Νίκος Σοφιανός: "Ο λαός δεν μπορεί να πληρώσει και αυτή την κρίση - Αγώνας τώρα για την ανακούφισή του"

2020-08-21

Συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού στο Α' πρόγραμμα της ΕΡΑ

Η πανδημία επανακάμπτει ως αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης, που ευθυγραμμίστηκε με το κεφάλαιο σε Τουρισμό, Μεταφορές, κ.ά., που ακόμα και τώρα δεν ανακοινώνει τα κρούσματα σε κάθε περιοχή, ενώ κουνάει το δάχτυλο στο λαό που το προηγούμενο διάστημα επέδειξε πειθαρχία και ευθύνη. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής 21 Αυγούστου, στο Α' Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, σχετικά με την πανδημία.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση που, παρότι στις αρχές Ιούνη, χάριν της στάσης του λαού, η πανδημία είχε μηδενικά ποσοστά, άνοιξε τα σύνορα, επέτρεψε την πληρότητα σε πλοία και αεροπλάνα, έκανε ελάχιστους ελέγχους στους τουρίστες, μόλις στο 12% και τώρα συνεχίζει τη γραμμή της ατομικής ευθύνης προς το λαό.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες, γιατί δεν αξιοποίησε το διάστημα που είχε στη διάθεσή της για να πάρει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στα νοσοκομεία, στα σχολεία. Στις 7 Σεπτέμβρη πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία με όρους υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και αυτό είναι ευθύνη του κράτους. Δεν μπορούν να υπάρχουν τμήματα με περισσότερους από 15 μαθητές, έπρεπε να έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών και να αξιοποιηθούν τα κτίρια που είχαν κλείσει την εποχή των μνημονίων για σχολικές αίθουσες.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, ο Ν. Σοφιανός επισήμανε ότι ο λαός και οι εργαζόμενοι να αγωνιστούν τώρα, ώστε να μην πληρώσουν και αυτή την κρίση που επισπεύθηκε από τον κορονοϊό.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να διαφημίζει ότι θα δώσει πακέτα δισεκατομμυρίων ευρώ και την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό να περιμένουν ακόμα το ειδικό επίδομα του Ιούνη και χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να εξαιρούνται από βοηθήματα.

Τέλος, ερωτηθείς για τα Ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι όλα δείχνουν πως προετοιμάζεται η οδυνηρή λύση της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, υπό την εποπτεία ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Στην κυριολεξία έχει καταρρεύσει το παραμύθι που συνεχίζει η κυβέρνηση ότι η χώρα στηρίζεται από αυτούς. Αυτό διαφαίνεται και από τη συμφωνία για τη μερική αναγνώριση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, που από τη μία φωτογραφίζει και από την άλλη νομιμοποιεί απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας, αμφισβητείται το δικαίωμα των νησιών για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, αλλά και το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο χώρο της οικονομικής εκμετάλλευσης και της υφαλοκρηπίδας.