Νίκος Σοφιανός: "«Όχι» στην κατασκευή νέου στρατοπέδου εγκλεισμού προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο"

2021-02-17

Συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού στον ρ/σ «MAXIMUM 93,6» της Αλεξανδρούπολης

Την αντίθεση του ΚΚΕ ενάντια στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την κατασκευή κλειστού κέντρου πολύμηνης κράτησης προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «MAXIMUM 93,6» της Αλεξανδρούπολης την Τετάρτη 17 Φλεβάρη.

Ο Νίκος Σοφιανός ανέφερε πως ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράφοντας τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Πρόσθεσε πως η κατασκευή του στρατοπέδου εγκλεισμού στον βόρειο Έβρο είναι υλοποίηση της συμφωνίας αυτής, σε μια περίοδο που συζητείται το νέο σχέδιο της ΕΕ για το Μεταναστευτικό, το οποίο προβλέπει κέντρα κράτησης στα σύνορα, με αντίστοιχο σχεδιασμό να υπάρχει και στα 5 νησιά που έχουν χαρακτηριστεί hot spots.

Επίσης σημείωσε πως η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα αυτή τη συμφωνία η οποία προβλέπει τον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών,(...) καθώς υποχρεώνει αυτούς τους ανθρώπους να καταθέτουν αίτηση ασύλου όχι στη χώρα που θέλουν να πάνε, αλλά στη χώρα στην οποία μπήκαν, δηλαδή την Ελλάδα και δεύτερον προβλέπει και τον αποκλεισμό στο πρώτο σημείο εισόδου. Αυτόν τον ρόλο παίζει ο Έβρος σαν πρώτο σημείο εισόδου, συνέχισε, όπως και τα υπόλοιπα 5 νησιά.

Υπογράμμισε ακόμα πως το ΚΚΕ τόνισε προς τον δήμαρχο Ορεστιάδας και την Επιτροπή Αγώνα που έχει δημιουργηθεί πως ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής πρέπει να είναι ανυποχώρητος και πως ο λαός έχει τη δυνατότητα παλεύοντας μέσα από τους φορείς του να αποτρέψει τη δημιουργία αυτών των κέντρων και στην Ορεστιάδα και στα νησιά, έχοντας παράλληλα ευθύνη να απομονώσει ρατσιστικές και ακροδεξιές, φασιστικές φωνές οι οποίες μετατρέπουν τα θύματα σε θύτες κρύβοντας τους πραγματικούς ενόχους.

«Τον αγώνα αυτό θα τον στηρίξουμε», είπε, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ θα πολλαπλασιάσει τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες του για αυτόν τον σκοπό και μέσα από τη Βουλή αλλά και με την παρουσία του.

Στη συνέντευξη αναφέρθηκε επίσης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ΚΥΤ Φυλακίου όπως και στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει ο νόμος-έκτρωμα της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση στα περιφερειακά ιδρύματα της χώρας, σαν αυτά που λειτουργούν στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα.