Νίκος Σοφιανός: "Οι κομμουνιστές ό,τι λένε, αυτό εννοούν"

2019-04-19

Συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού στο Sputniknews.gr και τη δημοσιογράφο Εριφύλλη Πετράκου

Τη συνέντευξη μπορείτε να διαβάσετε και εδώ

Σε αντίθεση με τους άλλους υποψηφίους, έχετε ξεκαθαρίσει ότι η υποψηφιότητά σας δεν είναι ούτε ανεξάρτητη, ούτε υπερκομματική. Τι σηματοδοτεί όμως να είναι κάποιος υποψήφιος του ΚΚΕ, εν προκειμένω στο δήμο της Αθήνας;

«Όλοι οι υποψήφιοι στην Αθήνα είναι υποψήφιοι κομμάτων και υπηρέτησαν την πολιτική των κομμάτων τους είτε ως υπουργοί είτε ως βουλευτές είτε ως περιφερειάρχες ή πολιτικά στελέχη. Η υποψηφιότητα με το ΚΚΕ σηματοδοτεί τη θέληση των κομμουνιστών να παλέψουν μέσα από τα δημοτικά συμβούλια, να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τα, πολλές φορές, αυτονόητα αιτήματα των εργαζομένων, των επαγγελματιών, του λαού συνολικότερα αυτής της πόλης, απέναντι σε μια φορομπηχτική πολιτική που δεν ιεραρχεί την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, δεν ιεραρχεί τις ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού μας. Αυτό άλλωστε εκφράζεται και από την σταθερή παρουσία μας όλα αυτά τα χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, σε αντίθεση με μια παγιωμένη τακτική των άλλων κομμάτων να αξιοποιείται η υποψηφιότητα στο δήμο της Αθήνας ως «σκαλοπάτι» για την πολιτική τους καριέρα».

Πώς μπορούν οι δήμαρχοι να συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών; Ποια θα είναι η δική σας προτεραιότητα αν εκλεγείτε;

«Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών απαιτεί η δημοτική αρχή να παλέψει από θέσεις αντιπολίτευσης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και της αυριανής κυβέρνησης, στην πολιτική που καθορίζεται και από τις δεσμεύσεις και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ενάντια στη λογική της ανταποδοτικότητας και των ματωμένων πλεονασμάτων, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Έτσι διαμορφώσαμε την παρέμβασή μας τα προηγούμενα χρόνια και στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.

Δίνουμε προτεραιότητα στην ανάγκη ελάφρυνσης από τη βαριά δημοτική φορολογία, με μείωση κατά 30% των δημοτικών τελών για να στηριχθεί το λεηλατημένο εισόδημα των κατοίκων αυτής της πόλης και στην αλλαγή των ιεραρχήσεων στη λειτουργία του δήμου. Στηρίζοντας το προσωπικό του, τους χιλιάδες εργαζόμενους του δήμου που εργάζονται με διάφορες μορφές απασχόλησης, απαιτώντας ταυτόχρονα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα τεράστια κενά, κατευθύνοντας τους εργαζόμενους από τα προγράμματα που παίρνουν οι δήμοι μέσω του ΟΑΕΔ σε μάχιμες υπηρεσίες, όπως είναι η διεύθυνση καθαριότητας, η διεύθυνση πρασίνου, τα τεχνικά έργα για να μπορούν να καλύπτονται τα σοβαρά κενά που υπάρχουν και κάνουν αφόρητη την καθημερινότητα των κατοίκων της Αθήνας. Οι προτεραιότητες αυτές διαμορφώνονται με βάση την ανάγκη να κατευθυνθούν σήμερα πόροι στη συντήρηση των σχολείων, στην πιστοποίηση των παιδικών σταθμών και στη διεύρυνση του δικτύου τους, στην κατάργηση της ανταποδοτικότητας στις αθλητικές και πολιτιστικές δομές της πόλης, στη στήριξη ιδιαίτερα των χιλιάδων δημοτών που είναι καταγεγραμμένοι στον ΚΥΑΔΑ και στον Κόμβο Αλληλεγγύης, που πρέπει να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη και να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου».

