Νίκος Σοφιανός: "Οι κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει ένα άθλιο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει στον διοικητή της ΕΥΠ να λέει «ουδείς εξαιρείται»"

2022-08-25

Παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού στον τ/σ "MEGA" & τους δημοσιογράφους Ι. Χασαπόπουλο και Α. Βούλγαρη

Το ΚΚΕ ζητάει η Eξεταστική Eπιτροπή της Βουλής να εξετάσει όλες τις καταγγελίες για συγκεκριμένες περιπτώσεις παρακολουθήσεων, οι οποίες αφορούν τις παρακολουθήσεις- υποκλοπές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, δημοσιογράφων και του τηλεφωνικού κέντρου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αυτό επισήμανε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & δημοτικός σύμβουλος Αθήνας μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 25 Αυγούστου στον τ/σ «Mega», όπου έδωσε έμφαση στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τέτοια φαινόμενα.

Καταγγέλλοντας τις ευθύνες των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως σκόπιμα στη συζήτηση δεν αναφέρουν το άθλιο πλέγμα των κοινοτικών οδηγιών, των νόμων και των διακρατικών συμφωνιών που δίνουν τη δυνατότητα σε έναν υπάλληλο, τον διοικητή της ΕΥΠ να λέει ότι «ουδείς εξαιρείται».

Αυτό το θεσμικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί με ευθύνη τους, το έχουν ψηφίσει κι έχει σαν αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, με τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις, να παρακολουθούνται 100 χιλιάδες Ελληνες, με την εντολή ενός ή δύο υπαλλήλων της ΕΥΠ. Είναι κανόνες που έχουν ψηφίσει και μάλιστα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ συναίνεσαν μέχρι και στην τροπολογία που προέβλεπε να μην ενημερώνεται το θύμα από τις αρχές ότι παρακολουθείται.

Είναι μέρος μιας συνολικότερης κατασταλτικής πολιτικής που θεωρεί τον ριζοσπαστισμό και τους αγώνες για λαϊκά δικαιώματα, ως «τρομοκρατία» κατέληξε ο Ν. Σοφιανός.