Νίκος Σοφιανός: "Ο λαός να διεκδικήσει το δίκιο του έξω από ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς"

2022-04-14

Παρέμβαση του Ν. Σοφιανού σε ενημερωτική εκπομπή του τ/σ ERTnews & τη δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να θεωρεί ως δεδομένα δόγματα που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει, όπως η συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς γιατί τάχα μας προστατεύουν, τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του «ERTNews», την Πέμπτη 14 Απριλίου, αλλά να προτάξει τα δικά του συμφέροντα και να διεκδικήσει το δίκιο του, έξω από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε ότι το ΚΚΕ είχε έγκαιρα εκτιμήσει ότι η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με Ρωσία και Κίνα δεν θα λύνονταν πάντα με πολιτικούς τρόπους, ενώ προειδοποίησε για την επικίνδυνη πιθανότητα γενίκευσης.

Ξεκαθάρισε ότι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μία, και Ρωσία από την άλλη, παίζουν στην πλάτη του ουκρανικού και των άλλων λαών παιχνίδι για την κυριαρχία στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η στάση της χώρας μας σε αυτό τον πόλεμο δεν πρέπει να είναι η στοίχιση στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, δεν πρέπει να είναι με έναν από τους δύο ληστές, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ν. Σοφιανός θύμισε ότι η ιστορική πείρα του ελληνικού και κυπριακού λαού αποδεικνύει ότι το αφήγημα της προστασίας είναι παραμύθι και έβαλε στη συζήτηση τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας ότι «δεν είναι καλή εποχή να μιλάς άσχημα για την Τουρκία στο ΝΑΤΟ».

Σχετικά με την ευρωατλαντική προπαγάνδα περί προστασίας της ελευθερίας και της δημοκρατίας, θύμισε ότι ο Ζελένσκι έχει απαγορεύσει 11 κόμματα και το ΚΚ Ουκρανίας είναι απαγορευμένο από το 2014.

Σχετικά με τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο υπογράμμισε ότι η προσπάθεια να διαμορφωθεί ένας κόσμος που οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα κάνουν κουμάντο μόνοι τους έχει τελειώσει, κι αυτό αποδεικνύεται από τις κινήσεις της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ μαίνεται ένας τεράστιος πόλεμος οικονομικών συμφερόντων που με το αίμα των λαών χαράζει νέα σύνορα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, επισήμανε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του β' γύρου, οι εργαζόμενοι της χώρας θα βγουν χαμένοι, καθώς στη Γαλλία φαίνεται η απουσία ενός ΚΚ και εργατικού κινήματος που δεν θα γίνονται υποχείρια πολιτικών διαχείρισης.