Η δική σας προεκλογική εκστρατεία έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες των δήμων. Γιατί δίνετε τόσο βάρος σε αυτό και τι απαντάτε στα επιχειρήματα ότι σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα οι υπηρεσίες μάλλον αναβαθμίζονται παρά υποβαθμίζονται;

«Όταν μιλάμε για την πόλη μιλάμε πρώτα απ' όλα για τους ανθρώπους της. Όταν υπάρχουν ολόκληρες ζώνες ανέχειας και φτώχειας, το να φέρεις στο επίκεντρο τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου είναι μονόδρομος. Και οι υποψήφιοι του ΚΚΕ μπορούν να υπηρετήσουν αυτή την πολιτική, γιατί είμαστε αντίθετοι στο μοντέλο «δήμος - επιχείρηση» που πρέπει να λειτουργεί με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η στήριξη του εργαζόμενου, του άνεργου, του μικρού επαγγελματία της πόλης, Έλληνα, μετανάστη, πρόσφυγα, και όχι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.

Σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου υπάρχει υποβάθμιση και συρρίκνωση και είναι πολιτική επιλογή. Τεράστια κενά καλύπτονται από συμπράξεις με ιδιώτες, από εργολαβίες, από ΜΚΟ και διάφορα «ευαγή» ιδρύματα. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα με τις εργολαβίες στη συντήρηση των σχολείων και των παιδικών σταθμών, που κοστίζουν πανάκριβα και καθυστερούν να παραδοθούν, με αλλεπάλληλες παρατάσεις. Στον τομέα της καθαριότητας που την ανακύκλωση και τη λειτουργία των μπλε κάδων την έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία και όλοι συμφωνούν ότι είναι προβληματική. Στη διεύθυνση πρασίνου, μια σειρά έργων γίνονται με εργολαβίες με διπλάσια τιμή και με αμφίβολο αποτέλεσμα. Στους κοινωνικούς τομείς λειτουργίας του δήμου, στη διαχείριση του προσφυγικού, σε προγράμματα για τους μετανάστες, για τους άστεγους, τους άπορους, τους τοξικοεξαρτημένους, όπου ο ιδιώτης εμφανίζεται ως ΜΚΟ και εισπράττει εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα. Οι ιδιωτικές εταιρείες και οι συμπράξεις με τους ιδιώτες βρίσκονται σε όλους τους τομείς και τις υπηρεσίες του δήμου και λειτουργούν με κακοπληρωμένους εργαζόμενους χωρίς εργασιακά δικαιώματα ή ακόμα και άμισθους (εθελοντές τους λένε), κυρίως νέα παιδιά που προσπαθούν να προσθέσουν προσόντα στο βιογραφικό τους για την επόμενή τους δουλειά. Λειτουργούν χρησιμοποιώντας τις υποδομές και πολλές φορές και το προσωπικό του δήμου για να βγάζουν κέρδος.

Η ιδιωτικοποίηση λοιπόν δεν είναι συνώνυμο της αναβάθμισης και έχει κόστος που το πληρώνουν από την τσέπη τους οι δημότες».

Πώς μπορεί ο δήμος να ασκήσει πολιτικές και να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες και ταυτόχρονα να μειωθούν τα δημοτικά τέλη όπως προτείνετε εσείς;

«Μιλώντας για την ανάγκη δραστικής μείωσης της δημοτικής φορολογίας, στεκόμαστε αναλυτικά και συγκεκριμένα στις δυνατότητες που υπάρχουν για άμεση και δραστική μείωση των συντελεστών των δημοτικών τελών στην κατοικία και την επαγγελματική στέγη. Αυτή η ταξική πολιτική δεν είναι τυχαία. Δεν αφορά μόνο το σημερινό δήμαρχο και τη σημερινή διοίκηση. Είναι η πολιτική που επιβάλλει οι δήμοι να καλύπτουν τις ανάγκες τους μέσα από την αύξηση της δημοτικής φορολογίας, μέσα από την γενικευμένη ανταποδοτικότητα στην παροχή των υπηρεσιών τους.

Αναδεικνύουμε επίσης την ανάγκη να καταργηθεί το αίσχος της ελεγχόμενης στάθμευσης, δηλαδή το μοίρασμα και την ενοικίαση του δημόσιου δρόμου, σε πάνω από 4000 σημεία με στόχο να εισπράττει ο δήμος πάνω από 20 εκ. ευρώ το χρόνο, και την ανάγκη να διεκδικηθεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη χρηματοδότηση στους δήμους από το κράτος, που έχει μειωθεί πάνω από 60%.

