Νίκος Σοφιανός: «Να συγκρουστούμε με αυτή την πολιτική, ‘‘να το πάρουμε αλλιώς’’ και στο Δήμο και στην Περιφέρεια»

2023-09-20

Τη Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας μαζί με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Μπουγιούκα, εργαζόμενο στη Διεύθυνση Πρασίνου και μέλος του ΔΣ του ανεξάρτητου σωματείου εργαζομένων Δήμου Αθήνας (ΕΣΕΔΑ).

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας συνομίλησαν με τους εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες, στη γραμματεία, στο τμήμα μελετών, στο φυτώριο, το σιδηρουργείο και το ξυλουργείο, τους οδηγούς στο Γραφείο Κίνησης και τους εργαζόμενους που είναι επιφορτισμένοι με την κοπή υψηλών δέντρων στο Γραφείο Εναεριτών. Συζήτησαν για αρκετή ώρα, επίσης, με τον Διευθυντή και τους Τμηματάρχες της Διεύθυνσης Πρασίνου και Αστικής Πανίδας.

Κοινή διαπίστωση από τη συζήτηση ήταν η υποστελέχωση της Διεύθυνσης Πρασίνου που ειδικά από το 2010 και μετά αποδυναμώθηκε δραματικά η υπηρεσία, καθώς δεν γίνονται προσλήψεις προσωπικού και οι εργαζόμενοι που έχουν μείνει είναι στην πλειοψηφία τους κοντά στη σύνταξη. Όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία της Διεύθυνσης Πρασίνου με αποτέλεσμα το 70% να καλύπτεται από την ανάθεση σε εργολάβο.

«Είναι βασική επιλογή και του απερχόμενου Δημάρχου να παραδίδει τμήματα του υπηρεσιών και λειτουργιών του Δήμου σε εργολάβους και ιδιώτες», ανέφερε ο Νίκος Σοφιανός και τόνισε ότι «αν δεν συγκρουστείς με αυτή την πολιτική δεν θα μπορέσεις να διοικήσεις το Δήμο με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων, των εργαζομένων αυτής της πόλης. Δεν μπορεί όταν συζητάνε οι υποψήφιοι για το πώς σκέφτονται να διοικήσουν το δήμο να μην μπαίνει το θέμα πώς θα λειτουργήσει ο Δήμος χωρίς στελεχωμένες υπηρεσίες. Γιατί η λογική των υπολοίπων είναι ο Δήμος να έχει έναν στενό πυρήνα με εργαζομένους αορίστου χρόνου και όλα τα υπόλοιπα να λειτουργούν με εργολάβους, με συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες και με συμβασιούχους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου με ολιγόμηνα προγράμματα.

Ο Δήμος έχει εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει με προσωπικό τις Διευθύνσεις του, αλλά είναι πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής να παραδώσει τις υπηρεσίες του Δήμου σε ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβους». Και έφερε ως παράδειγμα τον Εθνικό Κήπο που έχει ο Δήμος τη δυνατότητα να κάνει προσλήψεις, αλλά δεν το κάνει, και από το 2018 μετράμε ήδη 9 παρατάσεις στην εργολαβία που συνοδεύονται και με αναπροσαρμογή προς τα πάνω του προϋπολογισμού.

«Δεν υπήρξε κανένας προγραμματισμός για προσλήψεις όλα αυτά τα χρόνια. Η επιλογή είναι εργολάβοι παντού: Στα σχολεία, στα οδοστρώματα, στο πράσινο και αυτό κοστίζει και σε χρόνο με τις συνεχόμενες παρατάσεις και σε χρήμα γιατί κοστίζει παραπάνω στον δημότη σε σχέση με το να προχωρούσαν με αυτεπιστασία με προσωπικό του Δήμου.

Στο ερώτημα γιατί το κεφάλαιο αναλαμβάνει τέτοιες λειτουργίες του Δήμου; Η απάντηση είναι γιατί μπορεί να βγάλει κέρδος» και ανέφερε το παράδειγμα του ηλεκτροφωτισμού στην Πάτρα που η αλλαγή 15.000 φωτιστικών σωμάτων με LED κόστισε 4 εκ. ευρώ, όσο δηλαδή η προμήθειά τους, και ο Δήμος εκεί την έκανε με το προσωπικό του Δήμου που αναλαμβάνει και τη συντήρηση, ενώ στην Αθήνα για 45.000 περίπου φωτιστικά σώματα το κόστος είναι 53,5 εκ. ευρώ. «Με μια απλή σύγκριση αντιλαμβάνεται κανείς ποιο είναι το κέρδος της εταιρείας που ανέλαβε τον ηλεκτροφωτισμό στην Αθήνα και το οποίο πληρώνει ο δημότης», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σοφιανός.

«Εμείς δείχνουμε στον κόσμο με στοιχεία ότι έχει κόστος αυτή η πολιτική. Αν η πολιτική σου άποψη, η αντίληψή σου είναι ότι με τις εργολαβίες και με συμβάσεις με ιδιώτες θα δοθεί η λύση στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, σε λίγο θα φτάσουμε αντί για τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να μιλάμε στο δημοτικό συμβούλιο με τον διευθυντή της εταιρείας που έχει αναλάβει την εργολαβία!» και τόνισε ότι «πρέπει να συγκρουστούμε με αυτή τη λογική, ''να το πάρουμε αλλιώς'' και στο Δήμο και στην Περιφέρεια. Έχουμε τώρα την ευκαιρία μπροστά και στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου».