Νίκος Σοφιανός: «Να τιμωρηθεί αυτή η πολιτική που δημιουργεί τα προβλήματα. Να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες»

2019-05-19

Σε συγκέντρωση στο Ίμερος cafe bar μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το απόγευμα της Κυριακής.

Την συζήτηση άνοιξε η διαμερισματική σύμβουλος του 1ου Διαμερίσματος Λυδία Βέρα που έθεσε την ανάγκη να στηριχθεί και το κοινοτικό ψηφοδέλτιο μιας και τα διάφορα προβλήματα φιλτράρονται και προωθούνται στο δημοτικό συμβούλιο μέσα από τα διαμερισματικά συμβούλια.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση που περιστράφηκε γύρω από τα θέματα που αφορούν την περιοχή του 1ου διαμερίσματος γενικά και επικεντρώθηκε στα ζητήματα που αφορούν τα Εξάρχεια και κυρίως τα ναρκωτικά και το στημένο σκηνικό ΜΑΤ - κουκουλοφόρων.

Στην ομιλία του ο Νίκος Σοφιανός εστίασε στα θέματα υποστελέχωσης του δήμου σε όλες τις υπηρεσίες ως αποτέλεσμα της κυρίαρχης πολιτικής και των μνημονίων. «Η αντιπαράθεση που γίνεται από τις άλλες δυνάμεις για το ποιος αντιδήμαρχος του Γ. Καμίνη ή του Ν. Κακλαμάνη κατεβαίνει με ποιόν, δεν θίγει την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζεται, αντίθετα αξιοποιείται για την αποκρύψει», ανέφερε ο Νίκος Σοφιανός. Και συνεχίζοντας επεσήμανε ότι: «Το θέμα δεν είναι να περιγράφουμε τα προβλήματα, αλλά να αναδεικνύουμε την αιτία, να διεκδικούμε και να δίνουμε και λύσεις».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Οι υπόλοιποι υποψήφιοι θέλουν το δήμο φοροεισπράκτορα για τον κάτοικο και τον μικρο επαγγελματία, ενώ έχουν αγκαλιάσει το μοντέλο: "Αθήνα πόλη τουριστικός προορισμός", έχουν αγκαλιάσει το τουριστικό κεφάλαιο και δεν λένε κουβέντα για τα όσα οφείλει στο δήμο. Εμείς επιμένουμε να φορολογηθεί η πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης σαν επαγγελματική δραστηριότητα, γιατί τέτοια είναι, να εισπράξει ο δήμος τα χρήματα που του οφείλουν οι ξενοδόχοι, για να έχει έσοδα και όχι να τα παίρνει από τον μικροεπαγγελματία και από τον κάτοικο που τον έχει εξαντλήσει».

Για το θέμα των ναρκωτικών επισήμανε ότι «Το θέμα για μας δεν είναι δευτερεύον. Ειδικά για το ζήτημα των χώρων εποπτευόμενης χρήσης έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι είμαστε αντίθετοι. (...) Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι σχεδιάζουν τη λειτουργία μόνο ενός ΧΕΧ ναρκωτικών και αυτόν στο κέντρο, μάλλον στην Καποδιστρίου.

Όσο αφορά την καταστολή αυτή αφορά τους εμπόρους. Θέση μας είναι και η δημιουργία ειδικού σώματος δικαστών για τους απεξαρτημένους που διέπραξαν ποινικά αδικήματα κατά τη διάρκεια της εξάρτησής τους. Για τους χρήστες, πρέπει να υπάρχουν τόσα προγράμματα δρόμου όσοι και οι εξαρτημένοι. Το πρώτο όμως για να φράξουμε το δρόμο στην επέκταση του προβλήματος είναι η πρόληψη, την οποία ναρκοθετούν με την πολιτική μείωσης της βλάβης. Οι άλλοι πρέπει να απολογηθούν για τις αιτίες δημιουργίας του προβλήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση για το στημένο σκηνικό των επεισοδίων στα Εξάρχεια, είπε: «Κανείς αριστερός, δημοκράτης, κανένας άνθρωπος που θέλει να πάει κόντρα στην αστική εξουσία, δεν μπορεί να δίνει ιδεολογικό υπόβαθρο σε αυτό το στημένο σκηνικό που στήνεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στα Εξάρχεια που κύριο στόχο έχει να αυξηθεί η καταστολή και να εξυπηρετήσει διάφορους άλλους σκοπούς, ακόμα και τη συντηρητικοποίηση του κόσμου».

Ακόμα, απάντησε σε ερώτημα για το τι μπορεί να γίνει για να μπορεί ο κόσμος της γειτονιάς να κάνει διάφορες δραστηριότητες στην Πλατεία Εξαρχείων και να μην φοβάται: «Εμείς δεν έχουμε τη λογική της «ανακατάληψης» χώρων», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός. «Οι διάφοροι σύλλογοι πολιτιστικοί κ.α. και τα σωματεία πρέπει να βάλουν τη δική τους «ατζέντα». Για παράδειγμα, είχαν έρθει στο δημοτικό συμβούλιο οι σύλλογοι γονέων από τα σχολεία της Κωλέττη και του Λόφου του Στρέφη και έβαλαν τα αιτήματά τους. Τους στηρίξαμε. Θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τους υπόλοιπους γονείς και μαζί με τα παιδιά τους να κάνουν κινητοποίηση και στη γειτονιά για να απαιτήσουν την επίλυση των προβλημάτων τους. Η δουλειά μας είναι να τους στηρίξουμε στον αγώνα τους, να βοηθήσουμε στην ενίσχυση της διάθεσης του κόσμου για αλλαγή».

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Νίκος Σοφιανός τόνισε: «Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να τιμωρηθεί αυτή η πολιτική που δημιουργεί τα προβλήματα και να δυναμώσει το ΚΚΕ, γιατί πάει κόντρα στο ρεύμα, για να αποκτήσει ο λαός αυτοπεποίθηση. Να βάλουμε μπροστά τις ανάγκες μας και όχι τι αντέχει η οικονομία».