Νίκος Σοφιανός: "Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν σε σταθερή πορεία με τους αγώνες και τις αγωνίες του λαού για καλύτερες μέρες"

2021-09-02

Παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού στον τ/σ «MEGA»

Μιλώντας στο «Mega» για τον θάνατο του Μ. Θεοδωράκη, ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, επισήμανε ότι η απώλειά του δημιουργεί στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού μια βαθιά συγκίνηση. Έφυγε ένας αγωνιστής, ένας δημιουργός, ένας πρωτεργάτης της μαχόμενης τέχνης στη μουσική. Βρισκόταν σε σταθερή πορεία με τους αγώνες, τις αναζητήσεις, τις αγωνίες του λαού και κατάφερε, παίρνοντας τους ποιητές, να τους φέρει στο στόμα του λαού σε όλες τις σημαντικές στιγμές του.

Ο Μίκης Θοεδωράκης στα 17 του έγινε μέλος του ΚΚΕ και συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του λαού, πολέμησε τον Δεκέμβρη του '44, οδηγήθηκε σε εξορίες, βασανιστήρια, διώξεις, αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ, τη νεολαία Λαμπράκη, συμμετείχε στους αγώνες κατά της χούντας και στους αγώνες της μεταπολίτευσης.

Ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε στην επιστολή του Μ. Θεοδωράκη προς τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με την οποία ήθελε να γράψει τον δικό του επίλογο, αναφέροντας πως "θέλω ν' αφήσω τον κόσμο αυτόν σαν κομμουνιστής".

Αυτός ο επίλογος, επισήμανε, εκφράζει μία πορεία, που ο ίδιος ο Μίκης έγραψε, το ίδιο του το έργο κατόρθωσε να μιλήσει πλατιά στον λαό μας, σε έναν αγώνα για καλύτερες μέρες.