Νίκος Σοφιανός: "Παλεύουμε να βρεθεί στο κέντρο της προσοχής ο εργαζόμενος, η λαϊκή οικογένεια, η γειτονιά και η καθημερινότητά τους"

2019-05-11

Οι τοποθετήσεις του Νίκου Σοφιανού στη ραδιοφωνική συζήτηση του "Αθήνα 98,4" με τις δημοσιογράφους Νόνη Καραγιάννη και Μαρία Χούκλη

Παλεύουμε και διεκδικούμε για να βρεθεί στο κέντρο της προσοχής ο εργαζόμενος, η λαϊκή οικογένεια, η γειτονιά και η καθημερινότητά τους, τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μάη, σε debate με συνυποψηφίους του, σε πάνελ στο ρ/σ «Αθήνα 9,84».

«Διεκδικούμε τους συνταγματικά κατοχυρωμένους πόρους που έχουν κόψει απ´ το δήμο της Αθήνας και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις», επισήμανε ο Νίκος Σοφιανός, ενώ σχετικά με τις αρμοδιότητες του δήμου, σημείωσε ότι «εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη λογική που λέει μεταθέτουμε την ευθύνη παίζοντας με τις αρμοδιότητες. Διεκδικούμε τις παρεμβάσεις, τα μέτρα ανακούφισης, ανάσας, βελτίωσης της καθημερινότητας, κόντρα σε αρμοδιότητες, πιέζοντας είτε την περιφέρεια που έχει αρκετές, είτε τα υπουργεία που επίσης έχουν αρκετές και συνεργαζόμενοι και μαζί τους. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις αρμοδιότητες και να εκχωρούνται αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς πόρους και να λέμε λύση είναι βάλε φόρους, βάλε τέλη, βάλε ανταποδοτικά. Εμείς θα παλέψουμε για να φράξουμε την πορεία συρρίκνωσης, υποβάθμισης, υποστελέχωσης του δήμου, διεκδικώντας μόνιμο προσωπικό κόντρα στο μεσαίωνα τον οποίο έχει διαμορφώσει και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις», υποστήριξε σε άλλο σημείο του ντιμπέιτ, ενώ σε ερώτηση για το «κλειστό κέντρο» λόγω διαδηλώσεων, υπογράμμισε ότι, οι πρέπει να μεγαλώσει η μαζικότητα των διαδηλώσεων απέναντι στις επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανακατεύθυνσης των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας και διαφορετικής αξιοποίησής της ο Νίκος Σοφιανός υπογράμμισε ότι, εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε διαδικασία εμπλέκει τη δημοτική αστυνομία σε ρόλο καταστολής.

Οι απαντήσεις του Νίκου Σοφιανού στις ερωτήσεις στο ντιμπέιτ

Σε ερώτηση για τους χθεσινούς βανδαλισμούς στο Κέντρο της Αθήνας ο Νίκος Σοφιανός τόνισε ότι, «εννοείται ότι είναι κατακριτέοι και εννοείται ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό, ιδεολογικό κάλυμμα πίσω απ' αυτού του είδους τις ενέργειες. Είναι επίσης γνωστό, συνέχισε, ότι εμείς δεν συνομιλούμε με τις συγκεκριμένες γκρούπες, δεν τις θεωρούμε μέρος ενός λαϊκού κινήματος, όπως πολλές φορές αυτοπροβάλλονται και δεν εκβιαζόμαστε από τέτοιες γκρούπες για να πάρουμε θέση στο ένα ή στο άλλο θέμα. Επειδή όμως, πρόσθεσε, με αφορμή αυτό ανοίγει μια γνωστή συζήτηση γύρω από τα προβλήματα που δημιουργεί η δράση του οργανωμένου εγκλήματος στην πόλη θα πούμε άλλη μια φορά ότι η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος είναι δουλειά της αστυνομίας.

Κατήγγειλε το κλίμα ανοχής που υπάρχει απέναντι στα ναρκωτικά, τη διακίνηση, τις πιάτσες και αυτά όπως είπε διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που συντείνει στην εγκληματικότητα. Αυτά τα προβλήματα, κατέληξε, τα έχουμε συζητήσει και με τους αστυνομικούς κατά την επίσκεψή μας στα αστυνομικά τμήματα και θεωρούμε πραγματικά ότι πρέπει να στηριχτεί η Ελληνική Αστυνομία στο να αντιμετωπίσει αυτό το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο κυριολεκτικά έχει δημιουργήσει γκρίζες ζώνες σε περιοχές της Αθήνας.

