Νίκος Σοφιανός: "Οι ΜΚΟ λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα"

2019-04-19

Συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» & τη δημοσιογράφο Αλίκη Χατζή

Έχουν τα Εξάρχεια την πολιτιστική ζωή της Μονμάρτης, ή έχουν δίκιο οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής που θεωρούν ότι οι κυβερνώντες τους κοροϊδεύουν;

«Τα προβλήματα της περιοχής τα έχουμε αναδείξει πολλές φορές και στο δημοτικό συμβούλιο. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μαζί με τους υποψηφίους τους σε Περιφέρεια Αττικής και Δήμο Αθήνας, επιδίδονται σε νέο ψευτοκαβγά για το αν τα Εξάρχεια είναι "άβατο" ή η "Μονμάρτη της πρωτεύουσας", καθώς και για το αν τα υπαρκτά προβλήματα εγκληματικότητας στην περιοχή θα λυθούν με περισσότερη ή λιγότερη καταστολή. Τα ναρκωτικά και οι προσπάθειες νομιμοποίησής τους, η εγκληματικότητα και τα κυκλώματα, οι καταλήψεις των δήθεν αλληλλέγγυων και οι ΜΚΟ που λυμαίνονται δημόσιο χρήμα, ο κλεφτοπόλεμος ΜΑΤ - κουκουλοφόρων, η εκκωφαντική απουσία του δήμου από την περιοχή είναι πραγματικότητα. Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν για κρύψουν τη ρίζα του προβλήματος και να ψαρέψουν ψήφους ο μεν ΣΥΡΙΖΑ με τη δήθεν "πρόοδο" και η ΝΔ με την "ασφάλεια και την ευθύνη"».

Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των Εξαρχείων; Συμφωνείτε με τη πρόταση για μετατροπή του Πολυτεχνείου σε Μουσείο;

«Χρειάζεται οι κάτοικοι, η νεολαία, οι φορείς της περιοχής να οργανωθούν και να διεκδικήσουν: Ενίσχυση της πρόληψης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών, φροντίδα του δήμου στα θέματα καθαριότητας, συντήρησης των δημόσιων χώρων και αποκατάσταση των λειτουργιών του, δημιουργία δημόσιων και δωρεάν υποδομών αθλητισμού - πολιτισμού για τους κατοίκους του πρώτου διαμερίσματος.

Όσο για την πρόταση που αφορά το κτίριο του Πολυτεχνείου, αυτό είναι ήδη σημείο πολιτισμού και εκπαίδευσης στην πόλη και με μεγάλο ιστορικό φορτίο. Τέτοιες προτάσεις μόνο ως επικοινωνιακού χαρακτήρα μπορούν να χαρακτηριστούν. Δεν είναι ο χαρακτήρας του κτιρίου αυτός που ευθύνεται για το στημένο παιχνίδι ανάμεσα σε ΜΑΤ και κουκουλοφόρους και αυτό δεν θα αντιμετωπιστεί με αλλαγή χρήσης του ΕΜΠ».

Γιατί να επιλέξει κάποιος το ψηφοδέλτιο σας, τι μπορείτε να κάνετε, για παράδειγμα για την παραβατικότητα; Το θέμα της ασφάλειας απασχολεί ιδιαίτερα τους Αθηναίους, και όχι μόνο των περιοχών του Κέντρου

«Να επιλέξει "Λαϊκή Συσπείρωση" σε δήμους και περιφέρειες, ΚΚΕ στις ευρωεκλογές για να μπορούμε μέσα και από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, από την ευρωβουλή να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα αιτήματα των εργαζομένων, των επαγγελματιών, του λαού αυτής της πόλης, απέναντι στη φορομπηχτική πολιτική που δεν ιεραρχεί την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, δεν ιεραρχεί τις ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού μας.

Για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας χρειάζεται η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα, τα κυκλώματα, τη μαφία και τους ναρκέμπορους και η δουλειά του δήμου είναι να φροντίσει να λειτουργούν ολοκληρωμένα οι δικές του υπηρεσίες στην περιοχή. Είναι επιλογή η ενίσχυση του κατασταλτικού ρόλου της αστυνομίας έναντι άλλων υπηρεσιών της, που μπορούν να ανακουφίσουν μια περιοχή από την αυξημένη εγκληματικότητα και αυτά τα ζητήματα τα θέσαμε και στους αστυνομικούς του ΑΤ Εξαρχείωνσε πρόσφατη περιοδεία μας».

Για το θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, γιατί διαφωνείτε με την λειτουργία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης;

«Γιατί πρόκειται στην πραγματικότητα για χώρους εποπτείας του θανάτου του χρήστη. Δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Φορείς όπως το ΚΕΘΕΑ και το 18 Άνω, με μεγάλη επιστημονική εμπειρία και δράση καθώς και η διεθνής εμπειρία το επιβεβαιώνουν. Αντίθετα υπονομεύουν τη πρόληψη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, νομιμοποιούν τις πιάτσες, τους εμπόρους, τους διακινητές γύρω από αυτούς τους χώρους, και το κυριότερο αποτρέπουν τους ίδιους τους χρήστες από τη δύσκολη προσπάθεια για απεξάρτηση μέσω των στεγνών προγραμμάτων. Και δεν είμαστε μόνο εμείς αντίθετοι αλλά και φορείς κατοίκων, σύλλογοι και ενώσεις γονέων που έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία και την αντίθεσή τους».

Έχετε δηλώσει ότι γίνεται ένα μεγάλο πάρτι των ΜΚΟ στις κοινωνικές δομές. Τι έχετε υπόψη σας;

«Τις αμέτρητες ΜΚΟ στους κοινωνικούς τομείς λειτουργίας του δήμου, στα δημοτικά ιατρεία, στη διαχείριση του προσφυγικού, σε προγράμματα για τους μετανάστες, για τους άστεγους, τους άπορους, τους τοξικοεξαρτημένους, εισπράττουν εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα. Λυμαίνονται δηλαδή δημόσιο χρήμα χρησιμοποιώντας τις υποδομές του δήμου, όπως στην δημοτική αγορά Κυψέλης, στον 1ο όροφο του κτιρίου ιδιοκτησίας του δήμου έναντι του Σταθμού Λαρίσης και στο Σεράφειο. Λειτουργούν με κακοπληρωμένους εργαζόμενους χωρίς εργασιακά δικαιώματα ή και άμισθους εργαζόμενους με τον μανδύα του εθελοντισμού».

Το ΚΚΕ δεν συνεργάζεται με τις άλλες κομματικές δυνάμεις. Τώρα που η απλή αναλογική θα απαιτήσει ευρύτερες συνεργασίες τι σκοπεύετε να κάνετε;

«Αν τα αστικά κόμματα είχαν ανησυχία ότι στους δήμους θα υπήρχε αδυναμία λήψης αντιλαϊκών αποφάσεων δεν θα είχαν ψηφίσει όλοι μαζί τον "Κλεισθένη". Στα βασικά έχουν συμφωνία που εκφραζόταν και πριν την ψήφιση της απλής αναλογικής. Όσο για το ΚΚΕ και τους δημοτικούς του συμβούλους, όπως και στο κοινοβούλιο, σε επιμέρους ζητήματα που μπορούν να δώσουν ανάσες στους εργαζόμενους, στους κατοίκους αυτής της πόλης η στάση μας αυτή εκφράζεται και με την ψήφο μας».