Αυτά τα χρόνια ο δήμος Αθήνας πληρώνει 45 εκ. ευρώ λιγότερα για μισθούς, αφού έχουν σφαγιαστεί οι μισθοί των δημοτικών υπαλλήλων και έχει συρρικνωθεί δραματικά το προσωπικό του δήμου. Όμως τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε στην Αθήνα παραμένουν ίδια από το 2011 και παρά τη δραματική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Την ίδια ώρα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα των ξενοδόχων, των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων, των διαφημιστικών εταιρειών και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Αθήνα χρωστούν εκατομμύρια ευρώ στο δήμο. Ο δήμος δεν τους ενοχλεί, δεν προσανατολίζει τις οικονομικές υπηρεσίες του στην πίεση για την είσπραξη αυτών των ποσών. Αντίθετα ρίχνεται στο κυνήγι των μικροεπαγγελματιών της πόλης απαιτώντας προπληρωμή των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα, ρίχνεται στο κυνήγι της ελεγχόμενης στάθμευσης, αυτού του αίσχους που πρέπει να πληρώνεις για τη χρήση του δημόσιου δρόμου, έχουν παντού ανταποδοτικά τέλη για τη χρήση των υποδομών και των υπηρεσιών του δήμου, όπως προανέφερα. Και ταυτόχρονα δαπανά εκατομμύρια σε προγράμματα βιτρίνας για την προώθηση της Αθήνας ως τουριστικό προϊόν, σε προγράμματα για να επιταχύνουν την είσπραξη των προστίμων, σε προγράμματα και δράσεις «καινοτομίας» που δεν αφήνουν καμία υποδομή στην πόλη και τους κατοίκους της.

Είναι σήμερα ρεαλιστικό ο δήμος να μειώσει τη δημοτική φορολογία και αναπροσαρμόζοντας τις προτεραιότητές του όπως προτείνουμε, όπως κάνουμε εκεί που οι κομμουνιστές είναι στη διοίκηση των δήμων, να προσφέρει στους κατοίκους αυτής της πόλης τις ανάσες που τόσο χρειάζονται».

Τα τελευταία χρόνια, η επέκταση των μισθώσεων σπιτιών τύπου Airbnb έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στους ενοικιαστές κατοίκους της Αθήνας. Υπάρχει λύση;

«Πράγματι η ραγδαία εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων εκτόξευσε τις τιμές των ενοικίων και μείωσε πολύ τη διαθεσιμότητά τους, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε όσους αναζητούν σπίτι για ενοικίαση. Ωστόσο από αυτή την κατάσταση υπάρχουν και ωφελημένοι αφού εμφανίστηκαν μεγάλες επενδυτικές και προσοδοφόρες ευκαιρίες στο χώρο των ακινήτων για το κεφάλαιο.

Στην Αθήνα το 55% των βραχυχρόνιων μισθώσεων ελέγχεται από επιχειρηματίες που αγοράζουν άμεσα ακόμα και ολόκληρες πολυκατοικίες για Airbnb. Τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί μιλούν για τζίρο 2 δις ευρώ και για εκτίναξη των μεταβιβάσεων ακινήτων στην Αθήνα.

Η θέση μας είναι να φορολογηθούν από το δήμο με τον συντελεστή επαγγελματικής στέγης (από 1,55 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα η κατοικία, σε 6,2 ευρώ/τ.μ. που είναι η επαγγελματική στέγη). Επίσης, να αποδίδουν το τέλος παρεπιδημούντων που πρέπει να πληρώνουν και τα ξενοδοχεία. Αυτά τα μέτρα, εκτός από την απόδοση εσόδων στο δήμο, θα αποθαρρύνουν και τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν το ακίνητό τους σε βραχυχρόνια μίσθωση, προτιμώντας τελικά τη μακροχρόνια, ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες των ενοικιαστών».

Παρατηρείται μια σύγκλιση στις θέσεις των συνυποψήφιών σας, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στους κ. Μπακογιάννη, Γερουλάνο και Ηλιόπουλο, στο ζήτημα των ναρκωτικών. Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ξανά στην Αθήνα χώρος ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών;