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Νίκος Σοφιανός σημείωσε ότι «θα παλέψουμε για να φράξουμε την πορεία συρρίκνωσης, υποβάθμισης, υποστελέχωσης του δήμου, διεκδικώντας μόνιμο προσωπικό κόντρα στο μεσαίωνα που έχουν διαμορφώσει και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με ανακυκλώσιμους εργαζόμενους που δουλεύουν 5 με 8 μήνες και μετά φεύγουν και μένουν κενά, βάζοντας φραγμό στην ιδιωτικοποίηση τομέων όπως ο ηλεκτροφωτισμός». Όλα αυτά, κατέληξε, αποτελούν προτεραιότητες που μπορούν να γίνουν, ο δήμος της Αθήνας έχει το έμψυχο δυναμικό που μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίσει αυτή την πιεστική καθημερινότητα.

Σε ερώτηση για τις αρμοδιότητες του δήμου και αν αυτές επαρκούν ο υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ, ανέφερε ότι «διεκδικούμε τις παρεμβάσεις, τα μέτρα ανακούφισης, ανάσας, βελτίωσης της καθημερινότητας, κόντρα σε αρμοδιότητες, πιέζοντας είτε την περιφέρεια που έχει αρκετές, είτε τα υπουργεία που επίσης έχουν αρκετές και συνεργαζόμενοι και μαζί τους». Δεν μπορούμε, υπογράμμισε, να παίζουμε με τις αρμοδιότητες και να εκχωρούνται αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς πόρους και να λέμε ότι λύση είναι η επιβολή φόρων, ανταποδοτικών τελών κ.α.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανακατατεύθυνσης των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας και διαφορετικής αξιοποίησής της ο Νίκος Σοφιανός εξέφρασε την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε εμπλοκή της δημοτικής αστυνομίας σε ρόλο καταστολής. Η καταστολή, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος είναι δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι εκπαιδευμένη κι έχει τη γνώση.

Σχετικά με το λεγόμενο «κλειστό κέντρο» λόγω των διαδηλώσεων και των κινητοποιήσεων ο Νίκος Σοφιανός σημείωσε ότι, πρέπει να αυξηθεί η μαζικότητα των διαδηλώσεων απέναντι στις επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής, που έχει καταδικάσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στην ανεργία, στην ανέχεια, σε όλα αυτά τα μέτρα που πήρε με το τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με τα άλλα κόμματα -εκτός του ΚΚΕ- το ψήφισαν.

Σχετικά με το «πετυχημένο μοντέλο» διοίκησης του Δήμου Ανκόνας και αν ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί και από τον δήμο Αθήνας, ο Νίκος Σοφιανός επισήμανε ότι «όλη αυτή η κουβέντα αποτυπώνει μια πραγματικότητα διοίκησης στην οποία δεν βρέθηκε στο κέντρο της προσοχής ο εργαζόμενος, η λαϊκή οικογένεια, η γειτονιά, η καθημερινότητα της. Εμείς διεκδικούμε: Να καλυφθούν τώρα τα εκατοντάδες κενά με μόνιμο προσωπικό από υπηρεσίες και διευθύνσεις του δήμου, οι οποίες στελεχωμένες μπορούν να βελτιώσουν αυτή την καθημερινότητα. Να επανακτήσει ο δήμος όλα αυτά που έχει εκχωρήσει σε εργολάβους σε ιδιώτες, σε εταιρείες, σε ιδρύματα, σε ΜΚΟ, σε κάθε πικραμένο κυριολεκτικά, στον οποίο έχει εκχωρήσει αρμοδιότητες. Πρέπει να μπει φραγμός, υπογράμμισε. Ο δήμος της Αθήνας, συνέχισε, πρέπει να ανακτήσει την κυριότητα σε όλες αυτές τις λειτουργίες που έχει. Διεκδικούμε τους συνταγματικά κατοχυρωμένους πόρους που έχουν κόψει απ´ το δήμο της Αθήνας και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και μαζί να αποδοθούν τέλη ανταποδοτικά απ' τις δημόσιες υπηρεσίες, απ' τα υπουργεία, απ' όλους που απολαμβάνουν λειτουργίες και δεν πληρώνουν, ενώ ο δήμος πληρώνει ΕΝΦΙΑ για τα δημοτικά κτίρια. Πρέπει επίσης, κατέληξε, ο δήμος να ανακτήσει τεράστιες υποδομές που υπάρχουν, να αξιοποιηθούν για το καλό της καθημερινότητας αυτού του κόσμου γιατί στην Αθήνα υπάρχει φτώχεια, υπάρχει ένδεια, σε αυτή την πόλη η οποία δεν αντέχει άλλο και πρέπει πραγματικά να της δώσεις μια ανάσα στην καθημερινότητά της και αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει».

Καταλήγοντας, ο Νίκος Σοφιανός απάντησε σε ερώτηση για το ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και για το γήπεδο του Παναθηναϊκού.