Νίκος Σοφιανός: "Όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο εργάτης, Έλληνας και μετανάστης"

2019-06-22

«Με το ΚΚΕ ισχυρό στον αγώνα για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Ενάντια στην εκμετάλλευση, στον πόλεμο, στον φασισμό». Αυτό ήταν το σύνθημα στην καθιερωμένη συγκέντρωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ στο πάρκο του Φιξ στα Πατήσια για Έλληνες και μετανάστες εργάτες, με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Α' Αθήνας του Κόμματος, και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο εργάτης, Έλληνας και μετανάστης. Το μήνυμα αυτό έστειλε η μαζική και μαχητική συγκέντρωση της ΚΟ Αττικής του Κόμματος, καλώντας τους εργαζόμενους από όπου κι αν κατάγονται, είτε ψηφίζουν είτε όχι, να παλέψουν για να δυναμώσει το Κόμμα στις εκλογές της 7ης Ιούλη. Εκεί στην καρδιά της Αθήνας όπου ζουν και εργάζονται στις ίδιες γειτονιές και στις ίδιες δουλειές Έλληνες και μετανάστες, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι. Έντονη ήταν η παρουσία μεταναστών εργαζομένων από κλάδους που εργάζονται κατά χιλιάδες βιώνοντας την ένταση της εκμετάλλευσης, την εργοδοτική αυθαιρεσία, όπως κλωστοϋφαντουργία, μεταλλεργάτες, χημική βιομηχανία, εργάτες γης κ.α.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και πολλοί υποψήφιοι βουλευτές. Επίσης ο ηθοποιός Δημήτρης Τζουμάκης, υποψήφιος βουλευτής στη Μαγνησία.

Η συγκέντρωση άρχισε με σύντομο μουσικό αφιέρωμα από ινδικό συγκρότημα, με την τραγουδίστρια Γκαζάλ να ευχαριστεί από σκηνής το ΚΚΕ που τους δίνει την ευκαιρία να μεταδώσουν την κουλτούρα τους. «Καλή δύναμη στο ΚΚΕ για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, παιδικά χαμόγελα και όμορφες στιγμές ξεγνοιασιάς με παιχνίδι και κατασκευές επικρατούσαν στον παιδότοπο όπου βρέθηκαν μεταναστόπουλα με παιδιά Ελλήνων εργαζομένων.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία στην οποία μεταξύ άλλων ο Ν. Σοφιανός τόνισε: «Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί σαν φίλη των μεταναστών η αντιλαϊκή, αντιμεταναστευτική της πολιτική δεν την αφήνει. Παρά το γεγονός ότι στα λόγια καταγγέλλει τη ΝΔ για αυταρχισμό, την ίδια στιγμή στηρίζει την εκμετάλλευση, την κρατική και εργοδοτική βία, τις αντεργατικές - αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ.

Συγκυβέρνησε με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ετοιμάζουν να ρίξουν στα μαλακά τους υπόδικους ναζιστές. Έχει ευθύνη για την καλλιέργεια αυταπατών και ψεύτικων προσδοκιών για μια καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού. Βρώμισε τις αξίες, το ήθος της αριστεράς, χύνοντας νερό στο μύλο του συστήματος με την εξαπάτηση, την κοροϊδία, το ψέμα, την αλαζονεία, τον νεποτισμό».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε:

«Το ΚΚΕ με το πρόγραμμά του:

  • Αντιπάλεψε τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις με πυρήνα είτε τη ΝΔ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, οργάνωσε και στήριξε τους αγώνες, τις διεκδικήσεις των μισθωτών, των επαγγελματιών, των αγροτών, των μαθητών και φοιτητών.
  • Είναι ο πραγματικός αντίπαλος του σημερινού δρόμου των μονοπωλίων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που υπηρετούν τα άλλα κόμματα, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφορές τους. Γι' αυτό και είναι εκείνο που ενημερώνει τον λαό και αντιμάχεται τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, στους οποίους εμπλέκεται η χώρα μας, με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων κομμάτων.
  • Είναι το Κόμμα που στέκεται και θα σταθεί δίπλα στον άνεργο, στον απολυμένο, στον βιοπαλαιστή, στον επαγγελματία, στον επιστήμονα, στον αγρότη, στη νεολαία, στον συνταξιούχο, σε εκείνους που βρίσκονται υπό την απειλή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, Έλληνες και μετανάστες.
  • Είναι εκείνο που αποτέλεσε πραγματική, μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση παντού. Καταθέτει προτάσεις για την πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των νέων, των γυναικών, των συνταξιούχων

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με τη δύναμη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την κοινωνική συμμαχία, θα διεκδικούμε απέναντι στην αυριανή κυβέρνηση όλους τους στόχους και τα αιτήματα που ανακόπτουν την ορμητική επίθεση του κεφαλαίου, που στηρίζουν το λεηλατημένο εισόδημα, που δίνουν ανάσες στη δύσκολη καθημερινότητα της λαϊκής οικογένειας.

Αποδείξαμε αυτά τα χρόνια και παρά τον αρνητικό συσχετισμό ότι το ΚΚΕ ξέρει και μπορεί να μάχεται, να παλεύει όχι μόνο για να πάρουμε πίσω όλα όσα χάσαμε, αλλά και για να έχουν όλοι και όλες εργασία ικανή να εξασφαλίσει ζωή με ικανοποίηση των αναγκών, με σύγχρονα δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο. Παλεύει για την οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, όπου ο εργαζόμενος δεν θα είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά θα έχει καθοριστικό, κυρίαρχο ρόλο στην οργάνωση της παραγωγής, στην κατανομή του πλούτου, ώστε να ανεβαίνει συνολικά η ποιότητα ζωής για όλους και όλες.

Υπάρχει άλλος δρόμος για την εργατική τάξη, τον λαό μας!

Οι εκλογές δεν θα ανατρέψουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Μπορούν όμως να ενισχύσουν το λαϊκό κίνημα σήμερα, βάζοντας φρένο στα χειρότερα και ανοίγοντας τον δρόμο της ανατροπής».

Αμέσως μετά την ομιλία, τη σκυτάλη πήρε το συγκρότημα «The Worksongs Project», με τραγούδια της δουλειάς από όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα τραγούδησαν ένα κομμάτι που ακουγόταν στην Εύβοια που τους ίδιους στίχους τραγουδούσαν εργάτες γης στο νότο των ΗΠΑ!

Μετά τους «Worksongs» στη σκηνή ανέβηκε ο 17χρονος Ραχμάτ, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, που είναι ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα και φοιτά στο ΕΠΑΛ Γαλατσίου. Διάβασε ένα κείμενο που είχε γράψει για τα δικαιώματα των παιδιών, λέγοντας: «Να έχω ταυτότητα. Να είμαι πάντα στους γονείς μου. Να υπάρχει ίση μεταχείριση. Να έχουμε φαγητό, ρούχα, ασφαλές σπίτι. Να έχουμε δωρεάν υγεία και ιατρική περίθαλψη, σε ειδική φροντίδα. Να πηγαίνω στο σχολείο. Να μεγαλώνω χωρίς ξύλο και προσβολές. Να μη χρειάζεται να δουλεύω όσο πηγαίνω σχολείο. Να σέβονται την προσωπικότητά μου. Να λέω τη γνώμη μου. Να εκφράζω ελεύθερα τις πεποιθήσεις μου. Να προστατεύεται η ιδιωτική μου ζωή. Να ενημερώνομαι. Να έχω ελεύθερο χρόνο»...

Η βραδιά έκλεισε με λαϊκά τραγούδια.