Νίκος Σοφιανός: "ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ έχουν ευθύνες για την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στον καλλιτεχνικό χώρο"

2021-02-22

Συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού στον ρ/σ "Apha 989" και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη διατήρησή του Δ. Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο παρά τις καταγγελίες που είχαν γίνει γνωστές, κατήγγειλε ο Νίκος Σοφιανός μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA», το μεσημέρι της Δευτέρας. Η παραίτηση της υπουργού δεν μπορεί να κρύψει αυτές τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά κι ένα συνολικότερο πλαίσιο που ισχύει με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και προβλέπει τη μείωση του χρόνου της παραγραφής κακοποίησης ανηλίκων αλλά και το να πέφτουν στα μαλακά οι δράστες αυτών των εγκλημάτων, πρόσθεσε.

Ο Ν. Σοφιανός τόνισε πως στο κέντρο της προσοχής μας πρέπει να είναι το πλέγμα προστασίας των κακοποιημένων ανθρώπων. Υπογράμμισε παράλληλα, ότι ειδικά στο χώρο του Πολιτισμού δεν υπάρχουν εργασιακές σχέσεις και εργασιακά κεκτημένα, οι μουσικοί και οι ηθοποιοί είναι αντιμέτωποι με μια ζούγκλα χωρίς ΣΣΕ, με μια αγορά εργασίας που καθορίζεται από το ωρομίσθιο.

Όσον αφορά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διεξαχθεί συζήτηση για το θέμα στη Βουλή, επισήμανε ότι στήνεται μία δικομματική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο έδαφος καταγγελιών που αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες τους για το πώς λειτουργεί ένας εργασιακός χώρος, με κυρίαρχη την εργοδοτική ασυδοσία, τις απλήρωτες πρόβες, την αδήλωτη εργασία και τα ωρομίσθια των 2 και 3 ευρώ.

Αυτές οι σοβαρές καταγγελίες που έγιναν και πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται, σημείωσε ο Ν. Σοφιανός, γίνονται αντικείμενο της δικομματικής αντιπαράθεσης στην προσπάθεια να κρύψουν τα δύο κόμματα και τη σύγκλιση που έχουν σε διάφορες πλευρές, όπως η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας που κάνει κολάσιμη πράξη την παραγωγή ενός καλλιτεχνικού έργου που αντιτίθεται στις κυρίαρχες αρχές του συστήματος που ζούμε.