«Η σύμπλευση που εντοπίζετε στις θέσεις των υποψηφίων των άλλων κομμάτων γύρω από το θέμα της λειτουργίας χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών πηγάζει από την σύμπλευση και των αντίστοιχων κομμάτων που ψήφισαν στη βουλή το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ακόμα βήμα στην πολιτική διαχείρισης των ναρκωτικών και όχι για αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) είναι μία επικίνδυνη κλιμάκωση γιατί υπονομεύουν τη πρόληψη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, νομιμοποιούν τις πιάτσες, τους εμπόρους, τους διακινητές γύρω από αυτούς τους χώρους, και το κυριότερο αποτρέπουν τους ίδιους τους χρήστες από τη δύσκολη προσπάθεια για απεξάρτηση μέσω των στεγνών προγραμμάτων. Γι αυτούς τους λόγους είμαστε αντίθετοι. Χρειάζεται κατά τη γνώμη μας, μια συνολικότερη πολιτική του δήμου απέναντι στο πρόβλημα των ναρκωτικών, με ενίσχυση της πρόληψης, μέσω των επτά Κέντρων Πρόληψης του Δήμου που σήμερα είναι υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτημένα, με τη δημιουργία τόσων προγραμμάτων street work όσες και οι ανάγκες των χρηστών σε αυτή την πόλη, αλλά και με συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και το 18 Άνω που έχει μια μεγάλη επιστημονική εμπειρία και δράση. Η αντίδραση δεκάδων συλλόγων κατοίκων, συλλόγων και ενώσεων γονέων απέναντι στη θεσμοθέτηση και πιθανή χωροθέτηση ΧΕΧ ναρκωτικών στην Αθήνα, δείχνει τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει αυτό το κίνημα, που δεν θα επιτρέψει τη λειτουργία χώρων χρήσης ναρκωτικών που θα νομιμοποιούν την πιάτσα, το εμπόριο και τη χρήση μέσα στις γειτονιές της πόλης».

Μια και μιλάμε για συγκλίσεις, θεωρείτε ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής είναι κάτι θετικό ή θα δημιουργήσει προβλήματα;

«Η ψήφιση της απλής αναλογικής δίνει τη δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ που απουσίαζε από τη διοίκηση της μεγάλης πλειοψηφίας των δήμων να συγκλίνει με κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς, με Νεοδημοκράτες, ΠΑΣΟΚους και άλλους δήθεν ανεξάρτητους και να μπει έτσι στη διοίκηση των δήμων. Εμείς ψηφίσαμε την απλή αναλογική γιατί θεωρούμε ότι αυτή εξασφαλίζει στις σημερινές συνθήκες την ισοτιμία της ψήφου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι στο θέμα της διοίκησης των δήμων υπάρχει μια ευρύτατη συμφωνία των άλλων κομμάτων στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Αυτή η σύγκλιση αποτυπώθηκε και στην ψηφοφορία για τον «Κλεισθένη», αφού τον ψήφισαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, άρα υπάρχει βάση και κοινή αντίληψη για τη λειτουργία των δήμων. Αυτό εκφράστηκε και στα δημοτικά συμβούλια τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι ο συνδυασμός της σημερινής δημοτικής αρχής έχει μοιραστεί στα τρία και συμπληρώνει με υποψήφιους τους συνδυασμούς των άλλων παρατάξεων».

Θα πάτε στη συναυλία των Rotting Christ στην Πάτρα στις 19 Μαΐου; Ρωτάω γιατί μου έκανε εντύπωση η σκληρή κριτική σας στον κ. Ηλιόπουλο για την ανάρτησή του μετά την αρχική ακύρωση της συναυλίας.

«Μια βδομάδα πριν τις εκλογές, όπως καταλαβαίνετε, θα είμαι στην Αθήνα. Η συναυλία όμως των Rotting Christ στην Πάτρα, θα γίνει σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο δήμος. Άρα η δήλωση, ότι ο δήμος της Πάτρας συμπλέει με πρακτικές των νεοφασιστών στη Θεσσαλονίκη - γιατί αυτό ήταν το περιεχόμενο της δήλωσης, συνδύαζε την επίθεση νεοφασιστών στη Θεσσαλονίκη με την δήθεν άρνηση του δήμου της Πάτρας να παραχωρήσει δημοτικό χώρο στο συγκεκριμένο συγκρότημα - ήταν μια δήλωση με την οποία υιοθετήθηκαν αβασάνιστα ή εκ του πονηρού από τον κ. Ηλιόπουλο, τα προβοκατόρικα δημοσιεύματα. Νομίζουμε ότι η διοργάνωση τελικά της συναυλίας στο δημοτικό χώρο, μετά το ξεπέρασμα του τεχνικού προβλήματος, έδειξε ότι οι κομμουνιστές ό,τι λένε, αυτό εννοούν».