χρήστης κάνει με ασφάλεια, αφού έχει αγοράσει από τον έμπορο και από την πιάτσα τη δόση του. Αλήθεια, πόση ασφάλεια είναι να παίρνεις τη δόση του θανάτου;

Την ώρα που δεν υπάρχουν προγράμματα street work, προσωπικής επαφής με το χρήστη, για να μπορέσεις να τον τραβήξεις από τον αργό θάνατο των ναρκωτικών, την ώρα που δεν ανοίγουν μέτωπο με τις πιάτσες και τους εμπόρους.

Και μεγαλώνει η ανησυχία στις γειτονιές. Ανοίξαμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και παρεμβήκαμε, καταφέρνοντας αυτή η ανησυχία και ο φόβος του κόσμου να μη μετατραπεί σε ρατσισμό, να μη μετατραπεί σε κρυμμένο φασισμό και να τον αξιοποιήσουν οι "μαύροι" σε αυτή την πόλη. Καταφέραμε να αναδείξουμε ότι ο κόσμος έχει δικαίωμα να ζει ανθρώπινα, δεν μπορεί να ζει με την εξάρτηση δίπλα του, δεν μπορεί να ζει με τις πιάτσες. Και ταυτόχρονα αναδείξαμε την ευθύνη που έχει η κυβέρνηση και Δήμος να κάνουν προγράμματα, να προσεγγίσει αυτό τον κόσμο, να τον τραβήξουν από την τοξικοεξάρτηση.