Νίκος Σοφιανός: "Οι αγώνες φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών μπορούν ν' αποτρέψουν την αντιδραστική τομή της κυβέρνησης"

2024-01-17

Τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου για τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων σε βάρος των δημόσιων Πανεπιστημίων αλλά και των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, επισήμανε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης 17 Γενάρη στο κανάλι «ΔΙΟΝ TV».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει για αυτή την αντιδραστική τομή, έχει ήδη καταστήσει το δημόσιο Πανεπιστήμιο έρμαιο στη λογική της αγοράς και θέλει να το υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο, πρόσθεσε.

Προειδοποίησε για τους κινδύνους συρρίκνωσης των περιφερειακών Πανεπιστημίων με κλείσιμο ή συγχωνεύσεις τμημάτων τους, λόγω των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Υπογράμμισε το παράδειγμα της Υγείας, όπου η λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών δεν έφερε την αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, αντίθετα οδήγησε σε απαξίωση, εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση των υπηρεσιών τους.

Η πορεία ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των Πανεπιστημίων ξεκίνησε εδώ και 20 χρόνια με δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, στα ξενόγλωσσα τμήματα, που όχι μόνο δεν αναβαθμίζουν τα πτυχία και δεν δίνουν δικαιώματα στους φοιτητές, αλλά γενικεύουν την κατηγοριοποίηση των πτυχίων και των αυριανών εργαζομένων.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μιλούν «αλά καρτ» για τα δημόσια Πανεπιστήμια και με την ευρωενωσιακή στάση τους στηρίζουν το αντιδραστικό έργο της κυβέρνησης της ΝΔ, που αντιμετωπίζει την Ανώτατη Εκπαίδευση ως «μπίζνα» και «επιχείρηση».

Το κίνημα σε Πανεπιστήμια, σχολεία, γονείς και εκπαιδευτικούς θα μεγαλώσει με ενίσχυση των αγώνων τους και σε αυτούς τους αγώνες το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί για δημόσια, δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στα αυριανά συλλαλητήρια στην Αθήνα και άλλες πόλεις.